Punkt 7 Jordskred i forbindelse med vandløbsprojekt ved Syltemade Å og Vester Mølle

Beslutningstema

I forbindelse med gennemførsel et vandplanprojekt i Syltemade Å, hvor der skal skabes passage forbi opstemningen ved Vester Mølle er en strækning af ådalsskrænten skredet ned i vandløbet.
 

Konsekvensen er, at det nye vandløbs profil er ændret, og skrider skrænten yderlig, er Åmarksvej, som krydser ådalen, også i risiko for at skride ned.
 

Der redegøres for administrationens håndtering og eventuelle økonomiske konsekvenser af hændelsen.

Indstilling

Direktionen indstiller, at orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

Jf. den statslige vandplan 2009-2015 skal der skabes passage for fisk og smådyr forbi opstemningen ved Vester Mølle i Syltemade Å. Derfor har kommunen gennemført et vandplanprojekt, hvor den gamle mølleopstemning er fjernet, og faldet er udlignet gennem et nyetableret vandløb, der nu  løber uden om den eksisterende møllesø. Det nye vandløb er cirka 200 meter langt og er forlagt til foden af den østlige ådalsskrænt umiddelbart nord for Åmarksvej.
 

Projektet er færdigetableret i sensommeren 2019. Kort tid efter at arbejdet er afsluttet, starter en heftig regnvejrsperiode, som fortsætter langt ind i det nye år med det resultat, at de omkringliggende jorde er vandmættede, og vandløbet er mere end fuldt løbende.
 

I februar 2020 opdager administrationen sætningsskader i skrænten umiddelbart øst for det nye vandløb over en strækning på 50-70 meter. De følgende uger udvikler skredet sig, så der opstår lodrette brudflader på mere end en meters højde. Konsekvensen er blandt andet, at skrænten skrider ned under vandløbsbunden og løfter den omkring en halv meter op med forringet vandføring og erosionsskader på skrænt og et nyetableret dige til følge.
 

På grund af de enorme vandmængder i vandløbet og den vandmættede jord er det ikke muligt at afhjælpe og stoppe skaden umiddelbart. Kun i begrænset omfang får administrationen i tæt samarbejde med rådgiver udbedret kritiske skader, og forhindrer dermed at diget bryder sammen på grund af vandets pres og erosion.
 

Administrationen vurderer, at skredet skyldes fejlprojektering fra rådgivers side. Derfor har kommunen stillet et krav til rådgiver om reetablering af vandløb og sikring af vejen og skrænten mod yderlige skred.
 

Rådgivers forsikringsselskab afviser kommunens krav med henvisning til en geotekniskrapport, som rådgiver får udarbejdet umiddelbart efter, at skredet er opdaget. Administrationen er ikke enig i konklusionerne i rapporten og har derfor meddelt forsikringsselskabet, at kommunen ikke kan acceptere deres afvisning.
 

Forsikringsselskabets svar afventes endnu.
 

For at undgå at vandløbets brinker, projektets tilhørende dige mv. bliver skadet yderligere den kommende vinter, som følge af de normale store afstrømninger, igangsætter administrationen udbedring af de skader, som er opstået som følge af, at vandløbets bund har hævet sig. Dette arbejdet udføres af Munck A/S, som også har været entreprenør i forbindelse med anlæggelsen af projektet. Arbejdet forventes at blive igangsat i uge 39/40 2020 og vil vare tre uger.
 

En eventuel sikring af skrænten og Åmarksvej afventer forsikringsselskabets afgørelse.
 

Fotos, som viser dele af anlægsarbejdet og som dokumenterer skredet kan ses i det vedlagte bilag.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Afhængig af ansvarsfordelingen i forbindelse med forsikringssagen kan udgiften til reetableringen af vandløbet få økonomiske konsekvenser for kommunen. Udgiften kan ikke rummes indenfor afdelingens budget.

 

Skønsmæssigt beløber de foreløbige udgifter sig til følgende:

  • Reetablering af vandløb (tilbud fra Munck A/S):  250.000 kr.
  • Sikring af skrænt og Åmarksvej (en rådgivers gæt) 500.000 kr.
  • Erstatning til skovejer (mundtligt krav)  150.000 kr.
  • Kommunens håndtering af uheld    200.000 kr.

I alt                       1.100.000 kr.

CO2-Konsekvensvurdering

Anlægsarbejdet i forbindelse med reetablering af vandløbet vil kun begrænset omfang udlede C02.

Lovgrundlag

Vandløbsloven og Bekendtgørelse om indsatsprogrammer for vandområdedistrikter

Sagen afgøres i

Miljø og Naturudvalget.

Beslutning i Økonomiudvalget den 29-09-2020

Taget til efterretning.