Punkt 9 SSP-samarbejdet

Beslutningstema

Orientering om SSP-samarbejdet, status og perspektiver for 2021.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Opfølgning på ’Ny og fælles ramme for SSP-arbejdet’

I april 2020 blev Børne- og Ungeudvalget orienteret om implementeringen af aftalen om reform af indsatsen mod ungdomskriminalitet ’Alle handlinger har konsekvenser’, idet der netop var udmeldt en ’Ny og fælles ramme for SSP-samarbejdet’.

 

Ledelsen i SSP i Svendborg Kommune arbejder løbende med implementeringen, herunder har alle tre SSP-medarbejdere deltaget på to dages uddannelse sammen med øvrige SSP-konsulenter på Fyn samt forebyggelsesmedarbejdere fra Fyns Politi. Derudover er der afholdt flere opfølgende møder for samme gruppe inklusive lederne på SSP-området. Formålet med uddannelsen er at skabe mere ensartet praksis samt at løfte kvaliteten af SSP-arbejdet generelt.

 

Et andet element i implementeringen omhandler udarbejdelse af handleplan for SSP-arbejdet i kommunerne. Der er endnu ikke udmeldt en national skabelon for handleplaner, hvorfor SSP i Svendborg Kommune fortsat arbejder efter den handleplan, som blev præsenteret for Børne- og Ungeudvalget i april 2020 (vedlagt som bilag).

 

Status på hash-situationen i Svendborg Kommune

I foråret 2019 blev der af Fyns Politi og Svendborg Kommune udarbejdet et notat om hash-situationen i Svendborg Kommune set fra både kommunens og politiets perspektiv. Notatet blev drøftet og taget til efterretning af Børne- og Ungeudvalget den 12. juni 2019. I vedlagte notat er en opfølgning på de områder, som blev beskrevet i 2019. De indsatser, som er iværksat fortsættes, ligesom rusmiddelområdet fortsat følges tæt af både politi og kommune.

 

Plan for SSP-arbejdet fra 2021

SSP er fra den første januar 2021 opnormeret fra 2,5 fultidsmedarbejdere til 3 fultidsmedarbejdere. Med tre fuldtidsmedarbejdere vil der kunne arbejdes mere intensivt på de fire indsatsområder i handleplanen samtidig med, at der i endnu højere grad kan arbejdes fleksibelt ift. opgaver, der opstår behov for at løse. Fx har opgaveløsningen i Corona-perioden været massivt omlagt til opsøgende arbejde, dvs. tilstedeværelse på forskellige spotsteder i kommunen.

 

Derudover vil SSP i 2021 bl.a. udvide aktiviteterne på følgende områder:

-          Flere individuelle samtaler og samtaleforløb med børn, unge og forældre i relation til forebyggelse af kriminalitet. Dette gælder både for unge under og over 18 år

-          Mere opsøgende ’gadeplans’-arbejde, dvs. tilstedeværelse på spotsteder forskellige steder i kommunen i eftermiddags- og aftentimer, hvor det giver mening

-          Styrket indsats på skolerne i samarbejde med skolerne i form af fx ’åben dør’, undervisningsforløb på alkohol- og rusmiddelområdet, digitale kompetencer og lignende

 

SSP-teamet er organiseret sammen med Åben Anonym Rådgivning og projekt En fremstrakt hånd samt ungekoordinatoren i ’Forebyggelse, trivsel og tryghed’ i Ungekontakten. Denne organisering betyder, at det tværfaglige samarbejde styrkes.

CO2-Konsekvensvurdering

Når SSP udfører mere opsøgende gadeplansarbejde, kører SSP-konsulenterne flere kilometer, idet de kontinuerligt besøger alle dele af kommunen.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 13-01-2021

Taget til efterretning.