Punkt 8 Vandområdeplaner 2021-2027: Godkendelse af Forslag til indsatsprogram for vandløbsindsatser

Beslutningstema

Der skal træffes beslutning om forslag til vandløbsindsatser i de statslige vandområdeplaner 2021-2027. Forslaget er udarbejdet med bidrag fra interessenter i det lokale vandråd. Forslaget skal sendes til Miljø- og Fødevareministeriet, der udarbejder de statslige vandområdeplaner 2021-2027, herunder hvilke fysiske indsatser i vandløb, der skal gennemføres for at opnå en god miljøtilstand.
 

Desuden skal udvalget beslutte, om de ønsker at støtte dele af vandrådets udtalelse til ministeriet vedr. spildevand fra veje og konsekvenserne herved for vandmiljøet.

Indstilling

Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalgets godkendelse og endelig vedtagelse i Byrådet, at

  • Forslag til indsatsprogram for vandløbsindsatser i vandområdeplanerne 2021-2027 i Svendborg Kommune fremsendes til Miljø- og Fødevareministeriet.
  • Høringssvar vedr. tilledning af vejvand til vandmiljøet fremsendes til Miljø- og Fødevareministeriet

Sagsfremstilling

EU’s vandrammedirektiv fastlægger, at medlemslandene via konkrete miljømål og fornødne indsatser skal forebygge forringelse og opnå god tilstand i grundvandsforekomster og overfladevandområder – herunder vandløb. I Danmark er der cirka 75.000 kilometer vandløb. Det forventes, at 18.500 kilometer af disse vil indgå i vandområdeplanerne gældende for perioden 2021-2027 og dermed være omfattet af et miljømål. Cirka halvdelen af de 18.500 kilometer vandløb er i risiko for ikke at opfylde miljømålet i 2027, og for 3.800 kilometer vurderes risikoen at skyldes utilstrækkelige fysiske forhold.

 

Fyn er opdelt i fire hovedvandoplande: Lillebælt/Fyn, Odense Fjord, Storebælt og Det Sydfynske Øhav. Svendborg Kommune er beliggende inden for hovedvandoplandet Det Sydfynske Øhav. Kommunerne inden for de enkelte hovedvandoplande har siden december 2019, med input fra lokale vandråd, udarbejdet forslag til indsatsprogram for de fysiske vandløbsindsatser i vandområdeplanerne 2021-2027. Desuden skal kommunerne levere bidrag til den miljørapport, som miljøministeren skal udarbejde i henhold til miljøvurderingsloven. Kommunernes bidrag skal være Miljø- og Fødevareministeriet i hænde senest 22. november 2020.

 

De statsligt udmeldte minimumskrav for hovedvandopland Det Sydfynske Øhav er indsatsforslag i minimum 38 kilometer vandløb og fjernelse af minimum 8 spærringer. Den økonomiske ramme er 9.096.000 kroner.

 

Forslag til indsatsprogram for fysiske vandløbsindsatser i Svendborg Kommune

Indsatser til forbedring af de fysiske forhold i vandløb er opdelt i enten vandløbsstrækninger eller spærringer. Strækningerne kaldes i vandplantermologi for vandområder og her foregår restaureringsindsatserne eksempelvis ved udlægning af groft materiale, hævning af vandløbsbund, træplantning, etablering af sandfang mv. Indsatser i forbindelse med spærringer er typisk åbning af rørlagte strækninger eller fjernelse af faunaspærringer ved for eksempel opstemninger eller røroverkørsler.
 

Inden for hovedvandoplandet Det Sydfynske Øhav har vandrådet behandlet i alt 21 forslag til indsatser i vandområder og 15 forslag til spærringer, hvor der skal skabes passage for fisk og smådyr. Hhv. 13 og 13 af disse ligger i Svendborg Kommunes geografiske opland.
 

På den baggrund forslår vandrådet, at i alt 12 strækningsbasserede restaureringsindsatser (22,564 kilometer) og 12 spærringer skal indgå i de statslige vandområdeplaners indsatsprogram 2021-2027 i Svendborg Kommune. Administrationens indstilling følger vandrådets anbefalinger. Oversigt over de konkrete indsatsforslag fremgår af det vedlagte bilag.

 

Vandrådsarbejdet

Vandrådsarbejdet blev skudt i gang med vandrådspakken, som staten offentliggjorde den 26. november 2019. Frem til juni 2020 er der afholdt i alt tre vandrådsmøder samt en ekskursion. Desuden har to medlemmer af vandrådet været på besigtigelse for at se på vandløb på Ærø. Alle vandrådsmøder er afholdt med deltagelse af repræsentanter fra oplandskommunerne. Svendborg har været sekretariatskommune.

 

Vandrådene har arbejdet på den måde, at de enkelte medlemmer har haft mulighed for at indstille vandområder til drøftelse i vandrådet. Det er administrationens opfattelse, at dialogen på tværs af organisationerne i vandrådene på har været god og konstruktiv, hvilket også afspejles i den store enighed, som er opnået i forbindelse med de mange vandområder og spærringer, der er drøftet.

 

Udtalelse vedr. vejvand

I de tilfælde, hvor der ikke kunne opnås enighed om et vandområde eller en spærring - i vandrådet eller mellem vandråd og kommune - kan hele eller dele af vandrådet afgive en udtalelse til kommunalbestyrelsen og/eller Miljø- og Fødevareministeriet.
 

Efter sidste vandrådsmøde har administrationen modtaget en udtalelse fra dele af vandrådet vedr. udledning af spildevand fra veje og konsekvenserne for vandmiljøet. Det skal noteres, at ikke alle medlemmer i vandrådet kan bakke op om udtalelsen. Udtalelsen er vedlagt som bilag. Med udtalelsen ønskes Byrådets opbakning til udtalelsen inden den videresendes til Miljø- og Fødevareministeriet med henblik på opfølgning i forbindelse med den kommende vandområdeplan 2021-2027.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Staten har kompenseret kommunerne økonomisk for udarbejdelse af forslag til indsatsprogram, bidrag til miljørapport samt for varetagelse af sekretariatsbetjeningen af vandrådene via DUT-princippet efter aftale med KL.

CO2-Konsekvensvurdering

Kommunens arbejde med vandrådsopgaven har ingen konsekvenser for CO2-udledningen.

Lovgrundlag

Bekendtgørelse af lov om vandplanlægning (LBK nr. 126 af 26. januar 2017).
 

Bekendtgørelse om vandråd, vandråds samarbejde med kommunalbestyrelser og samarbejde mellem kommunalbestyrelser i et hovedvandopland om udarbejdelse af forslag til indsatsprogrammers supplerende vandløbsforanstaltninger samt bidrag til miljørapport (BEK nr. 1060 af 22. oktober 2019).
 

Vejledning til kommuner og vandråd om arbejdet med forslag til indsatsprogrammet for vandløbsindsatsen 2021-2027, Miljø- og Fødevareministeriet november 2019.
 

Lov om miljøvurdering og planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) (LBK nr. 1225 af 25. oktober 2018.

Sagen afgøres i

Byrådet.

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 28-09-2020

Indstillingen godkendes og fremsendes til Byrådets endelige vedtagelse.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 29-09-2020

Indstilles.

Beslutning i Byrådet den 06-10-2020

Godkendt.

 

Afbud fra Steen Tinning (B) og Birger Jensen (V). Som suppleanter deltog Kristina Siig (B) og Ulla

Larsen (V).