Punkt 2 Budget 2021 - Opfølgning på budgetforlig - Social- og Sundhedsudvalget

Beslutningstema

Opfølgning på budgetforlig for 2021.

Indstilling

Direktionen indstiller, at

  • Udvalget godkender den i sagsfremstillingen beskrevne opfølgning på budgetforlig 2021
  • Udvalget anmoder administrationen om at udarbejde oplæg til en videreførelse af akutfunktionen
  • Udvalget anmoder administrationen udarbejde oplæg til mulig fysisk placering af et varmtvandsbassin.

Sagsfremstilling

Den 18. september 2020 indgik alle byrådets partier et budgetforlig for 2021, som endeligt vedtages på Byrådsmøde den 6. oktober 2020.
 

På Social- og Sundhedsudvalgets område tilføres i alt ca. 34 mio. kr. i 2021 stigende til ca. 39 mio. kr. i 2024.
 

Størsteparten af midlerne tilføres til dækning af udfordringer, der presser områderne allerede i 2020, og til den demografiske udvikling i 2021:

  • 14,7 mio. kr. til demografi, der fordeles med 5,8 mio. kr. til ældreområdet, 7,2 mio. kr. til socialområdet og 1,65 mio. kr. til sundhedsområdet.
  • 12,9 mio. kr. til problemområder, der fordeles med 5 mio. kr. til ældreområdet (frit valg / hjemmepleje), 6,4 mio. kr. til socialområdet (myndighed / botilbud) og 1,5 mio. kr. til sundhedsområdet (vederlagsfri fysioterapi)

Derudover tilføres

  • 1,75 mio. kr. til aflønning af SOSU-elever. Jf. praktikaftale indgået i februar 2019 mellem KL og øvrige parter skal der i Svendborg ske øget optag af hjælper- og assistentelever på omkring 40 %. De i budgetforliget afsatte midler dækker ca. halvdelen af de forventede udgifter til det ekstra optag. Pengene tilføres elevkontoen, og området følges tæt i 2021 i forbindelse med økonomiopfølgningerne. Eventuelle yderligere refusionsindtægter vil indgå.

De øvrige midler afsat til Social- og Sundhedsudvalgets område er følgende:

  • 1,9 mio. kr. til videreførelse af akutfunktion svarende til 2/3 af beløbet i temabeskrivelsen, hvorfor der skal tages stilling til, hvordan akutfunktionen videreføres. Administrationen udarbejder til november-mødet et oplæg herom.
  • 1,0 mio. kr. til § 18 puljen, hvor beløbet er forhøjet med 0,2 mio. kr. i forhold til temabeskrivelsen. Midlerne udmøntes i forbindelse med øvrige paragraf 18 midler med afsæt i temabeskrivelsen og budgetforliget.
  • 1,95 mio. kr. til tilbageførsel af effektiviseringsprocent på ældreområdet. Midlerne udmøntes på alle ældreområdets konti, således at fremskrivningen af budgetterne til 2021 er 0,35 % højere på ældreområdet end på kommunens øvrige områder.
     

Midler afsat i budgetforliget til kommunale EGU-praktikpladser under Børne- og Ungeudvalget tilføres Social- og Sundhedsudvalget, idet det forventes, at størsteparten af de seks praktikpladser vil blive etableret på SOSU-området. Midlerne skal dog finansiere praktikpladser på begge områder, afhængig af hvor praktikpladserne etableres.
 

Af budgetforligsteksten fremgår det, at der i forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2022 skal tages stilling til etablering af varmtvandsbassin. Administrationen foreslår, at udvalget anmoder administrationen om at udarbejde oplæg til fysisk placering af varmtvandsbassin til et kommende møde, jf. særskilt dagsorden.

 

I et af de fremsendte temaer til budget 2021 som ikke blev prioriteret indgik ikke-udmøntede besparelser besluttet ifm. budgetforliget for 2019 vedr. kapacitetstilpasning på plejecenterområdet.
 

Der er således ikke afsat midler til at dække besparelsen på 1,7 mio. kr. årligt fra 2021. Udmøntningen af besparelsen vil indgå i regnskabsafslutningen for 2021, idet besparelsen forventes finansieret af mindreforbrug andre steder indenfor udvalgets ramme.

 

I forliget indgår, at udvalget skal arbejde med rygforskningsprojektet og én indgang til psykiatrien. Administrationen foreslår, at disse temaer behandles på kommende møder.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Budgetudvidelsen udmøntes i overensstemmelse med det indgåede budgetforlig.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen direkte konsekvenser, idet udvidelsen overvejende vil gå til mere personale.

Sagen afgøres i

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 07-10-2020

Indstillingen blev godkendt, idet udvalget ønsker at fastholde ældrebolighandlingsplanen til realisering i kommende års budgetter.