Punkt 3 Kommuneplan 2021 - 2033: 1. behandling af forslag

Beslutningstema

Byrådet godkendte den 31.03.2020 forslag til den videre proces, for forslag og idéer modtaget i den forudgående høring.
 

I forbindelse med godkendelse af forslag til den videre proces den 31.03.2020, blev det besluttet, at forslag til Kommuneplan 2021 – 2033 skulle behandles i to omgange i Teknik- og Erhvervsudvalget, inden vedtagelse i Byrådet.
 

Nærværende dagsorden er således 1. behandling i Teknik- og Erhvervsudvalget, hvor udvalget skal gennemgå og behandle forslag til ændringer til den kommende Kommuneplan 2021 – 2033.

1. behandlingen i Teknik- og Erhvervsudvalget oversendes til godkendelse i Økonomiudvalget.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalgets godkendelse, med oversendelse til endelig godkendelse i Økonomiudvalget:
 

  • At den reviderede tidsplan for Kommuneplan 2021 – 2033 godkendes
  • At brugen af ekstern rådgivning til udarbejdelse af Kommuneplan 2021 – 2033 godkendes
  • At administrationens anbefalinger og forslag til ændringer, i forbindelse med 1. behandling af forslag til Kommuneplan 2021 – 2033 godkendes for følgende temaer:  
    • Bosætning og Byudvikling
    • Mobilitet
    • Erhverv og Turisme
    • Diverse
    • Arealeffektivisering

Sagsfremstilling

Baggrund

Kommuneplanen er det redskab byrådet har til at beskrive, hvordan kommunen fysisk skal udvikles de næste 12 år, både i forhold til nye boligområder, erhverv, natur, offentlige formål mv. Med kommuneplanen fastlægger byrådet hvilke konkrete mål og retningslinjer, der er for kommunens fysiske udvikling og samtidig fastlægges rammerne for hvordan byer og landområder må anvendes og bebygges.
 

 

Revideret tidsplan for Kommuneplan 2021 – 2033

Administrationen anbefaler, at revidere tidsplanen for Kommuneplan 2021 – 2033, så 2. behandlingen af forslag til kommuneplanen udskydes fra november til december 2020, og at Byrådet således først udsender kommuneplanforslaget i høring efter dets møde i december.
 

 

Baggrunden er, at Corona restriktionerne siden foråret har gjort det vanskeligere at mødes med de mange interessenter, både internt og eksternt, som har bidraget til udarbejdelsen af kommuneplanen. Dette har kompliceret og forsinket arbejdet væsentligt, da kommuneplanrevisionen er meget afhængig af samarbejdet med mange forskellige interessenter, herunder både borgere, grundejere, projektudviklere, organisationer, myndigheder mv.

 

Som en konsekvens af den reviderede tidsplan, vil den offentlige høring gennemføres i 8 uger i januar og februar 2021. Det vil dermed også sikre, at juleferien ikke optager en del af høringsperioden.  
 

 

Se den reviderede tidsplan for Kommuneplan 2021 – 2033 i bilag 2 ”Tidsplan, Kommuneplan 2021 - 2033”.
 

 

Den reviderede tidsplan har ingen konsekvenser for den øvrige planlægning og fremadrettede proces, og vil ikke få konsekvenser for den endelige vedtagelse af Kommuneplan 2021 – 2033, der fortsat forventes at være maj 2021.
 

 

Politisk inddragelse og proces

Nedenfor ses overblik over den politiske inddragelse og proces, indtil nu:
 

 

Tid

25.06.2019

31.03.2020

11.06.2020

01.09.2020

Udvalg

Byrådet

Byrådet

Byrådet

Byrådet

Beslutning

Igangsættelse af en delvis revision af kommuneplanen, samt igangsættelse af forudgående høring.

 

Godkendelse af forslag til den videre proces og prioritering af forslag og idéer modtaget i den forudgående høring.

Temamøde omkring Byudvikling og Bosætning.

Temamøde omkring Mobilitet og Erhverv/Turisme.

 

Ændringer til Kommuneplan 2021 – 2033

På baggrund af den beskrevne proces har administrationen udarbejdet forslag til ændringer til Kommuneplan 2021 – 2033.
 

De enkelte ændringsforslag er beskrevet i hvidbogen, som er vedhæftet i bilag 1 (Jf. bilag 1. ”Hvidbog, 1. behandling af forslag til Kommuneplan 2021 – 2033”.)
 

