Punkt 2 Godkendelse af samarbejdsaftale om skovrejsning nordøst for Svendborg

Beslutningstema

Indgåelse af samarbejdsaftale med Naturstyrelsen og Vand og Affald om skovrejsning nordøst for Svendborg. Svendborg Kommunes finansieringsandel til arealerhvervelse er 22 %, svarende til 20.790.000 kr. over 30 år.

Indstilling

Direktionen indstiller til endelig vedtagelse i Byrådet, at

  • Svendborg Kommune indgår den forelagte aftale om et fælles skovrejsningsprojekt med Naturstyrelsen og Vand og Affald nordøst for Svendborg, der realiseres over en 20-årig periode med en afbetalingsperiode på 30 år.

Sagsfremstilling

Byrådet godkendte den 17. december 2019, at der kunne indgås aftale med Naturstyrelsen og Vand og Affald om et skovrejsningsprojekt indenfor oplandet til Skovmøllevandværket. Umiddelbart efter byrådsmødet blev lodsejerne i projektområdet orienteret om projektet, og der blev afholdt et orienteringsmøde for lodsejerne i Skårup Kultur- og Idrætscenter den 30. januar 2020.

Naturstyrelsen har som myndighed vurderet, at samarbejdsaftalen er omfattet af ”Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter”, hvorfor der er udarbejdet en miljøvurdering af samarbejdsaftalen. Samarbejdsaftalen er vedlagt som bilag 1. Miljøvurderingen har været i offentlig høring i 8 uger fra den 10. juni til den 9. august 2020. På den baggrund har Naturstyrelsen udarbejdet en sammenfattende redegørelse, der er vedlagt som bilag 2. Miljørapporten er vedlagt som bilag 3.

 

Høring af miljøvurdering af samarbejdsaftalen
I forbindelse med høringen er der indkommet 20 høringssvar fra borgere og 1 fra Fyens Stift. Høringssvarene fra borgerne er generelt en kritik af processen, manglende borgerinddragelse, spørgsmålstegn ved om skovrejsning er den bedste metode til grundvandssikring samt generne, som menes bliver påført borgerne i form af skygge, færdsel til og fra området, skovbyggelinje og værdiforringelse af boliger.
 

Høringssvarene samt samarbejdspartnernes hvidbog over høringssvarene er vedlagt som bilag 4.

Høringen og miljøvurderingen har ikke givet anledning til ændringer i samarbejdsaftalen.

 

Uddybning vedrørende proces og borgerinddragelse
På grund af kritik af processen, herunder borgerinddragelse, uddybes hermed begge dele.
 

Projektet har fulgt Svendborg Kommunes almindelige proces for sammenlignelige projekter, eksempelvis lokalplaner og miljøvurderingsprojekter, herunder etablering af solcelleanlæg.
 

Forud for lodsejernes og offentlighedens inddragelse i planerne om skovrejsningsprojektet undersøgte de tre partnere, hvorvidt der kunne findes et projektområde at samarbejde om. Projektets primære formål er at beskytte grundvandet i indvindingsområdet til Skovmølleværket. Indvindingsområdet har derfor været udgangspunkt for undersøgelsen. Et realiserbart projekt kræver mange hensyn til blandt andet økonomi, bindinger i forhold til kommuneplan, natur, miljø og landskab. Det har været partnernes vurdering, at det var mest hensigtsmæssigt at vente med at involvere lodsejere og borgere, til der var vished for og i givet fald hvor et projekt kunne realiseres, og at partnerne i en forhandling var nået til enighed om projektøkonomien og udgiftsfordelingen. Indtil da blev sagen behandlet som et lukket punkt på de politiske dagsordener hos de tre partnere.
 

Så snart alle disse hensyn var udredt, og der var enighed om projektøkonomien og udgiftsfordelingen mellem partnerne, blev sagen åben for offentligheden. Lodsejere indenfor skovrejsningsområdet blev, som de første, inviteret til et informationsmøde i januar 2020. På mødet orienterede partnerne om baggrunden for projektet, indholdet i forslaget til en samarbejdsaftale mellem de tre partnere, den videre proces for projektet, mulighed for salg eller bytte af jord samt Naturstyrelsens anlæg og drift af skove.
 

Herefter var der planlagt et borgermøde for alle interesserede den 11. marts 2020 i forbindelse med høring af miljøvurderingen. Det møde måtte aflyses på grund af COVID19. Mødet blev i stedet holdt den 29. juni 2020 som både fysisk møde og webmøde. Her blev der informeret om forslaget til samarbejdsaftalen, miljøvurderingen af denne samt Naturstyrelsens praksis for planlægning og udformning af nye skove, som denne.

I 2020 har der på to møder i Det Grønne Råd været information og drøftelse af skovrejsningsprojektet. Der er støtteerklæringer til projektet fra jordbrugserhvervet og organisationer med interesse for natur og friluftsliv. Støtteerklæringerne er vedhæftet som bilag 5.

 

Konkret planlægning af skoven
Hvis Naturstyrelsen, efter indgåelse af samarbejdsaftalen, erhverver jord til skovrejsning, vil styrelsen i samarbejde med de øvrige partnere gennemføre en konkret planlægning for de erhvervede arealer. I den forbindelse vil der blive en omfattende proces med borgerinddragelse, hvor naboer og andre interessenter kan komme med ønsker til udformningen af og faciliteter i skoven. Det forventes, at mange af de kritikpunkter, som er rejst i høringssvarene i den proces, kan imødekommes og afhjælpes. Blandt andet vil naboer have indflydelse på, hvor de lysåbne arealer og rekreative anlæg placeres.
 

Naturstyrelsen er ansvarlig for at der nedsættes en styregruppe for den konkrete planlægning af skoven. Her vil Svendborg Kommune være repræsenteret fra administrationen.

