Punkt 2 Politisk aftale om lovbundne minimumsnormeringer på dagtilbudsområdet

Beslutningstema

Orientering om politisk aftale mellem regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet om lovbundne minimumsnormeringer på dagtilbudsområdet fra 2024.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Der er den 5. december 2020 indgået politisk aftale mellem regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet om lovbundne minimumsnormeringer på dagtilbudsområdet fra 2024. 

 

Aftalen træder i kraft med vedtagelse af Finansloven for 2021 og efterfølgende politiske forhandlinger om konkret udmøntning af aftalens initiativer.

 

Børne- og Ungeudvalget vil løbende blive orienteret, når konkret udmøntning om aftalens initiativer forelægger. Nedenfor gennemgås udvalgte initiativer (aftalen er vedhæftet som bilag).

 

Styrkede normeringer i indfasningsårene 2021-2023

Med Finansloven for 2020 blev det besluttet, at kommunerne løbende skal øge normeringerne i børnehuse fra 2020 til 2025. Med aftale om minimumsnormeringer fremrykkes perioden, hvor kommunerne skal øge normeringerne fra 2025 til 2024. Samtidig afsættes der flere midler, således at der i 2024 samlet afsættes 1,8 mia. kr. til minimumsnormeringer i børnehuse.

 

Nedenstående tabel viser, hvad der er afsat til minimumsnormeringer i perioden 2020-2025 jævnfør Finansloven for 2020 og aftale om minimumsnormeringer.

 

 

Ligesom i 2020 fordeles midlerne i 2021 - 2023 som puljemidler efter kommunernes forventede børnetal. Fra 2024 fordeles midlerne over bloktilskuddet.

 

Fra 2021 skal puljemidlerne gå til kommunale, selvejende og private dagtilbud, og puljemidlerne skal indgå i beregningsgrundlaget for forældrebetaling, søskendetilskud og fripladstilskud. Det fremgår af aftalen, at puljemidlerne skal komme alle børn til gode.

 

I modsætning til puljemidlerne i 2020 skal private dagtilbud således modtage midler fra puljen, og puljemidlerne skal indgå i beregningsgrundlaget for forældrebetaling.

 

Det er endnu uvist hvor mange puljemidler Svendborg Kommune modtager i 2021.

 

Lovbundne minimumsnormeringer fra 2024

I Folketingsåret 2020/2021 skal der vedtages en lov, der indfører lovbundne minimumsnormeringer fra 2024. På kommuneniveau og målt som et årligt gennemsnit skal der være én pædagogisk medarbejder pr. tre vuggestuebørn og én pædagogisk medarbejder pr. seks børnehavebørn.

 

For at følge udviklingen i normeringerne frem mod lovbundne minimumsnormeringer i 2024 skal den eksisterende og landsdækkende dagtilbudsportal, hvor forældre kan hente oplysninger om de enkelte børnehuse, udbygges med oplysninger om normering og andre kvalitetsindikatorer.

 

I 2023 hvor den nødvendige data på dagtilbudsportalen er tilgængelig skal behovet for lovbundne minimumsnormeringer på børnehusniveau vurderes. 

 

Pulje til flere pædagoger til institutioner med mange børn i udsatte positioner og Pulje til institutioner med mange sårbare og udsatte 0-2-årige, hvor samlet seks børnehuse i Svendborg Kommune modtager midler, skal fraregnes i opgørelsen af normeringer.

 

Pulje til flere pædagoger til institutioner med mange børn i udsatte positioner forlænges i halvandet år til udgangen af 2022 uden forudgående ansøgning. Sundbyøster Paraplyen og Fyrtårnet Byparkens Vuggestue forventes således at modtage midler fra denne pulje indtil udgangen af 2022 svarende til 1,262 mio. kr. årligt.

 

Private dagtilbud og private pasningsordninger

Nyoprettede private dagtilbud skal organiseres som private selvejende dagtilbud, hvormed der ikke kan trækkes overskud ud af dagtilbuddet. Det ændrer ikke på øvrige forhold for private dagtilbud. For eksisterende private dagtilbud skal der udarbejdes en model, så de private dagtilbud ikke kan udtrække overskud.

 

Reglerne for private pasningsordninger skal i højere grad følge reglerne for den kommunale dagpleje hvad angår antallet af indmeldte børn. Der fastsættes derfor et loft på fire indmeldte børn i private pasningsordninger.

 

Børne- og Ungeudvalget godkendte retningslinjer for private pasningsordninger den 11. november 2020, hvor det blev besluttet at antallet af børn i private pasningsordninger sker ud fra en individuel vurdering, men at antallet af børn maksimalt kan udgøre fem jævnfør dagtilbudsloven.

 

Styrket tilsyn

Tilsynet skal styrkes med lovkrav om minimumsstandarter for det kommunale tilsyn, og skal indeholde elementer som uvildighed, observationer, uanmeldt og anmeldt tilsyn, aktiv inddragelse af forældrebestyrelser, effektiv opfølgning og offentliggørelse.

 

Børne-og Ungeudvalget godkendte justering af det pædagogiske tilsyn i kommunale og selvejende dagtilbud den 7. oktober 2020 og godkendelseskriterier for private dagtilbud den 11. november 2020, hvor det blev besluttet at observationer skal udgøre hovedelementet i det pædagogiske tilsyn i kommunale, selvejende og private dagtilbud.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Det er endnu uvist hvor mange puljemidler Svendborg Kommune modtager i 2021.

 

Når puljen for 2021 udmeldes skal forældrebetalingen for vuggestue- og børnehavebørn genberegnes. De nye takster for forældrebetaling er omfattet af tre måneders varsel til forældrene efter politisk vedtagelse.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen CO2-konsekvensvurdering.

Sagen afgøres i

Børne- og Ungeudvalget.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 13-01-2021

Taget til efterretning.