Punkt 9 Ændring af færdsel gennem portbygningerne ved Valdemars Slot

Beslutningstema

Godkendelse af hvidbogen efter offentlig høring af forslag til ændret færdsel gennem portbygningerne ved Valdemars Slot.
 

Godkendelse af, at administrationen går videre med udførsel af anlægsprojektet vedrørende sikring af portbygninger. Anlægsprojektet vil blive tilpasset i forhold til indkomne høringssvar.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget, med endelig godkendelse i Byrådet, at:

  • Hvidbogen fra den offentlige høring af forslag 4 godkendes.
  • Administrationen går videre med udførelsen af det tilpassede anlægsprojekt.
  • Den årlige drift på 64.109 kr. finansieres via anlægspuljen ”Pulje – Ekstra anlægsramme” fra 2021 og frem.

Sagsfremstilling

Med baggrund i en henstilling til Svendborg Kommune fra Slots- og Kulturstyrelsen i august 2019, om at finde en løsning, som forhindrer yderligere skader på portbygningerne, er der udarbejdet fire forslag, hvoraf forslag 4 har været sendt i offentlig høring.
 

I forbindelse med den offentlige høring er der indkommet i alt fire høringssvar fra henholdsvis Valdemars Slot, Svendborg Kommunes Arkitekturråd, Troense Beboerforening og en borger. Et resume af høringssvarene er vedlagt i en hvidbog som bilag 1 (Bilag 1 – Hvidbog for høringssvar). Alle høringssvarene kan læses i deres fulde længde i bilag 2 (Bilag 2 – Høringssvar i fuld længde).

 

Høringssvarene peger overordnet på, at der ønskes en mere æstetisk løsning i forbindelse med sikring af portbygninger i respekt for den kulturhistoriske bygning.

Med baggrund i høringssvarene anbefaler administrationen, at forslag 4 tilpasses høringssvaret fra Valdemars Slot (Bilag 3 – Valdemars Slot, Bilag 4 – Visualisering af forslag).

Svendborg Kommune etablerer elektronisk højdevarslingsportal, skiltning, vejbelægning inklusiv afstribning. Derudover etablerer Svendborg Kommune en højdevarslingsportal og steelere, som svarer til Valdemars Slots høringssvar, hvor der med en mere æstetisk løsning tages hensyn til de kulturhistoriske bygninger.

For at tilgodese en mere æstetisk løsning, tilbyder Valdemars Slot at finansiere og opsætte plantekummer i mellem portbygningerne. Opsætningen af plantekummer skal godkendes af Vejmyndighed i Svendborg Kommune.

Anlægget forudsætter, at der indgås en drifts- og vedligeholdelsesaftale med Valdemars Slot, som tinglyses. I aftalen fremgår det, at Valdemars Slot har ansvaret for at drifte og vedligeholde plantekummer og steelere. Svendborg Kommune har ansvaret for de resterende dele af anlægget. Et udkast til aftalen er vedlagt som bilag 5 (Bilag 5 – Forslag til aftale).

 

Hele anlægsprojektet skal godkendes af politiet. Svendborg Kommune er ansvarlige for at søge dispensation fra strandbeskyttelseslinjen, samt orientere Slots- og Kulturstyrelsen om det endelige projekt.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Projektet er en del af de fremrykkede projekter i forbindelse med Covid-19, hvor anlægsfinansieringen sker ved lånoptagelse.

 

Anlæg

Forslag 4

Tilpasset høringssvar

Elektronisk højdevarsling

140.380

140.380

Skiltning

28.360

28.360

Vejbelægning inkl. afstribning

-

86.000

Bump til 40 km/t

10.625

-

Højdevarslingsportal

233.720

233.600

Steeler

48.000

106.880

Chikaner/plantekummer

70.000

82.000

Drift og vedligehold

64.109

64.109

Samlet pris i kr. ex. moms

595.194

741.329


Afvigelserne i anlægssummen for det tilpassede forslag skyldes udeladelse af bump til 40 km/t, tilføjelse af vejbelægning og afstribning, samt forhøjet udgift til steeler og plantekummer.

På baggrund af ændringerne er det besluttet i dialog med Valdemars Slot, at Valdemars Slot afholder differencen mellem forslag 4 og det tilpassede forslag. 

De fremadrettede driftsomkostningerne på 64.109 kr. finansieres via anlægspuljen ”Pulje – Ekstra anlægsramme” fra 2021 og frem.

Lovgrundlag

Færdselsloven

Lov om offentlige veje m.v.

Fredningsloven

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 10-09-2020

Indstillingen godkendes og oversendes til Byrådets endelige vedtagelse.