Punkt 10 Affaldsgårde - anlægsbevilling til opførelse

Beslutningstema

Bevilling og frigivelse af anlægsbevilling til opførelse af affaldsgårde

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At Teknik- og Erhvervsudvalget indstiller til Byrådets endelige vedtagelse:
    • At der bevilliges og frigives en samlet anlægsbevilling på 4,905 mio. kr. til fremrykning af projektet til 2020 som søges låneoptaget.
    • At administrationen bemyndiges til at forestå udbud og indgåelse af kontrakt som totalentreprise
    • At der godkendes, at der kan gøres brug af ekstern rådgiver

 

  •  At Økonomiudvalget indstiller til Byrådets endelige vedtagelse:
    • At de årlige låneydelser på 0,221 mio.kr., i forbindelse med den øgede låneoptagelse, finansieres via anlægspuljen ”Pulje – Ekstra anlægsramme”.

 

Sagsfremstilling

Der er tidligere truffet politisk beslutning om en ny struktur for afhentning af dagrenovation, organisk affald og fire genanvendelige materialer. Ved budget 2020 blev der bevilget 1,3 mio. kr. til indkøb af indendørs affaldsbeholdere, og i den forbindelse blev der varslet behov for en anlægsinvestering til etablering af affaldsgårde.

 

Affaldsgårdene skal leve op til sikkerheds- og arbejdsmiljømæssige forhold.

 

Som en konsekvens heraf, vil der blive behov for at ombygge og lovliggøre en række udendørs affaldsgårde ved forskellige institutioner, som ikke vil leve op til gældende myndighedskrav, når de nye sorteringsordninger udrulles.

 

Udfordringen er blandt andet, at der skal være plads til flere sorteringsenheder/containere, og det vil være en særlig udfordring på nogle institutioner pga. manglende plads.

 

Der vil derfor være afledte økonomiske konsekvenser ved udrulning af øget affaldssortering på alle skoler og institutioner i kommunen.

 

Det skal endvidere bemærkes, at administrationen nøje følger de nationale politiske forhandlinger om en ny klimahandlingsplan, som kan komme til at indbefatte en endnu højere grad af sortering, og dermed også behov for et øget antal affaldsbeholdere, containere, større affaldsgårde mm. Der arbejdes derfor efter fremtidssikrede løsninger.

 

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Etablering af affaldsgårdene i de kommunale institutioner fordre en investering på 4,905 mio. kr. Projektet fremrykkes til 2020, og for at kunne gennemføre udbuddet inden udgangen af året er der indeholdt 0,5 mio. kr. til brug af rådgiver. Investeringen indgik som anlægstema ved budgetforhandlingerne for 2021. Fremrykningen gør det muligt at låneoptage til finansieringen.

 

Den samlede udgift til realisering af det fremrykkede projektet udgør 4,905 mio. kr. På baggrund af dette søges der en anlægsbevilling i 2020 på 4,905 mio. kr., som yderligere søges finansieret via lånoptagelse.

 

Med den nuværende rente vil dette betyde en årlig låneydelse over 25 år på 0,221 mio. kr. Den endelige udgift til renter og afdrag vides dog først på det tidspunkt, hvor der lånetoptages. Med henvisning til indstillingen søges de årlige renter og afdrag, i forbindelse med låneoptagelsen, finansieret af anlægspuljen ”Pulje – Ekstra anlægsramme”.

 

Eventuelt brug af ekstern rådgiver forventes at overstige grænsen på 0,150 mio. kr., hvorfor der søges om godkendelse af brug af ekstern rådgiver.

 

CO2-Konsekvensvurdering

Der vil være indirekte konsekvenser af en øget affaldssortering og dermed øget genanvendelighed, men konsekvensen er endnu for usikker til, at den kan opgøres i faktuelle tal.

Lovgrundlag

Lov om affald

Sagen afgøres i

Byrådet

Beslutning i Økonomiudvalget den 29-09-2020

Indstilles.

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 30-09-2020

Teknik- og Erhvervsudvalget’s møde den 30-09-2020

 

Indstillingen godkendt og fremsendes til Byrådets endelige vedtagelse.

1


Teknik- og Erhvervsudvalget’s møde den 30-09-2020

 

 

1

Beslutning i Byrådet den 06-10-2020

Godkendt.

 

Afbud fra Steen Tinning (B) og Birger Jensen (V). Som suppleanter deltog Kristina Siig (B) og Ulla

Larsen (V).