Punkt 7 Huslejereguleringer på plejecentre

Beslutningstema

Ens husleje for plejeboliger og ældreboliger beliggende i samme plejecenter pr. 1. januar 2021

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • at Social- og Sundhedsudvalget tager orientering til efterretning.
     

Direktionen indstiller,

  • at Teknik- og Erhvervsudvalget tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

I henhold til Almenlejeloven § 9, skal den samlede leje for en afdelings boliger og lokaler til en hver tid være fastsat således, at den giver afdelingen mulighed for af sine indtægter at afholde de udgifter, der er forbundet med driften. Det følger endvidere af loven, at lejen fastsættes årligt på grundlag af et driftsbudget for det kommende år. Lejeforhøjelser, der er nødvendige til at opfylde § 9 i Almenlejeloven, kan gennemføres med 3 måneders varsel.

 

I forbindelse med huslejereguleringen for plejecentrene, blev administrationen opmærksom på, at der for så vidt angår Ollerup Plejecenter, var fejl i huslejeopkrævningerne. Fejlen bestod i, at der var forskel i reguleringerne for plejeboligerne og ældreboligerne, som ikke kunne tilskrives forskel i boligernes størrelser. Fejlen kan føres tilbage til en praksis der tilsyneladende har været i Svendborg Kommune siden der indførtes almene boliger som plejeboliger.

 

Efterfølgende har administrationen også undersøgt lovgrundlaget, og kan konkludere, at der skal opkræves ens kvadratmeterpris for de forskellige boligtyper, selvom der er tale om plejeboliger og ældreboliger, som visiteres efter forskellige kriterier.

 

Overordnet gælder det, at plejeboligerne har betalt for høj husleje, mens ældreboligerne har betalt for lidt i husleje. I henhold til almenboligloven skal husleje fordeles lige, så kvadratmeterprisen er ens for både plejeboliger og ældreboliger beliggende i samme plejecenter, hvis ombygningen er sket i samme støttesag/etapevis.

 

På Ollerup Plejecenter er der tale om samlet 42 boliger, hvoraf de 30 boliger er plejeboliger, og de resterende 12 boliger er ældreboliger.
 

Huslejereguleringen udgør et fald på max. 6 % for plejeboligerne, og en stigning på max. 10 % for ældreboligerne, svarende til en regulering på mellem -330 kr. pr. md. og 531 kr. pr. md.
 

Selve huslejereguleringen kan ske på ordinær vis ved den almindelige huslejeregulering. Huslejen reguleres alene fremadrettet.
 

Administrationen gør opmærksom på, at de berørte beboere skal have ændret deres eventuelle boligstøtte. Dette vil bevirke, at stigningen ikke vil virke så voldsom for den enkelte borger.
 

For en borger uden formue på folkepension, der stiger 531 kr. pr. måned, vil den øgede boligstøtte udgøre ca. 335 kr., og nettoudgiften vil derfor udgøre ca. 196 kr. pr måned. Dog udgør boligstøtten max. 4.135 kr. månedligt, uanset huslejereguleringer.
 

På plejecenteret Caroline Amalie stiger ældreboligerne 3,3 %, hvorimod plejeboligerne falder 3,7 %.

 

På kommunens øvrige plejecentre er der tale om mindre reguleringer, som er under 2% af lejen, og reguleringen skal derfor ikke forelægges til godkendelse på et afdelingsmøde. Dette skyldes, at § 36 i almenboligloven er suspenderet grundet Covid-19.
 

Fejlen er rettet i boligadministrationssystemet.
 

Huslejeændringerne varsles med virkning fra 1. februar 2021 og beboerne vil blive orienteret forinden.

 

Administrationen gør opmærksom på, at der ikke findes hjemmel til at undlade en regulering af huslejen, idet fastsættelsen af husleje er reguleret i Almenlejeloven. Såfremt Kommunalbestyrelsen ikke godkender en regulering af huslejen, vil det være at betragte som støtte af enkeltpersoner, hvilket der ikke er hjemmel til i lovgivningen.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Det vurderes ikke at have økonomiske konsekvenser for Svendborg Kommune, idet huslejereguleringen ikke påvirker kommunens økonomi.
 

For den enkelte borger vil der være tale om en merudgift på op til 531 kr. pr måned for ældreboligerne og for plejeboligerne kan der være tale om en reduktion på op til 330 kr. pr måned. Øget boligstøtte vil dog kunne reducere merudgiften.

Lovgrundlag

Almenlejeloven.

Bekendtgørelse om fravigelse af regler på boligområdet som følge af coronavirussygdom (COVID-19).

Kommunalfuldmagten.

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 07-10-2020

Taget til efterretning.