Punkt 4 Anvendelse af tilskud til nedsættelse af færgetakster i august og september

Beslutningstema

Redegørelse for anvendelse af tilskud til nedsættelse af færgetakster i august og september.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget med endelig vedtagelse i Byrådet, at:

  • Redegørelse for anvendelse af modtaget statstilskud til nedsættelse af færgetakster i august og september måned godkendes.

Sagsfremstilling

Regeringen har sammen med en række partier i Folketinget aftalt en sommerpakke, der indeholder en række initiativer, der blandt andet skal stimulere turismen og give rig mulighed for at komme rundt i landet. Der blev som en del af pakken afsat 50 mio. kr. til billigere passagerbefordring i august og september 2020 på en række færgeruter. Initiativet vedrører de færgeruter, der er omfattet af tilskud til nedsættelse af færgetakster for biler, passagerer m.v. til og fra visse øer, jf. § 21 b i lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner.

 

Tilskuddet skal i lighed med § 21 b-tilskuddet anvendes til takstnedsættelser for passagerbefordring. Kommunerne har ud fra de lokale forhold haft mulighed for at tilrettelægge anvendelsen af de tildelte midler, således at midlerne inden for perioden august til september kunne målrettes de tidspunkter, hvor midlerne vurderes at være bedst anvendt. Dog var det et krav, at kommunerne skulle sikre, at færgefarten var gratis for biler med handicapparkeringskort i hele perioden august til september 2020 for de omfattede færgeruter.

 

Svendborg Kommune har modtaget i alt 175.335 kr. i tilskud til nedsættelse af taksterne på færgeruterne Svendborg-Skarø-Drejø og Svendborg-Hjortø i perioden august-september 2020.  Havn & Færger, som står for driften af færgeruterne, har valgt at nedsætte taksterne på de to færgeruter i hele august måned, men ikke i september måned. Dette valg er foretaget ud fra et hensyn om, at flest mulige passagerer kunne få glæde af den yderligere takstnedsættelse. På den baggrund er der anvendt 160.180 kr. af det tildelte tilskud. Fordelingen af det anvendte tilskud på billettyper fremgår af Bilag 1 – Redegørelse for anvendelse af tilskudsmidler.

 

Det skal supplerende oplyses, at takstnedsættelsen i august måned skal ses i forhold til de normale takster dvs,. at taksterne i perioden 10. august – 30. september i forvejen var nedsat som følge af tilskuddet efter § 21b i Lov om kommunal udligning og generelle tilskud.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Der er i alt anvendt 160.120 kr. af det tildelte tilskud til dækning af takstnedsættelsen i august måned. Da der er modtaget 175.335 kr. i tilskud fra ministeriet, betyder det, at der skal ske tilbagebetaling af 15.155 kr. til Social- og Indenrigsministeriet.

 

Da, der ikke var budgetteret med tilskud til nedsættelse af færgetakster i august og september, får tilbagebetalingen ingen økonomiske konsekvenser for Havn & Færger, idet de anvendte tilskudsmidler har dækket tabet ved den yderligere takstnedsættelse.

CO2-Konsekvensvurdering

Der er ikke sejlet ekstrature i august i forhold til den normale sejlplan. CO2-udledningen fra de to færger skønnes således at være uændret.

Lovgrundlag

-          § 21b i Lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner.

-          Aktstykke nr. 245 af 23. juni 2020 (udmøntning af visse initiativer i ”Aftale om sommerpakken”)

 

Sagen afgøres i

Byrådet

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 12-11-2020

Indstillingen godkendt og fremsendes til Byrådets endelige vedtagelse.