 

Forundersøgelse vedrørende multifunktionel jordfordeling
Naturstyrelsen har fået betinget samtykke til multifunktionel jordfordeling, hvis Landbrugsstyrelsen vurdere at der er basis for en jordfordeling i projektet. Derfor har Landbrugsstyrelsen igangsat en ejendomsmæssig forundersøgelse i form af besøg og telefonisk kontakt til lodsejere i og uden for projektområdet. Undersøgelsen forventes gennemført inden udgangen af september 2020, og der forventes svar i oktober. Den foreløbige melding fra Landbrugsstyrelsen er, at der er en positiv interesse fra flere af de berørte lodsejere, både til at afstå jord direkte til projektet og til at deltage i en jordfordeling.

 

CO2-reduktion
Skov optager CO2, som bindes i træernes vedmasse og jorden. Optagelsen sker i takt med, at bevoksningen udvikler sig. Der findes forskellige rapporter, som anslår CO2-optagelsen i skov til mellem 9 og 12 tons CO2/ha/år. I de tal indgår ikke kulstofpuljen i den del af biomassen, der benyttes som brændsel. I Svendborg Kommunes årlige afrapportering af CO2-udledning til Danmarks Naturfredningsforening medregnes skovrejsning med et optag på 10 tons/ha/år.
 

Konsekvensen for Svendborg Kommunes CO2-udledning vil være afhængig af, hvor meget skov, der rejses. Potentialet er maksimalt 5.400 tons CO2 år, hvis hele skovrejsningsområdet erhverves. Svendborg Kommune kan godskrives 1.188 tons CO2 (22 %, svarende til finansieringsandelen), hvilket svarer til en reduktion på 13,5 % i forhold til 2018-niveuaet (8.800 tons CO2).

Det vurderes derfor, at dette projekt kan bidrage væsentligt til reduktion af CO2-udledningen i Svendborg Kommune.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Byrådet godkendte på møde den 17. december 2019 en samlet anlægsramme på 20.790.000 kr. med et årligt rådighedsbeløb på 693.000 kr. i perioden 2020-2049.
 

Samtidig godkendte Byrådet, at det årlige rådighedsbeløb finansieres af 650.000 kr. fra Naturpuljen på anlæg og 43.000 kr. fra Klima- og energiområdet på driften.

Lovgrundlag

Ingen

Sagen afgøres i

Miljø- og Naturudvalget samt Byrådet.

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 31-08-2020

Liste V fremsætter følgende ændringsforslag:
 

Venstre stiller følgende ændringsforslag til samarbejdsaftalen, idet vi ønsker en politisk drøftelse af projektområdet og af supplerende og alternative metoder for grundvandsbeskyttelse, ligesom vi ønsker at tage størst muligt hensyn til skyggegener. 

  • Som supplement/alternativ til skovrejsning indarbejdes mulighed for pesticidfri dyrkningsaftaler og/eller solcelleparker.
  • For at mindske skyggegener gives lodsejere ret til en afstand til ny skov på op til 100 meter.
  • Projektområdet tilrettes endelig i forbindelse med statens kommende udpegning af BNO beskyttelsesområder.

 

Der stemmes om ændringsforslaget.
 

For stemmer 2 medlemmer: Liste V og Løsgænger Jens Munk.
 

Imod stemmer 5 medlemmer: Liste A, Ø, F og C.
 

Forslaget faldt dermed.


Indstillingen godkendes og fremsendes til Byrådets endelige vedtagelse med bemærkning om, at borgerne ønskes inddraget tæt bl.a. for at sikre en respektafstand til eksisterende bebyggelse og mindskelse af skyggegener.
 

Liste V kan ikke godkende indstillingen med henvisning til det fremsatte ændringsforslag.
 

Løsgænger Jens Munk kan ikke godkende indstillingen med henvisning til, at han hele tiden har været imod skovrejsningsprojektet.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 15-09-2020

Liste V genfremsatte ændringsforslaget fra fagudvalget.

Man stemte om dette.

For stemte: 2 (V)

Imod stemte: 7 (A, C, O og Ø)

Flertalsindstillingen fra fagudvalget blev herefter godkendt.

Liste V var imod med henvisning til mindretalsudtalelsen fra fagudvalget.

Beslutning i Byrådet den 15-09-2020

Liste V fremsætter følgende ændringsforslag:

Venstre stiller følgende ændringsforslag til samarbejdsaftalen, idet vi ønsker en politisk drøftelse af

projektområdet og af supplerende og alternative metoder for grundvandsbeskyttelse, ligesom vi

ønsker at tage størst muligt hensyn til skyggegener.

??Som supplement/alternativ til skovrejsning indarbejdes mulighed for pesticidfri

dyrkningsaftaler og/eller solcelleparker.

??For at mindske skyggegener gives lodsejere ret til en afstand til ny skov på op til 100

meter.

??Projektområdet tilrettes endelig i forbindelse med statens kommende udpegning af

BNO beskyttelsesområder.

Der stemmes om ændringsforslaget.

For stemmer: 8 (V og Jens Munk).

Imod stemmer: 20 (A, B, C, F, O, Ø).

Forslaget faldt dermed.

Indstillingen godkendes med bemærkning om, at borgerne ønskes inddraget tæt bl.a. for at sikre en respektafstand til eksisterende bebyggelse og mindskelse af skyggegener.

Liste V kan ikke godkende indstillingen med henvisning til det fremsatte ændringsforslag. Jens Munk kan ikke godkende indstillingen med henvisning til, at han hele tiden har været imod skovrejsningsprojektet.

Afbud fra Søren Kongegaard (A). Som suppleant deltog Christian Kaastrup (A).