Punkt 5 Orientering om pædagogisk tilsyn i Fyrtårnet Børnegården Byparken

Beslutningstema

Orientering om pædagogisk tilsyn i Fyrtårnet Børnegården Byparken i perioden august 2019-juli 2020 og den fremadrettede proces frem til december 2020.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At Børne- og Ungeudvalget tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Skærpet tilsyn august 2019

I august 2019 igangsatte Svendborg Kommune, Sekretariat og Dagtilbud, et skærpet pædagogisk tilsyn i Fyrtårnet Børnegården Byparken på baggrund af resultater fra kortlægningsundersøgelser i Læringsledelse fra 2017, den pædagogisk læreplan, generelle indsatsområder samt det skærpede økonomiske tilsyns indvirkning på den pædagogiske praksis.

På den baggrund blev der indgået en samarbejdsaftale med Fyrtårnet Børnegården Byparken, hvor bestyrelsen og lederen forpligtede sig til at arbejde med at forbedre kvaliteten af den pædagogiske praksis. Forbedringen var særligt målrettet tematikkerne:

  • Struktur og organisering i forhold til at skabe pædagogiske aktiviteter for børnene og arbejdsfordeling blandt medarbejdere
  • Relationsarbejde i forhold til at skabe gode voksen-barn relationer

Tilsyn januar 2020

Af samarbejdsaftalen fremgik, at det i januar 2020 skulle vurderes, om der var sket tilstrækkelig udvikling af den pædagogiske praksis. Denne vurdering skulle basere sig på beskrivelser på udviklingsarbejdet fra bestyrelse og leder, uanmeldte observationer i børnehuset samt statusbeskrivelse fra tværfaglige samarbejdspartnere

Med afsæt i ovennævnte vurderedes det i januar 2020, at der var sket tilstrækkelig udvikling i perioden, hvilket bevirkede at Fyrtårnet Børnegården Byparken overgik til at indgå i opfølgning under Svendborg Kommunes generelle tilsyn. Endvidere ville der følges op med observationer af den pædagogiske praksis i juni samt i efteråret 2020 i forhold til den pædagogiske kvalitet. 

Tilsyn juni 2020

Sekretariat og Dagtilbuds observationer i juni viste, at den begyndende positive udvikling fra januar 2020 ikke var fortsat i tilfredsstillende grad.

På den baggrund vurderede Sekretariat og Dagtilbud at der var behov for en mere direkte involvering i de tiltag, der skal bidrage til at løfte den pædagogiske kvalitet i arbejdet med struktur og organisering samt relationskompetence.

 

 

Tilsyn og tættere samarbejde frem til december 2020

Målet med at Sekretariat og Dagtilbud involverer sig mere direkte i processen og udviklingsarbejdet af den pædagogiske kvalitet i resten af 2020 er at kvalificere og understøtte, at leder og medarbejderne i børnehuset oparbejder kompetencer i arbejdet med struktur og organisering samt relationskompetence, som løfter den pædagogiske kvalitet for børnene.

Forventningen er, at Fyrtårnet Børnegården Byparken gradvist fra januar 2021 kan løfte den pædagogiske kvalitet inden for egne rammer med mindre understøttelse fra Sekretariat og Dagtilbud fra 2021, hvor udviklingen vil blive fulgt.

Sekretariat og Dagtilbud understøtter på den baggrund med følgende frem til udgangen af 2020:

  • To tværfaglige samarbejdspartnere (resursepædagog og sprogpædagog) tilknyttes huset fast henholdsvis to og tre hele dage om ugen og understøtter omsætningen af arbejdet med struktur og organisering samt relationskompetence
  • Tildeling af ekstra tværfaglig samarbejdspartner (resursepædagog) frem til 1. december i forhold til et barn
  • Deltagelse af tværfaglig samarbejdspartner (sprogpædagog og resursepædagog) på børnehusets pædagogiske dag
  • Organiseringsplan der understøtter synlig og nærværende ledelse
  • Kvalificering af dagsplaner, som understøtter arbejdet med struktur og organisering
  • Månedlige sparringsgrupper for leder
  • Månedlige refleksionsrum med kollegial sparring for medarbejdere
  • Observationer i november i forhold til eventuelle justeringer i de pædagogiske læringsmiljøer i arbejdet med struktur og organisering samt relationskompetence
  • Der er aftalt at FOBU understøtter forløbet med pædagogisk udvikling

FOBU er paraplyorganisation for selvejende dagtilbud i Danmark.

Samlet set understøttes Fyrtårnet Børnegården Byparken med i alt 53 medarbejdertimer pr. uge svarende til 1,4 fuldtidsstilling.

 

Status i december i forhold til den pædagogiske kvalitet

I december foretager Sekretariat og Dagtilbud observationer i forhold til at vurdere status for den pædagogiske kvalitet.

Bestyrelsesformand og leder har d. 20.august 2020 tilkendegivet hvilken pædagogisk kvalitet, observationerne i december skal vise. Den pædagogiske kvalitet i december skal ifølge bestyrelsesformand og leder minimum være på niveau med målingerne i januar 2020. Efter et års arbejde pr. juni 2021 skal niveauet være på ”løfteevne” for et børnehus i et udsat område.

Udvalget vil blive orienteret i januar om status på den pædagogiske kvalitet.

Der er pr. 1 oktober 2020 9 vuggestuebørn og 28 børnehavebørn indmeldt i Fyrtårnet Børnegården Byparken.

Endvidere er Fyrtårnet Børnegården Byparken under økonomisk tilsyn.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen

Lovgrundlag

Dagtilbudsloven

Sagen afgøres i

Børne- og Ungeudvalget

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 07-10-2020

Taget til efterretning.