Punkt 9 Igangsættelse af ny lokalplan for Skerningegårdsvej 13, Vester Skerninge

Beslutningstema

Beslutning om at igangsætte udarbejdelse af forslag til lokalplan for Skerningegårdsvej 13 i Vester Skerninge til boligformål.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalgets godkendelse, at 

  • Der udarbejdes et forslag til lokalplan for Skerningegårdsvej 13 i Vester Skerninge til boligformål
  • Principperne beskrevet i sagsfremstillingen danner grundlag for planlægningen

Sagsfremstilling

Baggrund

Ejerne af Skerningegårdsvej 13 i Vester Skerninge (matr.nr. 14a, V. Skerninge By, V. Skerninge) ønsker mulighed for at omdanne området fra institutionsformål til et boligområde. Ejerne ønsker mulighed for at udstykke området og opføre syv boliger i form af åben-lav bebyggelse. Endeligt antal og placering afklares i lokalplanprocessen.

 

Ejerne erhvervede ejendommen i 2014 af Svendborg Kommune med henblik på at leje den ud til institutionsformål. Det har vist sig ikke at være muligt, og på nuværende tidspunkt lejes dele af ejendommen ud som boliger. Ejerne har modtaget flere forespørgsler om at opføre boliger på ejendommen.

 

Området 

Skerningegårdsvej 13 er beliggende i den sydlige del af Vester Skerninge i forlængelse af et boligområde bestående af tæt-lav bebyggelse og åben-lav bebyggelse. Arealerne syd og vest for ejendommen er udlagt til landbrugsdrift. Området har et areal på ca. 7.200 m2. Se kort herunder, hvor området er markeret med grøn. 

I områdets nordlige del er opført et tidligere hovedhus og driftsbygninger samt øvrig sekundær bebyggelse. Områdets sydlige del består af et større græsareal, som afgrænses af et sammenhængende beplantningsbælte af træer og buske. Der er adgang til området fra Skerningegårdsvej og Vestervangen.

 

Nuværende plangrundlag

Området er omfattet af kommuneplanramme 08.02.B.129 og lokalplan 71.29, som begge gælder for et større område end Skerningegårdsvej 13. 

 

Kommuneplanrammen udlægger området til boligformål i form af overvejende tæt-lav boligbebyggelse. Bebyggelsesprocenten for området er 45, og ny bebyggelse må opføres i 2 etager med en maksimal bygningshøjde på 8,5 meter. Kommuneplanrammen udlægger området til byzone.  

 

I lokalplanen er Skerningegårdsvej 13 udlagt til offentlige formål eller anden virksomhed, der efter kommunalbestyrelsens skøn kan indpasses i området. Området kan anvendes til produktionsjordbrugsskole, offentlige formål, boliger eller liberale erhverv. Boliger må opføres i tilknytning til områdets funktion. Området kan udstykkes i overensstemmelse med områdets formål, og områdets pålægges byggelinjer. På lokalplanens kortbilag er det vist, at ny bebyggelse kun kan opføres i forlængelse af den eksisterende bebyggelse. Det er derfor ikke muligt at opføre ny bebyggelse på den sydlige del af delområde D. 

 

For at realisere et projekt for boliger i form af åben-lav bebyggelse vil det kræve udarbejdelse af en ny lokalplan. Et projekt for boliger er i overensstemmelse med Kommuneplan 2017-2029.

 

Principper for ny planlægning

Ny planlægning for området skal tage udgangspunkt i den eksisterende kommuneplanramme, og principperne for ny planlægning er derfor følgende:

  • Områdets anvendelse: Boligområde
  • Bebyggelsestype: Åben-lav bebyggelse
  • Bebyggelsesprocent: 30
  • Maksimal antal etager: 1½
  • Maksimal bygningshøjde: 8,5 meter

 

Opmærksomhedspunkter i forbindelse med ny planlægning for området

Vejreservation: Skerningegårdsvej 13 er beliggende ind for Statens vejreservation for en ny omfartsvej syd om Ulbølle og Vester Skerninge. Se kort herunder, hvor Skerningegårdsvej 13 er markeret med grøn, og vejreservationen er markeret med rød. 

 

 

Inden for vejreservationer for fremtidige veje må der ikke planlægges for eller meddeles tilladelse til forhold, der efterfølgende kan forhindre eller besværliggøre realiseringen af det pågældende vejanlæg. Det er vejmyndigheden for den pågældende vejreservation, der vurderer, om dette er tilfældet. Det skal derfor sikres, at en ny lokalplan for området ikke er i strid med de statslige interesser for vejanlægget Fåborgvej eller en kommende forlægning.

 

Restrummelighed: Der er lokalplanlagte områder i Vester Skerninge, som ikke er udbygget endnu, hvor der er muligt at opføre boliger i form af åben-lav bebyggelse. Dette gælder eksempelvis for områderne, som er omfattet af lokalplan 71.29, lokalplan 635 og lokalplan 71.01. 

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Udgifter i forbindelse udarbejdes et forslag til lokalplan for Skerningegårdsvej 13 i Vester Skerninge afholdes den eksisterende driftsramme for Plan og Udvikling.

 

Der forventes derudover ingen direkte økonomiske konsekvenser for Svendborg Kommune.  

 

Omdannelse af Skerningegårdsvej 13 er med til at understøtte bosætning i Vester Skerninge.

CO2-Konsekvensvurdering

Ny planlægning for området gør det muligt at forøge bygningsmassen. Forøges bygningsmassen vil det medføre en øgning i CO2-udledningen i forbindelse med realiseringen af byggeriet samt ved den efterfølgende opvarmning af den nye bygningsmasse. 
 

Området er forsynet med fjernvarme, uden tilslutningspligt. Hvis bygningsmassen øges, vil det på nuværende tidspunkt påvirke det pågældende områdes CO2-udledning negativt, da fjernvarmen endnu ikke er CO2-neutral. Det antages, at fjernvarmen vil være CO2-neutral inden 2030, hvilket gør, at langsigtede konsekvenserne for CO2-udledningen vurderes ikke væsentlige.

 

I forhold til elforbruget vurderes CO2-udledningen for ikke væsentlig, under forudsætning af elproduktionen senest i 2030 vil være omstillet til vedvarende energi, og dermed være CO2-neutral.

 

Når forslag til lokalplan sendes i offentlig høring, vil de forventede CO2 konsekvenser fremgå af sagsfremstillingen.

Lovgrundlag

Lov om Planlægning.

Lov om Miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM).

Sagen afgøres i

Teknik- og Erhvervsudvalget.

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 12-11-2020

Indstillingen godkendt med bemærkning om, at der skal tages stilling til varmeforsyningen i forbindelse med lokalplanens godkendelse.