Punkt 7 Udmøntning af Lokaludvalgets anlægsmidler i 2021

Beslutningstema

Beslutning om model for udmøntning af Lokaludvalgets anlægsmidler

Indstilling

Direktionen indstiller til Lokaludvalget med oversendelse til endelig vedtagelse i Økonomiudvalget, at:

  • Modellen for udmøntningen af Lokaludvalgets midler i 2021 godkendes.

Sagsfremstilling

Lokaludvalget har i 2021 i alt 5 mio. kr. til rådighed til deres arbejde (eksklusiv eventuelle overførte midler fra 2020). Der skal besluttes en model for anvendelse af disse midler:

 

 

Model for udmøntning

Administrationen har udarbejdet et forslag til en model for udmøntningen af Lokaludvalgets anlægsmidler. Modellen tager udgangspunkt i, at

  • Gøre det nemt for borgerne at forstå de forskellige muligheder for støtte.
  • Gavne udviklingen i lokalområderne mest muligt.
  • Understøtte eksisterende og oprettelsen af nye organisationer (arbejdsgrupper/lokalråd) i lokalområderne.

 

 

1. Borgerbudgetter/potentialeplaner (1 mio. kr.)

Det foreslås at fortsætte modellen med borgerbudgetter (200.000 kr.) eller potentialeplaner (200.000 kr.) til de enkelte områder. For at kunne afholde flere borgerbudgetter og starte flere områder op, foreslås det at administrationen understøtter borgerne med afviklingen af borgerbudgetterne i højere grad end hidtil. Det kan ske med følgende aktiviteter:

 

  • Informationsmateriale i form af bl.a. film, som fortæller om borgerbudgetter, nærdemokrati og Lokaludvalget
  • Åbne borgermøder, hvor borgerne med administrationens bistand (bl.a. myndighedsvurdering) kvalificerer projekter  og prioriterer midlerne.
  • Administrativ udmøntning af pengene indenfor den afsatte økonomiske ramme.

 

2. Lokalsamfundspuljen - Lokaludvalgets anlægspulje (2 mio. kr.)

Lokaludvalget evaluerer udmøntningen af lokaludvalgets anlægspulje i 2020 (punkt 8 i nærværende dagsorden), hvorefter modellen eventuelt tilpasses i 2021.

 

Administrationen anbefaler, at der i 2021 benyttes en nærmere fastsat ansøgningsfrist i første kvartal 2021. Det vil give administrationen mulighed for at gennemføre en sagsbehandling i de relevante myndighedsområder forud for den politiske behandling af ansøgningerne.

 

3. Liv i min landsby (2 mio. kr.)

I budget 2021 blev der afsat yderligere 2 mio. kr.til arbejdet i lokalområderne. Det foreslås, at der bliver afsat penge til følgende indsatser:

  • Handlinger på baggrund af potentialeplaner: De allerede udarbejdede og godkendte potentialeplaner skal udmøntes i form af konkrete handlinger på initiativ fra borgergrupperne. Handlinger indstilles af Lokaludvalget til Økonomiudvalgets godkendelse forud for udmøntning.
  • Borgerbudgetter og administrativ understøttelse af udmøntning: Det foreslås at anvende flere midler på afholdelse af borgerbudgetter i flere lokalområder indenfor rammen af Planstrategiens seks hovedtemaer:
    • Fællesskaber
    • Bosætning
    • Turisme
    • Mobilitet
    • Bevægelse
    • Bæredygtighed

For at flest mulige borgere kan få gavn af midler fra borgerbudgetterne, understøtte administrationen processen, der hvor borgerne har et ønske herom. Der er fx områder, hvor der ikke endnu findes borgergrupper eller lokalråd eller områder, der først er startet op. Formålet er at give løst organiserede borgergrupper en positiv oplevelse af at samarbejde om konkrete projekter til gavn for deres lokalsamfund og på den måde inspirere borgerne til at fortsætte med at udvikle det lokale samarbejde.

 

 

 

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Lokaludvalget har følgende budgetter til rådighed i 2021:

 

 

Pulje til lokaludvalget §17.4.                             

1.400.411 kr.*

Konkrete anlægsprojekter i lokalområdet

2.038.000 kr.

Liv i min landsby                           

2.000.000 kr.

I alt.                                                            

5.438.411 kr.

 

* I 2019 blev det besluttet at dele uforbrugte midler ud til puljerne i 2019, 2020 og 2021.

 

 

Heraf reserveres ca. 200.000 kr. (10%) til administrativ bistand i forbindelse med anlægspuljen ”Liv i min landsby”.

 

Herudover forventes der overført ca. 3,1 mio. kr. fra regnskab 2020 (samlet sum af igangværende projekter, disponerede og udisponerede midler). Ud af den samlede sum reserveres 200.000 kr. til administrativ bistand i forbindelse med anlægspuljen ”Lokalsamfundspuljen”.

I alt 400.000 kr. reserveres således til administrativ bistand i 2021.

 

 

 

Beslutning i Lokaludvalget den 21-10-2020

Det indstilles til Økonomiudvalget, at modellen for udmøntningen af Lokaludvalgets midler i 2021 godkendes med de følgende justeringer:

 

  • At der reserveres 300.000 kr. til at afprøve muligheder for flexture til unge eller landsbybus. Mulighederne belyses af administrationen og forelægges på et kommende møde i Lokaludvalget. 

 

Administrationen bemærker i øvrigt, at der er en fejl i sagsfremstillingen, idet den nye anlægspulje afsat i budget 2021 skal benævnes ”Liv i mit Lokalområde” og ikke ”Liv i min Landsby”.

 

Afbud fra Dorthe Ullemose (O) og Susanne Gustenhoff (Ø), stedfortræder Jesper Kiel (Ø).