Punkt 12 Orientering om udskillelse af stier på Thurø

Beslutningstema

Orientering vedrørende udskillelse af stier på Thurø.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget og Miljø- og Naturudvalget, at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Det er et lovkrav, at alle nye og eksisterende offentlige veje og stier skal være udskilte og have sin egen afgrænsning i matriklen ved et vejlitra. Nye offentlige veje og stier udskilles umiddelbart efter, at de er anlagt.

 

Af historiske årsager er et stort antal gamle offentlige veje og stier uudskilte både i Svendborg Kommune og andre kommuner. Svendborg Kommune har ca. 170 kilometer uudskilte offentlige veje og stier.

 

Selvom en offentlig vej eller sti er uudskilt, er det stadig kommunen, der har ejendomsretten til vejen eller stiens areal, uanset at arealet på matrikelkortet kan fremtræde som en del af en anden ejendom. En udskillelse af arealer sikrer derfor alene ejerforholdet, og der er ikke tale om en erhvervelse af arealet. Dette giver til tider anledning til misforståelse ved grundejere om vejarealernes ejendomsretlige situation. Ved en udskillelse gives grundejeren derfor et mere retmæssigt billede af deres ejendomsretlige forhold i forhold til vejen.

 

Derfor foretages der en prioritering af hvilke uudskilte offentlige veje eller stier, der skal udskilles.

 

I denne omgang er det prioriteret, at der sættes fokus på de uudskilte stier på Thurø, der ligger nær vandet. Prioriteringen bygger bl.a. på et hensyn til den udvikling af ejendommene nær vandet og stierne og det generationsskifte, der observeres på Thurø samt et par enkeltsager på Thurø, hvor forholdene omkring stierne er blevet ønsket klarlagt. Prioriteringen går desuden også i tråd med Det Grønne Råds udflugt, hvor der har været fokus på henkastning af affald, badebroer og udbredelse over kommunale areal.

 

De resterende budgetmidler fra i år rækker ikke til en udskillelse af alle de uudskilte offentlige stier på Thurø og derfor deles de pågældende stier op i strækninger, der vil blive udskilt henholdsvis i år og de kommende år. De stistrækninger der udskilles i år fremgår af bilag (bilag 1 – kortbilag til udskillelse). De øvrige stistrækninger vil blive udskilt de kommende budgetår.

 

Udskillelserne skal foretages af en privat praktiserende landinspektør, og stistrækningerne for i år er sendt i udbud ved to lokale landinspektører, hvorefter Forskel Landinspektørfirma ApS har fået tildelt opgaven. I forlængelse heraf er sendt et orienteringsbrev til de berørte lodsejere (bilag 2 – orienteringsbrev) og afmærkningen af stierne forventes udført i uge 45.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

En udskillelse af alle uudskilte offentlige veje og stier på én gang er meget omkostningstungt, og det er derfor almen praksis, at lovkravet opfyldes ved at kommunen løbende udskiller de uudskilte offentlige veje og stier. Svendborg Kommune afsætter årligt et beløb til dette, og der blev i 2020 afsat 92.739 kr. 

 

 

Udgifterne til udskillelse af de ovennævnte offentlige stier afholdes inden for Trafik og Infrastrukturs driftsbudget til udskillelse af veje i 2020.

CO2-Konsekvensvurdering

Der vurderes ikke at være CO2-konsekvenser.

Lovgrundlag

 

Lov om offentlige veje (vejloven).

Sagen afgøres i

Teknik- og Erhvervsudvalget og Miljø- og Naturudvalget.

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 10-11-2020

Orienteringen taget til efterretning.

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 12-11-2020

Orienteringen taget til efterretning.