Punkt 9 Tved Skole – Tilpasning af fysiske rammer

Beslutningstema

Bevilling og frigivelse af anlægsbevilling til realisering af projektet ”Tved Skole – Tilpasning af fysiske rammer”.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At Teknik- og Erhvervsudvalget indstiller til Byrådets endelige vedtagelse:
    • At der bevilliges og frigives en samlet anlægsbevilling på 6,817 mio. kr. til fremrykning af projektet til 2020 og dermed søges låneoptaget.
    • At administrationen bemyndiges til at forestå køb af pavillon og ekstra moduler
    • At administrationen bemyndiges til forestå udbud og indgåelse af kontrakt med entreprenør

 

  •  At Økonomiudvalget indstiller til Byrådets endelige vedtagelse:
    • At de årlige låneydelser på 0,307 mio. kr. i forbindelse med den øgede låneoptagelse, finansieres via anlægspuljen ”Pulje – Ekstra anlægsramme”.

 

  • At Børne- og Ungeudvalget tager punktet til efterretning.

Sagsfremstilling

I budgetforliget for 2021 blev det besluttet at der skulle investeres 6,817 mio. kr. på Tved Skole, således de fysiske rammer tilpasses.

Tved Skole blev i forbindelse med skolestrukturændringerne i 2011 ændret til en skole for 0.-6. klasse, og blev i den forbindelse renoveret, så selve hovedbygningen fremstår i pæn stand.

Skolen blev dimensioneret til 7 årgange a´ 2 spor, dvs. forventet 14 klasser. Adskillige årgange har været større, så skolen i flere år har haft op til 18 klasser.

I skoleåret 2018/19 betød elevtallet, at der blev 3 børnehaveklasser, hvorfor en ny pavillon blev lejet for en 3-årige periode fra august 2018 – juli 2021.

Fra skoleåret 2020/21 forventes 16 klasser, faldende til 14 klasser i skoleåret 2024/25.

For at kunne rumme skolens elever har der de senere år været lejet 2 lokaler i Tvedhallen, som anvendes som klasselokaler.

Imidlertid har man i hallen selv brug for disse lokaler (som cafeteria), som derfor min. 1 gang om måneden skal ryddes, samt i forbindelse med større begivenheder i øvrigt, fx valg, stævner mv. Lokalerne er derfor ikke optimale som klasse/stamlokaler, da det kræver en del ekstraarbejde at rydde dem jævnligt.

Derudover huses skolens 2 børnehaveklasser i en mindre rødstensbygning ”Det røde hus”, beliggende ved siden af skolen, samt i en ældre pavillon, som stammer fra Storebæltsbyggeriet. Denne pavillon vil ikke på sigt kunne bevares, da den er i dårlig stand. Alle indskolingslokaler 0.-3. klasse dobbeltudnyttes, så SFO rummes i lokalerne om eftermiddagen.

Derudover er der fra 1. april 2020 og fremadrettet besluttet forårs SFO på alle skoler, hvilket tillige kræver ekstra lokaler.

 

Faglokaler:

Skolen har behov for et større lokale til Natur og Teknologi, som rummes i et mindre lokale i den røde bygning med plads til ½ klasse.

Håndværk og Design er etableret i det det tidligere sløjdlokale. Her er der ligeledes pladsudfordringer.

 

Mangfoldige læringsmiljøer:

I 2019 besluttede Børne- og Ungeudvalget en justering af specialstrukturen og godkendte Mangfoldige læringsmiljøer som overordnet pædagogisk ramme. Målsætningen er at flest mulige elever forbliver i almenmiljøet, og at skolerne tilpasser miljøet til eleverne. Der er derfor behov for lokaler til holddeling, og Tved Skole blandt andet har lavet et forstærket indskolingstilbud, ligesom skolen gennem mange år har haft en familieklasse, hvilket også skaber behov for ekstra lokaler. Samtidig vil skolen have øges fokus på at bruge uderummet.

 

Ved brug af hhv. 1 og 2 lokaler i hallen kan skolen rumme alle klasser i ombygningsperioden, samtidig med at der bliver 2 klasser færre pr. august 2020.

I de efterfølgende år udfases yderligere 2 klasser med 3 spor, hvorfor administration og skolens ledelse på baggrund af elevtalsprognosen vurderer, at der samlet vil være et passende antal lokaler fremadrettet.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Projektet fordrer at ”Storebæltspavillonen” fjernes og at den lejede pavillon fra 2018 frikøbes, samt at der sker et tilkøb af to yderligere moduler. Herudover vil der ske en tilretning af udearealer, legeplads med mere. Udgiften hertil er anslået til ca. 4,9 mio.kr. Ombygning af Håndværk og Designlokale samt Natur og Teknologilokalet er anslået til ca. 1,9 mio. kr.

Den samlede udgift til realisering af det fremrykkede projektet udgør 6,817 mio. kr. På baggrund af dette søges der en anlægsbevilling i 2020 på 6,817 mio. kr., som yderligere søges finansieret via lånoptagelse.

Med den nuværende rente vil dette betyde en årlig låneydelse over 25 år på 0,307 mio. kr. Den endelige udgift til renter og afdrag vides dog først på det tidspunkt, hvor der lånetoptages. Med henvisning til indstillingen søges de årlige renter og afdrag, i forbindelse med låneoptagelsen, finansieret af anlægspuljen ”Pulje – Ekstra anlægsramme”.

Den øget drift er finansieret i forbindelse med indgåelsen af budgetforliget for 2021.

CO2-Konsekvensvurdering

Realiseringen af projektet forventes ikke at have nogen væsentlig CO2-konsekvens.

Lovgrundlag

Kasse- og regnskabsregulativ

Sagen afgøres i

Byrådet

Beslutning i Økonomiudvalget den 29-09-2020

Indstilles.

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 30-09-2020

Indstillingen godkendt og fremsendes til Byrådets endelige vedtagelse.
 

Beslutning i Byrådet den 06-10-2020

Godkendt.

 

Afbud fra Steen Tinning (B) og Birger Jensen (V). Som suppleanter deltog Kristina Siig (B) og Ulla

Larsen (V).