Punkt 8 Igangsætning af ny lokalplan for Nyborgvej 25, Svendborg

Beslutningstema

Beslutning om at igangsætte udarbejdelse af forslag til lokalplan for Nyborgvej 25 i Svendborg til boligformål.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalgets godkendelse, at 

  • Der udarbejdes et forslag til lokalplan for Nyborgvej 25 i Svendborg til boligformål
  • Principperne beskrevet i sagsfremstillingen danner grundlag for planlægningen 

Sagsfremstilling

Baggrund

Svendborg Kommune har modtaget en anmodning om at omdanne Nyborgvej 25 i Svendborg (matr.nr. 1a, Ørkilds Møller, Svendborg Jorder) fra én bolig til 15-20 boliger.

 

Projektbeskrivelse

Hensigten med projektet er at omdanne området fra én bolig til 15-20 boliger og samtidigt sikre, at der etableres gode forbindelser til de rekreative områder, som grænser op til området. 

 

Projektet indeholder et forslag om at fjerne eksisterende bebyggelse og i stedet opføre én ny samlet bebyggelse. Den nye bebyggelse skal placeres langs åen, og den vil have en maksimal højde på 11,5 m i 2 etager. Projektet rummer desuden forslag om at etablere et rekreativt område, hvor der i dag er et større samlet græsareal.

 

En realisering af projektet vil kræve, at der udarbejdes og vedtages et nyt plangrundlag i form af en lokalplan.

 

Området 

Nyborgvej 25 omfatter et areal på 7.600 m2. På området er opført en bolig samt sekundær bebyggelse. Der er registeret bygninger på området, som har bevaringsværdierne 5 og 6. Der er vejadgang via Nyborgvej, og området grænser op til et boligområde, en å, Mølledammen og et grønt rekreativt området. Se kort herunder, hvor området angives med grøn markering. 

 

 

 

Området er delvist omfattet af fortidsmindebeskyttelseslinjen for fortidsmindet Ørkild Slots Voldsted. Vest for området er plejecenteret Caroline Amalie placeret, som har en fremtrædende karakter i landskabet grundet dets arkitektur og bygningsvolumen. Projektet for genåbningen af Kobberbækken er planlagt til at omfatte en del af Nyborgvej 25, og indeholder et forslag om etablering af en kunstig ådal, som er placeret på den nordøstlige del af området.
 

Nuværende plangrundlag 

Området er omfattet af kommuneplanramme 01.01.C3.258 - Blandet bolig- og erhvervsområde Ørkildsgade og kommuneplanramme 03.01.R1.111 - Rekreativt område Caroline Amalie Lund-Kobberbæk. En mindre del af området er desuden omfattet af lokalplan nr. 001.290 Facader og skilte. 

Kommuneplanramme 01.01.C3.258 udlægger området til blandet boliger- og erhvervsformål. For den enkelte ejendom er bebyggelsesprocenten er 75 % og ny bebyggelse må have en bygningshøjde på maksimalt 11,5 m i maksimalt 2½ etager. Området er beliggende i byzone. 

 

Kommuneplanramme 03.01.R1.111 udlægger området til rekreative formål i form af bypark, legeplads, skov eller grønt område. Området kan derfor ikke bebygges. Området er beliggende i byzone.

 

Lokalplan nr. 001.290 indeholder en række bestemmelser, som skal bevare og genskabe karakteristiske bygningskvaliteter samt sikre, at nutidige elementer og ny bebyggelse indpasses med den eksisterende bebyggelse. Lokalplanens områder omfatter en mindre del af det område, som er udlagt til rekreative formål samt en del af vejarealet, som forbinder området med Nyborgvej.
 

Principper for ny planlægning

Ny planlægning skal tage udgangspunkt i det gældende plangrundlag, og principperne for ny planlægning er derfor følgende:

 

  • Områdets anvendelse: Boligområde
  • Bebyggelsestype: Tæt-lav bebyggelse eller etageboliger
  • Bebyggelsesprocent: Bebyggelsesprocenten fastlægges først i den kommende lokalplanproces.
  • Maksimal antal etager: 2,5
  • Maksimal bygningshøjde: 11,5 meter
  • Den nordlige del af området, som er placeret langs Nyborgvej, friholdes til rekreativt område og må ikke bebygges. 

 


Opmærksomhedspunkter i forbindelse med ny planlægning for området

Projektet har været sendt til Slots- og Kulturstyrelsen, da Nyborgvej 25 er delvist omfattet af fortidsmindebeskyttelseslinje. Svendborg Kommune har derfor fremsendt projektet til udtalelse hos Slots- og Kulturarvsstyrelsen, som er påklageberettiget. Under forudsætning af, at projektet ikke forøges i højde og masse, vil Slots- og Kulturstyrelsen ikke påklage en kommunal dispensation fra § 18 og efter § 65 i Naturbeskyttelsesloven.  

 

Projektet har været fremlagt for Arkitekturrådet. Arkitekturrådet er positive over for projektet, men gør opmærksom på, at den nye bebyggelse skal tilpasses de eksisterende omgivelser og foreslår derfor, at den ny bebyggelse brydes op, så den ikke fremstår som én samlet bebyggelse. Dette afklares og tilpasses i lokalplanprocessen.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Udgifter i forbindelse med udarbejdelsen af et forslag til lokalplan for Nyborgvej 25 afholdes indenfor den eksisterende driftsramme for Plan og Udvikling.

 

Der forventes derudover ingen direkte økonomiske konsekvenser for Svendborg Kommune.

 

Omdannelse af Nyborgvej 25 er med til at understøtte bosætning i Svendborg by.

CO2-Konsekvensvurdering

Ny planlægning for området gør det muligt at forøge bygningsmassen. Forøges bygningsmassen vil det medføre en øgning i CO2-udledningen i forbindelse med realiseringen af byggeriet samt ved den efterfølgende opvarmning af den nye bygningsmasse. 
 

 

Området er forsynet med fjernvarme, uden tilslutningspligt. Hvis bygningsmassen øges, vil det på nuværende tidspunkt påvirke det pågældende områdes CO2-udledning negativt, da fjernvarmen endnu ikke er CO2-neutral. Det antages, at fjernvarmen vil være CO2-neutral inden 2030, hvilket gør, at langsigtede konsekvenserne for CO2-udledningen vurderes ikke væsentlige.
 

 

I forhold til elforbruget vurderes CO2-udledningen for ikke væsentlig, under forudsætning af elproduktionen senest i 2030 vil være omstillet til vedvarende energi, og dermed være CO2-neutral.

 

Når forslag til lokalplan sendes i offentlig høring, vil de forventede CO2 konsekvenser fremgå af sagsfremstillingen.

Lovgrundlag

Lov om Planlægning.

Lov om Miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM).

Sagen afgøres i

Teknik- og Erhvervsudvalget.

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 12-11-2020

Indstillingen godkendt.