Punkt 2 Liv i Min By. Anmodning til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen om projektforlængelse

Beslutningstema

Orientering om anmodning til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen om projektforlængelse

Indstilling

Direktionen indstiller:

  • At orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

Svendborg Kommunes områdefornyelse ”Liv i Min By” nærmer sig sin officielle afslutning.

Jfr. aftale om områdefornyelsen afsluttes projektet den 31. december 2020.

 

I 2020 er det især anlægsarbejderne, med omdannelse af Klosterplads og Frederiksgade, som fylder. Udbud af anlægsarbejderne er gennemført og entreprenøren er i fuld gang på såvel Klosterplads som i Frederiksgade.

 

Tidsplanen for anlægsarbejderne er imidlertid forlænget grundet Corona-situationen, omfattende ledningsarbejder, arkæologiske undersøgelser samt færdiggørelse af Klosterplads.

 

Svendborg Kommune har således anmodet Trafik-, Bygge og Boligstyrelsen om at forlænge projektperioden med seks måneder, frem til 1. juli 2021.

 

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen orienteres løbende om projektet og behovet for en mulig projektforlængelse, grundet de ovenfornævnte årsager, har tidligere været drøftet med styrelsen.

 

 

De bagvedliggende årsager til anlægsperiodens forlængelse

Frederiksgade er Svendborgs festgade. Forårets og sommerens Corona-restriktioner forårsagede en langvarig nedlukning af Frederiksgades mange caféer, restauranter og barer. Efter ønske fra de erhvervsdrivende i Frederiksgade blev opstart af anlægsarbejderne udskudt ca. en måned, for derved at afhjælpe virksomhedernes manglende indtjening i nedlukningsperioden.

 

Anlægsarbejderne er, som nævnt, i gang. Det er imidlertid ikke kun entreprenøren som arbejder i området. Der er omfattende ledningsarbejder i gang på såvel Klosterplads og i Frederiksgade. Ledningsarbejderne koordineres med Liv i Min By projektet. Udvidede ledningsarbejder samt Vand & Affalds byggeri af et stort overløbsbygværk (skybrudssikring) i Frederiksgade, har desværre betydet, at de indledende etaper af anlægsarbejderne i Liv i Min By har trukket ud.

 

Klosterplads og den vestlige delstrækning af Frederiksgade er udpeget som hhv. kulturarvsområde og fredet området. Arkæologer fra Svendborg Museum har gennemført fortløbende undersøgelser i forbindelse med afgravning af området.

 

Ledningsarbejderne og de arkæologiske undersøgelser, sammenholdt med Corona-situationen, betyder samlet set, at tidsplanen for anlægsarbejderne er forsinket, med forventet færdiggørelse marts 2021.

 

Byrådet i Svendborg Kommune har på møde i oktober 2020 godkendt en ekstrabevilling på 1.3 mio. kr. til færdiggørelsen af omdannelsen af Klosterplads. Liv i Min By har disponeret 200.000 kr. til færdiggørelsen. Konkret betyder det, at renovering af Klosterstræde samt området ovenfor det ny trappeanlæg på Klosterplads nu kan realiseres. Anlægsarbejdet gennemføres i forlængelse af de igangværende anlægsarbejder og forventes afsluttet medio maj 2021.

 

I maj 2021 vil Liv i Min Bys kulturarvsprojekt, med formidling af det Gråbrødrekloster, som i Middelalderen lå på Klosterplads, ligeledes stå færdigt. Svendborg Museum, rådgiver LAND+ samarbejder med kunstner Jens Galschiøt om projektet.

 

På denne baggrund har Svendborg Kommune anmodet Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen om, at projektperioden for områdefornyelsen Liv i Min By udvides frem til 1. juli 2021. Styrelsen har meddelt, at Svendborg Kommune kan forvente svar på anmodningen i løbet af 1-2 uger.

 

Det udestående arbejde i Liv i Min By 2021 vedrører færdiggørelse af anlægsarbejderne og kulturarvsprojektet. Der vil således ikke være emner, som fordrer beslutninger i Områdeforum.

 

Det afsluttende møde i Områdeforum afholdes som planlagt i december 2020. Områdeforum inviteres efterfølgende til indvielse af områdefornyelsen af Klosterplads og Frederiksgade samt Blå Kant projektet sommeren 2021.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Færdiggørelse af Klosterplads og Klosterstræde betyder, at der vil være anlægsarbejder i området frem til ultimo maj 2021. Anlægsarbejderne vil blive tilrettelagt under hensyntagen til de erhvervsdrivende i området.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen

Lovgrundlag

Lov om byfornyelse og udvikling af byer.

Sagen afgøres i

Teknik- og Erhvervsudvalget.

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 12-11-2020

Orienteringen taget til efterretning.