Punkt 9 Orientering om opkvalificeringsinitiativer

Beslutningstema

Orientering om opkvalificeringstiltag

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • at orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

Beskæftigelses- og integrationsudvalget har i Beskæftigelsesplanen for 2021 fokus på anvendelse af de opkvalificeringsmuligheder der er i beskæftigelsesindsatsen. Jobcentret har allerede i 2020 haft fokus på at udnytte de muligheder, der har været mulige trods den særlige situation covid19 medførte.

 

Jobcentret har i flere år haft fokus på at udnytte mulighederne i den regionale uddannelsespulje, hvor der kan gives korte erhvervsrettede kurser indenfor områder med gode beskæftigelsesmuligheder.  Det er for størstedelens kurser, der gives til den enkelte ledige der har behovet. Men udover enkeltpladskøbene har jobcentret arbejdet med en mere strategisk anvendelse af midlerne. I den forbindelse arbejdes der med en overordnet model, der også kendes fra det fælles fynske samarbejde i Rekrutteringsservice Fyn og Byg til vækst. Arbejdsmarkedskontor Syd har ligeledes været med til at udvikle modellen til at dække flere brancher.

 

Modellen går kort fortalt ud på i samarbejde med virksomheder fra et brancheområde at kortlægge behovet for arbejdskraft og behov kompetencer. Uddannelsesinstitutioner inddrages for at tilrettelægge målrettede uddannelsesforløb. Jobcentret afholder informationsmøde for relevante ledige, der er interesserede i job indenfor den pågældende branche. Virksomhederne der var med til at kvalificere opkvalificeringen stiller praktikker til rådighed. På den måde kombineres opkvalificering med virksomhedsrettet indsats.

 

Modellen bruges på flere brancher. I foråret 2020 var der tilrettelagt et lovende forløb på HORESTA-området, der desværre blev afbrudt som følge af corona.

På bygge- og anlægsområdet kendes modellen især fra Byg Til Vækst-samarbejdet, hvor der er lavet et særligt opkvalificeringsforløb, med grundlæggende kurser med kompetencer, der er påkrævet på en byggeplads. Dette efterfølges af snusepraktikker.  Rekrutteringsservice Fyn har planlagt et forløb indenfor struktørområdet, hvor Svendborg har 5 borgere med.  Forløbet vil bestå af 2 ugers snusepraktik, 35 dages AMU-kurser og derefter 4 ugers praktik. Forløbet skal gerne resultere i at en del af borgerne efterfølgende går i voksenlære. Jobcentret har allerede kontakt til virksomheder, der vil være med.

 

Jobcenter Svendborg har ligeledes et forløb på SOSU-området, der er sammensat af informationsmøde, afklarende praktik, hvorefter jobcentret har mulighed for at tilbyde grundforløbet, hvorefter borgeren kan gå i voksenlære. Forløbet har været afprøvet en gang

tidligere, hvor 10 borgere kom i praktik, af dem fortsætter 4 i voksenlære.

Fra 1. juli 2021 har kommunerne forpligtet sig til at ansætte voksenelever allerede fra uddannelsens start, hvilket betyder, at eleverne får løn og ikke dagpenge under grundforløbet.

 

 

En anden mulighed jobcentret har for at bringe borgere tættere på arbejdsmarkedet er brugen af offentlige løntilskud. Erfaringerne fra tidligere viser, at offentlige løntilskud ikke altid har haft en direkte jobeffekt. Det er derfor vigtigt at redskabet anvendes strategisk. Jobcenter Svendborg prioriterer særligt 2 grupper i forhold til offentligt løntilskud.

 

1)      Nyuddannede, som skal have erfaring indenfor det offentlige område.

2)      Nyuddannede akademikere

3)      Borgere, som ønsker et brancheskift indenfor området.

 

Der arbejdes særligt med områderne:

1)      Social og Sundhedsområdet

2)      Pædagogområdet

3)      Stabsfunktioner i Svendborg Kommune

4)      Jobcenter

5)      Borgerservice

6)      Ydelse.

 

En anden ordning som jobcentret har haft gode erfaringer med i 2020 og som der fortsat vil være fokus på i 2021 er brugen af voksenlæreordningen. I 2020 har der pr. november været 116 aktive bevillinger, hvoraf størstedelen faktisk er indgået efter marts måned, og således efter at covid19 første gang lukkede Danmark. Der er derudover 20 henvendelser alene i november fra borgere og virksomheder, der har udvist interesse for ordningen. De nye aftaler er især lavet indenfor industri og bygge og anlægsbranchen. 

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Opkvalificering afholdes indenfor budgetrammen

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen

Lovgrundlag

Lov om en Aktiv Beskæftigelsesindsats

Sagen afgøres i

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 11-01-2021

Orienteringen blev taget til efterretning.