Hvidbogen behandler de forslag og ideer, som Svendborg Kommune har modtaget i forbindelse med forhøringen til Kommuneplan 2021 – 2033, samt administrative rettelser foretaget undervejs i planprocessen.
 

Ændringsforslagene er et resultat af en lang proces, med inddragelse af det politiske niveau, styrelser, borgere, grundejere, projektudviklere, lokale foreninger og organisationer, relevante fagområder i Svendborg Kommune mv.

 

 

 


 

 

Ændringsforslagene er opdelt i nedenstående temaer:

 

  • Bosætning og byudvikling

De eksisterende boligudlæg og boligrækkefølgeplanen er tilpasset med fokus på

Svendborg bymidte, Svendborg havn og Tankefuld som de primære byudviklingsområder. Der er sket en generel oprydning, hvor uaktuelle udlæg, der ikke forventes realiseret er tilpasset eller taget ud af kommuneplanen, for at give plads til nye muligheder.

Det er kommet større fokus på lokalområderne i forhold til bosætning og byudvikling. Lokalområder med potentiale for øget bosætning er prioriteret. Der er fastholdt mulighed for nye boliger i alle lokalområder, men i et mindre omfang. De aktuelle boligudlæg vil i højere grad stemme overens med boligbehovet, hvilket giver et mere retvisende billede af den aktuelle situation, og vil give større fleksibilitet i den kommende planperiode. Ændringer og prioriteringer er foretaget i overensstemmelse med Byrådets Bosætningsstrategi 2019. 

 

  • Mobilitet

Der er i den nye kommuneplan arbejdet med en ændring i fokus fra trafik – og infrastruktur til mobilitetsplanlægning, hvilket er et effektivt middel til at gøre transporten grønnere, sundere og mere effektiv og sikre mindre forurening, reduceret trafikstøj, fleksible transporttilbud, mere attraktive bymiljøer, sundere borgere mv. Der er tilføjet nye målsætninger og retningslinjer, som skal understøtte en omstilling til en bæredygtig og CO2 neutral mobilitet.  
 

Derudover er der arbejdet med at revidere p-normerne, for at imødekomme nogle af de udfordringer, som har været i forbindelse med de seneste byomdannelse – og fortætningsprojekter.

 

  • Erhverv og Turisme

Kommuneplan 2021 – 2033 er tilpasset ny lovgivning indenfor planlægningen af detailhandel. Den ny lovgivning giver mulighed for større butiksudlæg blandt andet i lokalcentrene, hvor den maksimale butiksstørrelse ændres fra 1000m² til 1200m².
Administrationen anbefaler at der udlægges et nyt aflastningsområde til større udvalgsvarebutikker, idet Svendborg Storcenter er fuldt udbygget. Dette skal være med til at understøtte den gode detailhandelsstruktur i Svendborg.

I kommuneplanen er produktionserhverv blevet udpeget og der er udlagt et konsekvensområde rundt om produktionserhvervene, for at skabe hensyn til virksomhedernes virke i forhold til planlægningen rundt om. Der gives mulighed for udlæg af to nye dagligvarebutikker, der skal være med til at understøtte den fremadrettede byudvikling. 
 

I forbindelse med temaet turisme, har der været fokus på at indarbejde og understøtte arbejdet med Geoparken Det Sydfynske Øhav.
 

 

  • Diverse

De fleste ændringer under dette tema, er mindre tilpasninger til eksisterende foreningsformål, institutioner og øvrige offentlige formål.
 

 

 

 

 

  • Arealeffektivisering

I forbindelse med den igangværende arealeffektivisering af kommunale bygninger, ændres plangrundlaget for disse ejendomme, sådan at de fremadrettet kan frasælges og anvendes til boligformål, lokale samlingssteder, forsamlingshuse mv.

 


Læsevejledning til hvidbogen fremgår af indledningen til selve hvidbogen.  


 

Hvidbogen kan også tilgås i en digital kortversion. Tryk her!

Vejledning til brug af den digitale kortversion findes bagerst i den fysiske hvidbog. Se bilag 1 ”Hvidbog, 1. behandling af forslag til Kommuneplan 2021 – 2033”.

 

Der er derudover udarbejdet en række uddybende baggrundsnotater for henholdsvis Tankefuld, detailhandel og parkeringsnormer, som er vedhæftet i bilag 3. (Jf. Bilag 3. ”Baggrundsnotater”).


