Punkt 8 Filippahuset - drøftelse og beslutning af behov for yderligere undersøgelse af PCB

Beslutningstema

Der er i forbindelse med det indgåede budgetforlig for 2021 afsat 2.7 mio. kr. til afdække muligheder for Filippahusets fremtidige anvendelse. Som forberedelse til den kommende udmøntningssag, skal udvalget drøfte og træffer beslutning, om der er behov for at foretage yderligere undersøgelse af PCB-niveauet i Filippahuset

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget, at

-          Orienteringen om de foretagne målinger af PCB-niveauet tages til efterretning

-          Der træffes beslutning om, hvorvidt der eventuelt skal foretages yderligere målinger af PCB-niveauet, og i givet fald, hvilken type måling der skal udføres af certificeret ekstern rådgiver

Sagsfremstilling

I forbindelse med budgetforliget for 2021 er der afsat 2,7 mio.kr. til at afdække muligheder for Filippahusets fremtidige anvendelse.

Før administrationen kan begynde sit arbejde, skal det dog afklares om der er behov for at foretage yderligere undersøgelser af PCB-niveauet i Filippahuset. På mødet deltager en repræsentant fra Dansk Miljø Rådgivning, der er certificeret i at gennemføre PCB målinger i bygninger. Repræsentanten vil redegøre for, hvordan de eksisterende resultater er fremkommet og om der eventuelt er blinde punkter, som kan undersøges yderligere.

Til de eksisterende undersøgelser har administrationen modtaget en række spørgsmål fra medlem af Byrådet. Spørgsmål og svar fremgår af bilag 1 (jævnfør Bilag 1 Spørgsmål og svar vedrørende PCB-målingernes gennemførelse på Filippahuset)

Da spørgsmålene blandt andet vedrører betydningen af bygningens ventilation, medbringes medbringes en redegørelse for ventilationen i Filippahuset på mødet.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Det vurderes, at en ny rapport som minimum vil andrage ca. 20.000 kr. Hertil kommer udgifter til rengøring af lokaler og til rengøring, service og indregulering af ventilation før det kan startes igen – en samlet udgift på anslået 50.000 kr.

Såfremt at der skal udarbejdes en ny PCB måling må det udføres i 2021, og udgiften hertil finansieres af det afsatte beløb på 2.7 mio. kr. i 2021.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen væsentlig betydning

Sagen afgøres i

Teknik- og Erhvervsudvalget

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 30-09-2020

Orienteringen tages til efterretning med bemærkning om, at Dansk Miljø Rådgivning anmodes om skriftligt at forklare, hvorfor de ikke har fulgt vejledningen for PCB-målinger og hvilken konsekvens afvigelsen fra vejledningen har for måleresultatet. 
 

Teknik- og Erhvervsudvalget beslutter, at der ikke skal gennemføres nye  betalte målinger af PCB-niveauet ved andre eksterne, certificerede rådgivere.
 

Liste V kan ikke tilslutte sig beslutningen og afgiver følgende mindretalsudtalelse:

Venstre kan ikke tilslutte sig at fortsætte på et så mangelfuldt målegrundlag. Vi finder det stærkt problematisk, at den videre proces for Filippahuset baseres på PCB målinger, som på en lang række områder er udført i modstrid med “Vejledning for måling af PCB i indeklimaet.  Der er en række grundlæggende fejl i form af forkerte afstande, forkerte højder, manglende rengøring og manglende udluftning. Derudover findes der ingen forklaring på Sundhedsstyrelsens definitioner af  “Aktionsværdier bygger på 24 timers eksponering i alle ugens 7 dage hele året” Det undrer især når man lever med tilsvarende værdier på kommunernes bygning i det gamle rådhus på Svendborgvej 135, når man tilsvarende ikke kan leve med de samme tal for Filippahuset.