Punkt 7 Liv i Min By. Klosterplads og Klosterstræde

Beslutningstema

Liv i Min By – Finansiering til færdiggørelse af omdannelsen af Klosterplads og Klosterstræde.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalgets godkendelse, med endelige vedtagelse i Byrådet:

  • At der bevilliges og frigives en tillægsbevilling på 1,3 mio. kr. til Liv i Min By projektet, som finansieres af puljen til By- og Områdefornyelse i 2020.
    • Forudsat at der findes 0,2 mio. kr. via interne budgetomplaceringer i Liv i Min By projektet.
  • At belægningerne etableres jfr. principperne om ny gågadebelægning i Svendborg Kommune, som behandles på Teknik- og Erhvervsudvalgets møde den 10.september 2020
  • At anlægsarbejderne igangsættes

Sagsfremstilling

Der er udarbejdet et Områdefornyelsesprogram for området mellem Jessens Mole og Møllergade.
 

Programmet beskriver en række aktiviteter og anlægsprojekter, der skal gennemføres indenfor perioden 2016-2020. Programmet blev vedtaget af Byrådet i december 2015 og forventes afsluttet med udgangen af 2020.
 

I 2020 omfatter aktiviteterne gennemførslen af handleplaner for arbejdsgrupperne ’Grønt og Blåt’ og ’Bevægelse’ samt tilskud til bylivspuljer. Endvidere realiseres anlægsprojekterne for Klosterplads og Frederiksgade.
 

Projektforslaget for omdannelsen af Frederiksgade, Klosterplads og Klosterstræde blev godkendt i hhv. Områdeforum og Teknik- og Erhvervsudvalget i april 2020.
 

Udbud af anlægsarbejderne blev gennemført i juni 2020. Udbuddet omfattede etablering af et nyt trappeanlæg på Klosterplads, omdannelsen af Frederiksgade, Klosterstræde og arealet ovenfor trappeanlægget på Klosterplads.
 

Anlægsarbejderne for delområderne bestående af Klosterstræde samt arealet ovenfor trappeanlægget på Klosterplads blev imidlertid udbudt som option, grundet usikkerhed om, hvorvidt disse kunne indeholdes indenfor Liv i Min By’s økonomiske ramme. Begge delområder omfatter etablering af ny granitbelægning.

Anlægsarbejderne på Klosterplads og i Frederiksgade afstedkommer omfattende arkæologiske forundersøgelser, som betales via anlægsbudgettet. På budgettet er der afsat et udvidet rådighedsbeløb hertil, hvilket er en medvirkende årsag til, at det ikke på nuværende tidspunkt er muligt at finansiere anlæg af førnævnte delområder, arealet ovenfor trappeanlægget på Klosterplads og Klosterstræde, indenfor Liv i Min Bys økonomiske anlægsrammer.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Liv i Min By er et statsstøttet projekt, som laves i samarbejde med Transport-, Bygge- og Boligstyrelsen.
 

En realisering af delområderne bestående af arealet ovenfor trappeanlægget på Klosterplads samt Klosterstræde forventes at koste 1,5 mio. kr. og er på nuværende tidspunkt ikke muligt at finansiere indenfor Liv i Min Bys økonomiske anlægsramme.
 

Med henvisning til indstillingen anbefales det, at de 1,5 mio. kr. finansieres ved en tillægsbevilling på 1,3 mio. kr., under forudsætning at der findes 0,2 mio. kr. via interne budgetomplaceringer i Liv i Min By projektet.
 

Områdeforum under Liv i Min By drøfter sagen om de interne omplaceringer (til i alt 0,2 mio. kr.) på møde den 9. september 2020, hvor sagen vil blive forelagt.
 

Tillægsbevillingen på 1,3 mio. kr. søges finansieret af puljen til By- og områdefornyelse i 2020.
 

Puljen til By- og Områdefornyelse samt Liv i Min By projektet er begge 95 % lånefinansieret.

Lovgrundlag

Lov om byfornyelse og udvikling af byer

Sagen afgøres i

Byrådet

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 10-09-2020

Indstillingen godkendt og fremsendes til Byrådets endelige vedtagelse.