 

Fremadrettet proces

Som beskrevet ovenfor, er det politisk besluttet, at forslag til Kommuneplan 2021 - 2033 behandles i to omgange i Teknik- og Erhvervsudvalget inden vedtagelse i Byrådet.

 

 

Fremadrettet politisk proces:

 

 

På baggrund af nærværende dagsorden og beslutning, og efterfølgende behandling i Økonomiudvalget, vil administrationen tilpasse forslag til Kommuneplan 2021 – 2033, som efterfølgende sendes til 2. behandling i Teknik – og Erhvervsudvalget, med oversendelse til Økonomiudvalget og Byrådet.
 

 

Ved 2. behandlingen skal det samlede forslag til Kommuneplan 2021 – 2033 godkendes og sendes i offentlig høring. 

Forslag til Kommuneplan 2021 – 2033 sendes i offentlig høring i januar og februar 2021, hvor borgere, grundejere, organisationer, myndigheder mv. kan kommenterer og komme med indsigelser til forslaget. Der afholdes ligeledes borgermøder i denne offentlighedsperiode. Nærmere detaljer herom forelægges i forbindelse med 2. behandling af forslag til Kommuneplan 2021 – 2033.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Finansieringen af udarbejdelse af kommuneplanen sker indenfor Plan- og Udviklings eksisterende driftsramme.
 

Revisionen af kommuneplanen indebærer udgifter til analyser, workshops, møder, kommunikation og eksterne rådgivere.
 

Kommuneplan 2021 – 2033 indeholder en række forslag til indsatser omkring Tankefuld, Det grønne og blå i byen, mobilitet mv. som kræver særskilt finansiering, da det ikke kan afholdes inden for de eksisterende driftsrammer. Finansieringen af de enkelte indsatser vil indgå i budgetforhandlingerne for 2022.

 

Brugen af eksterne rådgivere vil tilsammen overstige grænsen på 150.000 kr., og derfor søges der om godkendelse af brug af ekstern rådgivning til udarbejdelse af Kommuneplan 2021 – 2033. Brugen af ekstern rådgivning benyttes til udarbejdelse af lovpligtig redegørelse i forbindelse med udlæg af nyt aflastningscenter, sparring og udarbejdelse af nyt afsnit omkring mobilitet og digitalisering af kommuneplanen.

CO2-Konsekvensvurdering

Kommuneplan 2021 – 2033 danner grundlag for den fremtidige fysiske udvikling, og vil derfor antages at have konsekvenser for CO2-udledningen på længere sigt. De afledte konsekvenser kan ikke vurderes på nuværende tidspunkt.

Lovgrundlag

Lov om Planlægning (Planloven)

Bosætningsstrategi 2020

Bæredygtighedsstrategi 2020

Cykelruteplan

Klima- og Energipolitik. Målsætninger og indsatsområder 2020-2025

Kommuneplan 2017-2029

Parkeringsstrategi

Planstrategi ´19

Sagen afgøres i

Økonomiudvalget

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 19-10-2020

Indstillingen godkendes og fremsendes til endelig godkendelse i Økonomiudvalget med de følgende bemærkninger til temaerne i Kommuneplan 2021-2033:

  • Bosætning og Byudvikling: Forslagene vedrørende henholdsvis Teglværksvej 2A (1.51), Viebæltet 1 (1.19), Stationsvej, Stenstrup (1.44) samt Baagøe og Riber, Kullinggade 29 (1.57) justeres og godkendes endeligt i forbindelse med 2.behandlingen. Øvrige forslag godkendes.

 

  • Mobilitet: Forslagene vedrørende henholdsvis parkeringsnormer (2.21) og udpegning af hubs (2.20) justeres. Øvrige forslag godkendes.

 

  • Erhverv og Turisme: Forslaget vedrørende henholdsvis Ny dagligvarebutik i Ollerup (3.06), Nyt Lokalcenter ved Ryttervej (3.22) og udvidelse af Wienerbergers lerdepot (3.07) genoptages til drøftelse i forbindelse med 2.behandlingen. Øvrige forslag godkendes.

 

  • Diverse: Forslag godkendes.

 

  • Arealeffektivisering: Forslag godkendes.


 

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 20-10-2020

Godkendt.

Afbud fra Dorthe Ullemose (O). Som suppleant deltog Johan Emil Rasmussen (O).