Punkt 5 Danskuddannelsesudbud

Beslutningstema

Drøftelse af mulighederne for udbud af danskuddannelse.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • at beslutningen om udbud afventer udvalgets møde 1. februar 2021.

Sagsfremstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget blev på møde den 30. november 2020 orienteret om at kommunen inden udgangen af 2021 skal indgå aftale med en ny leverandør af Danskuddannelse som følge af at LærDansk afvikler deres tilbud på landsplan.

 

Udvalget godkendte, at administrationen afsøgte mulighederne for at gå i udbud sammen med andre fynske kommuner.

 

Odense Kommune er, som der blev orienteret om, i gang med at afdække mulighederne for et udbud, hvor flere kommuner går sammen. Alle kommuner har haft mulighed for at bidrage med information om nuværende og ønsker til kommende danskundervisningstilbud, herunder bl.a. ønskerne til lokale undervisningslokationer.

 

Odense kommune samler kommunernes input og forventes den 15. januar 2021 at fremsende en businesscase ud til de kommuner, der har bidraget. På baggrund af denne businesscase skal de enkelte kommuner tilkendegive om de ønsker at være en del af et samlet udbud.

Udbuddet forventes påbegyndt i februar måned.

 

De umiddelbare fordele ved denne løsning er bl.a.:

 

-          Ved at flere kommuner går sammen opnås et større kursistgrundlag, der kan sikre en volumen, der er attraktiv for en eller flere leverandører, således at der kan sikres et omkostningseffektivt uddannelsestilbud af høj kvalitet

-          Odense Kommune har oplyst, at de arbejder med en mere helhedsorienteret danskuddannelse

-          Odense Kommune varetager den største administrative byrde i forbindelse med udbuddet og senere i forbindelse med tilsyn og opfølgning på det vindende tilbud

-          Kommunerne forventes at få særskilte kontrakter, og kan dermed selv opsige deres aftale

 

Ulemperne ved et samlet udbud kan være:

 

-          Udbudsmaterialet vil være udformet på baggrund af flere kommuners ønsker og behov og ikke alene Svendborgs ønsker.

-          Der kan for nogle borgere blive tale om at skulle transportere sig ind til Odense for undervisning (der er dog udtrykt ønske om et lokalt uddannelsestilbud suppleret med digitale muligheder), det kan udløse behov for tilskud til befordring for de borgere, der er berettiget hertil

-          Der vil være udgifter til et administrationsbidrag til Odense Kommune. Det er endnu uklart, hvorvidt dette vil modsvares helt af mindreudgifter til f.eks. tilsynsopgaven mv.

 

Såfremt Svendborg Kommune vælger selv at udbyde opgaven kan fordelene være:

 

-          Svendborg Kommune vil alene kunne opstille kravspecifikationen, og opstille vægtningskriterierne.

-          Uddannelsen vil foregå i Svendborg.

-          Danskuddannelsen vil måske nemmere kunne kombineres med den øvrige lokale integrationsindsats

 

Ulemperne ved et lokalt udbud vil bl.a. være:

 

 

-          Kursistgrundlaget er begrænset, hvilket forventes at øge prisen

-          Der har ved tidligere udbud været få interesserede leverandører, hvilket med faldende kursistgrundlag nok forsat vil være gældende

-          Svendborg Kommune vil skulle køre hele udbudsprocessen selv

-          Svendborg kommune vil skulle påregne udgifter til at tilkøbe tilsynsopgaven, da administrationen ikke har de påkrævede kompetencer til at varetage dette inhouse.

 

Fordele og ulemper ved at være en del af Odense Kommunes udbudsproces kan ikke beskrives nærmere før indholdet af den såkaldte business-case er kendt.

Det er derfor fortsat administrationens anbefaling at beslutningen om udbud afventer denne, hvorfor der fremlægges et beslutningspunkt på udvalgets møde den 1. februar.

 

Såfremt beslutningen herefter bliver et lokalt udbud, vil der fortsat være tid til at gennemføre dette og indgå kontrakt med ny leverandør inden den nuværende aftale udløber den 31. december 2021.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Uagtet valg af løsning forventes prisen pr. kursist at stige. Det er vurderingen af et fælles udbud vil understøtte en omkostningseffektiv danskuddannelse af høj kvalitet.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen kendte

Lovgrundlag

Lov om danskuddannelse

Udbudsloven

Sagen afgøres i

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 11-01-2021

Indstillingen blev godkendt.