Punkt 6 Fremtidens gågadebelægninger i Svendborg

Beslutningstema

Beslutning om principper for ny gågadebelægning i Svendborg.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalgets godkendelse, at principperne for ny gågadebelægning i Svendborg godkendes.

Sagsfremstilling

Svendborg gennemgår i disse år en rivende udvikling med markante bygge- og anlægsprojekter på Svendborg Havn og de havnenære arealer.
 

Et grundlæggende princip i forskønnelsen af byens rum og pladser er at styrke forbindelserne mellem by og havn samt at skabe sammenhængskraft på tværs af Svendborg bymidte.
 

Svendborgs områdefornyelse Liv i Min By, bidrager gennem omdannelsen af Frederiksgade og Klosterplads til at koble bymidten med de nye byrum på Frederiksbro og Frederiksø.
 

Færdiggørelsen af Liv i Min By projektet omfatter renovering af arealet ovenfor trappeanlægget på Klosterplads samt Klosterstræde. Begge områder indgår som en del af gågadesystemet i Svendborg. Det er dermed vigtigt, at principperne for belægningsvalget i Liv i Min By projektet, ses i sammenhæng med principperne for eventuelle fremtidige gågaderenoveringer i bymidten.
Gågaderenoveringer udover færdiggørelsen af Liv i Min By skal besluttes politisk.
 

Liv i Min By projektet er således årsag til at der aktuelt er udarbejdet principper for en fremtidig gågadebelægning, for derved at sikre sammenhængende belægningsvalg.
 

Principper for en ny gågadebelægning skal grundlæggende bidrage til forskønnelse af Svendborg bymidte og skal desuden understøtte byens historiske identitet, hvormed sammenhængen mellem by og havn understøttes.
 

Der er endvidere en række konkrete krav til belægningen. Således skal den fremtidige gågadebelægning være handicapvenlig og skridsikker samt leve op til Svendborg Kommunes vedtagne kvalitetskrav. Endvidere skal gågadeprofilet diskret anvise zoner for udstilling, belysning, bænke mv.
 

Den administrative projektgruppe har i samarbejde med ekstern rådgiver, udarbejdet forslag til principper for en ny gågadebelægning i Svendborg. Dette forslag blev præsenteret på temamøde i Teknik- og Erhvervsudvalget den 13. august 2020.
 

Forslaget er drøftet med en række interessenter – Handicaprådet, Arkitekturrådet, Shopping Svendborg og Svendborg Museum

 

Belægningsprincipper

Principperne for en ny gågadebelægning i Svendborg tager afsæt i såvel havnearealerne og bymidtens brolagte gader, hvor chaussesten og brosten er et gennemgående materiale.
 

Den ny gågadebelægning tænkes således udført med chaussesten i nordisk granit.
 

Skridsikkerhed og tilgængelighed sikres gennem stenenes overfladebehandling samt gennemgående ledelinjer. Belægningsmønstret og fugematerialet sikrer, at varetransport i gågaderne kan ske uden at belægningen skades.
 

For at sikre varetransport og beredskab friholdes den centrale del af gaden med en ”køre- og fodgængerzone” på minimum 3.5 – 3.8 m. Butikkernes udstilling og udeservering ligger udenfor denne zone. Belysning, bænke og affaldsspande placeres også i udstillingszonen.
 

Afvanding i gågaden forventes fortsat at ske via brønde, hvormed gadeprofilet ikke ændres.

Principperne for Svendborgs ny gågadebelægning fremgår af Bilag 1_Fremtidens gågadebelægninger. Principper.

 

C:\Users\HELBAK\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Outlook\B2C8SVTH\skitse gågade.jpg

Princip for fremtidens gågadebelægninger i Svendborg

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Kvadratmeterprisen for en ny gågadebelægning i Svendborg By er anslået til 2.500 kr. / m2 og bygger på priser fra Liv I Min By projektet, i forbindelse med evt. realisering af belægning på Klosterstræde og arealet ovenfor trappeanlægget på Klosterplads.

Lovgrundlag

Vejloven

Sagen afgøres i

Teknik- og Erhvervsudvalget

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 10-09-2020

Indstillingen godkendt.
 

Liste V kunne ikke godkende indstillingen og afgiver følgende mindretalsudtalelse:
 

”Venstre kan ikke støtte indstillingen om godkendelse af principper for nye gågadebelægninger.

Det er der fire årsager til:

  1. At bruge 18-20 mio kroner til at udskifte velfungerende belægninger anses for unødigt spild med borgernes penge.
  2. De samme penge ville kunne bruges til en lang række projekter, som kunne være til gavn for borgene
  3. Chaussé belægning findes ikke at være en forbedring i forhold til fodgængerkomfort og færdselssikkerhed
  4. Byens charmerende og afvekslende rum vil blive en kedelig ensartet stenørken, som vil ødelægge midtbyens DNA.”