Punkt 6 Bemyndigelse til stemmeafgivning ved Generalforsamling i Svendborg Fjernvarme og bundet mandat til det efterfølgende bestyrelsesmøde

Beslutningstema

Der skal tages stilling til, hvorvidt Svendborg Kommune vil afgive bemyndigelse til stemmeafgivning på generalforsamlingen i Svendborg Fjernvarme og om der skal afgives et bundet mandat til det efterfølgende bestyrelsesmøde.

Indstilling

Direktionen indstiller, at Økonomiudvalget drøfter følgende skal konstitueres.  i forhold til generalforsamlingen:

-         Kommunen bemyndiger ingen til at bruge kommunens stemmer på generalforsamlingen

-         Kommunen bemyndiger kommunens bestyrelsesrepræsentant til at stemme på en bestemt måde

-         Kommunen bemyndiger kommunens bestyrelsesrepræsentant til at stemme på den måde, han finder bedst.

-          

I forhold til det efterfølgende bestyrelsesmøde skal Økonomiudvalget tage stilling til, hvorvidt der skal afgives et bundet mandat til kommunens bestyrelsesrepræsentant.

Sagsfremstilling

Svendborg Kommune har fået en indkaldelse til generalforsamling I Svendborg Fjernvarme (vedlagte som bilag 1). I forlængelse heraf har kommunens repræsentant i bestyrelsen forespurgt om, hvorvidt Økonomiudvalget ønsker at afgive en bemyndigelse til stemmeafgivning i forhold til generalforsamlingen.

 

Direktionen vil pege på følgende muligheder i forhold til generalforsamlingen:

-         Kommunen bemyndiger ingen til at bruge kommunens stemmer på generalforsamlingen

-         Kommunen bemyndiger kommunens bestyrelsesrepræsentant til at stemme på en bestemt måde

-         Kommunen bemyndiger kommunens bestyrelsesrepræsentant til at stemme på den måde, han finder bedst.

 

I forlængelse af generalforsamlingen afholdes bestyrelsesmøde, hvor bestyrelsen skal konstitueres. I den forbindelse kan Økonomiudvalget afgive et bundet mandat til kommunens bestyrelsesrepræsentant.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen.

Lovgrundlag

Den kommunale styrelseslov.

Sagen afgøres i

Økonomiudvalget.

Beslutning i Økonomiudvalget den 08-09-2020

Et flertal på 8 (A, V, C og O) besluttede at bemyndige kommunens bestyrelsesrepræsentant til at afgive stemmer på den kommende generalforsamling og på det efterfølgende bestyrelsesmøde, som han finder det bedst.

Liste Ø var imod, idet Enhedslisten fandt det urimeligt at kommunen vil bruge sine stemmer på generalforsamlingen i Svendborg Fjernvarme på trods af at kommunen selv kan udpege en repræsentant til bestyrelsen uden om generalforsamlingen. Enhedslisten fandt det kritisabelt, at man tildeler 75 stemmer til et bestyrelsesmedlem, som i 2019 uden bemyndigelse fik udleveret kommunens stemmer til generalforsamlingen og anvendte dem ved bestyrelsesvalget uden, at der er truffet en beslutning i byrådet

Liste Ø begærende sagen standset og forelagt byrådet.

.

Orientering fra borgmesteren

Borgmesteren meddeler, at han jf. § 31 i den kommunale styrelseslov har valgt at afgøre sagen i overensstemmelse med det klare flertal i Økonomiudvalget. Sagen forelægges Byrådet til orientering.

Beslutning i Byrådet den 15-09-2020

Byrådet besluttede, at bemyndige kommunens bestyrelsesrepræsentant til at anvende kommunens stemmer på generalforsamlingen. Liste Ø og F var imod.

Byrådet tog borgmesterens orientering om anvendelsen af paragraf 31 til efterretning. Liste Ø kunne ikke tage orienteringen til efterretning.

 

Afbud fra Søren Kongegaard (A). Som suppleant deltog Christian Kaastrup (A).