Punkt 4 Ansøgning fra Sejl- og Friluftscentret om budgetforhøjelse

Beslutningstema

Beslutning om forhøjelse af budget til Sejl- og Friluftscentret

Indstilling

Direktionen indstiller til Børne- og Ungeudvalget,

  • At budgettet til Sejl- og Friluftscentret forhøjes med 200.000 kr. med ikrafttræden fra og med budget 2021, idet finansiering sker inden for Skole og Uddannelses samlede ramme.
    eller
  • At sagen fremsendes til budgetdrøftelserne for budget 2021.

Sagsfremstilling

Sejl- og Friluftscentret har den 23. juni 2020 ansøgt om forhøjelse af det årlige budget til drift og løn. Primært søges midler til indkøb af nyt materiel, bl.a. til kajakker, for at kunne leve op til gældende sikkerhedskrav, samt midler til den løbende drift.
Børne- og Ungeudvalget drøftede ansøgningen på udvalgets møde den 12. august 2020 og administrationen blev anmodet om at udarbejde et punkt til behandling på nærværende møde.


Ansøgningen fremgår desuden af bilag 1.

 

Sejl- og Friluftscentret er et tilbud til alle kommunens almenskoler samt specialtilbud. Herudover køber flere frie skoler samt en enkelt efterskole forløb på centeret.
Tilbuddet benyttes bredt af alle skoler på alle klassetrin.
Derudover har alle elever i 4. klasse et særligt tilbud på centeret, der er faste sejlhold som valgfag, tilbud med et særligt fokus på indskolingen samt målrettede aktiviteter til specialtilbuddene.

Centeret afholder sikkerheds- og betjeningskurser for skolernes lærere, og centerets egne tilknyttede lærere forestår desuden selv en del af elevundervisningen, og varetager desuden vedligeholdelse af både, kajakker mv.

Centeret har løbende tilpasset undervisningen med nye vandaktiviteter, og elevtallet har særligt siden 2007 været støt stigende.
De sidste to år har tilbuddet haft ca. 4.000 elevbesøg pr. år  (mod ca. 1.200 elevbesøg i år 2000), og i indeværende skoleår påregner centeret at nå op på 4.500 elever.
Aktiviteterne på centeret indgår sammen med de øvrige kommunale tilbud i viften af muligheder ind i arbejdet med mangfoldige læringsmiljøer.
 

Budgettet er trods stigende elevbesøg ikke budgetreguleret (udover alm. prisfremskrivning) i en årrække. Skolernes egenbetaling er øget med virkning fra indeværende skoleår, men ikke i et omfang, der kan dække budgetbehovet på centeret.

Det er administrationens anbefaling, at Sejlads- og Friluftscenterets budget øges med samlet 200.000 kr., fordelt med 100.000 kr. til løn og drift og 100.000 kr. til løbende indkøb og vedligeholdelse af materiel, således at der er mulighed for at forny materiellet og leve op til de sikkerhedsmæssige krav i en årrække.
Centeret har frihed til den endelige fordeling indenfor budgettet i lighed med de øvrige kommunale tilbud og skoler.
 

Den økonomiske styrkelse af Sejlads- og Friluftscenteret ses som tiltag sammen med de øvrige i styrkelsen af mangfoldige læringsmiljøer.

 

Sejlads- og Friluftscenterets ansatte refererer til Thurø Skoles ledelse og centeret er fysisk placeret ved Thurøbund Spejdercenter.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Frilufts- og Sejladscenteret har et samlet budget på 310.000 kr., hvoraf ca. 100.000 kr. er budgetterede indtægter fra de kommunale og frie skoler, samt specialinstitutioner, og de resterende 210.000 kr. er fast kommunalt tilskud.
Den faktiske indtægt fra skolerne er i 2019 på 141.000 kr., hertil kommer 20.000 kr. i fondsmidler.
Lønudgiften udgør 270.000 kr. Det resterende forbrug går til drift, herunder husleje med ca. 40.000 kr.
Nyanskaffelser har hidtil primært været finansieret via fondsmidler.

Et øget tilskud på 200.000 kr. foreslås taget fra den samlede ramme i Skole og Uddannelse, alternativt fremsendes til budgetdrøftelserne for budget 2021.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 09-09-2020

Godkendt at budgettet til Sejl- og Friluftscentret forhøjes med 200.000 kr. med ikrafttræden fra og med budget 2021, idet finansiering sker inden for Skole og Uddannelses samlede ramme.

 

Karl Magnus Bidstrup (A) deltog ikke i behandlingen af dette punkt.