Punkt 3 Valg af statsgaranti eller selvbudgettering for 2021

Beslutningstema

Byrådet skal ved 2. behandling af budgettet for 2021 vælge mellem to metoder for finansiering: Statsgaranteret grundlag eller selvbudgettering

Indstilling

Direktionen indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler Byrådet at vælge statsgaranterede grundlag for 2021.

Sagsfremstilling

Byrådet skal for budgetåret 2021 vælge mellem de statsgaranterede eller selvbudgetterede forudsætninger for følgende kriterier, der indgår i beregningen af hhv. skatteindtægter og indtægter fra udligning og tilskud:

 

?         Udskrivningsgrundlaget for indkomstskat
?         Udskrivningsgrundlaget for kirkeskatten
?         Skattepligtige grundværdier
?         Indbyggertallet pr. 1.1.2021

 

For udskrivningsgrundlaget for kirkeskatten gælder det princip, at kirkeskatten følger de samme forudsætninger som for indkomstskatten dvs. at hvis kommunen f.eks. vælger de statsgaranterede forudsætninger vil dette valg også gælde for kirkeskatten.

Såfremt der vælges selvbudgettering vil indkomstskatter og udligning/tilskud blive afregnet på et foreløbigt grundlag. Det endelige grundlag (efterreguleringsgrundlaget) afregnes tre år efter budgetåret, og forskellen mellem det foreløbige grundlag og det endelige grundlag skal så enten tilbagebetales til staten (hvis tab for kommunen) eller efterbetales fra staten (hvis gevinst for kommunen).

Vurderingen af hvad der vil være det mest fordelagtige valg for kommunen afhænger af forventningerne til udviklingen i skatteudskrivningsgrundlaget og i indbyggertallet sammenholdt med udviklingen på landsplan.

De nyeste vækstskøn i regeringens Økonomiske Redegørelse fra august 2020 og forventningerne til indbyggertallet pr. 1.1.2021 i Svendborg Kommune peger isoleret set i retning af at der skal vælges selvbudgettering for 2021.

Corona-pandemien har kraftig påvirkning af økonomien i samfundet. Vurderingen af væksten i økonomien i hhv. 2020 og 2021 er således forbundet med større usikkerhed end normalt. Når denne forhøjede risiko sammenholdes med den relativt beskedne gevinst ved valg af selvbudgettering set i forhold til kommunens samlede økonomi, er vurderingen samlet set, at kommunen bør vælge statsgaranteret udskrivningsgrundlag for 2021.

De forskellige usikkerhedsmomenter er nærmere omtalt i et notat, der er vedlagt som bilag på sagen.

På den baggrund indstiller direktionen, at Økonomiudvalget anbefaler, at Byrådet vælger statsgaranteret udskrivningsgrundlag for 2021.

 

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Valg af statsgaranteret udskrivningsgrundlag vil resultere i samlede skatteindtægter på 2.727,2 mio. kr. og tilskud og udligning på i alt 1.377,3 mio. kr. jf. budgetforliget for 2021.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen påvirkning

Lovgrundlag

§ 7 i lov om kommunal indkomstskat (Lovbek. nr. 935 af 30/8-2019)

Lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner (Lovbek. nr. 1084 af 28/10-2019)

 

Sagen afgøres i

Byrådet

Beslutning i Økonomiudvalget den 29-09-2020

Indstilles.

Beslutning i Byrådet den 06-10-2020

Godkendt.

 

Afbud fra Steen Tinning (B) og Birger Jensen (V). Som suppleanter deltog Kristina Siig (B) og Ulla Larsen (V).