Punkt 7 Principper og fokusområder for beskæftigelsesindsatsen 2021

Beslutningstema

Godkendelse af principper og fokusområder

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • at udvalget godkender principper og fokusområder for beskæftigelsesindsatsen i 2021

Sagsfremstilling

Rammerne for beskæftigelsesindsatsen udgøres af den gældende lovgivning, de fastlagte ministermål og de lokale prioriteringer. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget lagde med beskæftigelsesplanen for 2020 et flerårigt sigte, hvilket betyder, at hovedlinjerne i beskæftigelsesindsatsen fastholdes i planen for 2021.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har siden 2019 haft indarbejdet en række overordnede principper for beskæftigelsesindsatsen i beskæftigelsesplanen samt udpeget særlige fokusområder.

Med baggrund i den ekstraordinære stigning i ledigheden som følge af bl.a. covid-19 forslås der mindre justeringer i fokusområderne, således at der også sættes fokus på de jobparate ledige, så den stigende ledighed ikke på sigt fører til stigende langtidsledighed.
 

 

Principper for indsatsen.

Principperne danner grundlaget for jobcentrets beskæftigelsesindsats og mødet med borgeren.

  • Der skal arbejdes differentieret med indsatsen med udgangspunkt i, hvor jobparate borgerne er.
  • Den virksomhedsrettede indsats skal være prioriteret og have fokus på at opnå beskæftigelse.
  • For jobparate borgere skal der være fokus på geografisk og faglig mobilitet
  • For borgere længst fra arbejdsmarkedet skal der være fokus på understøtning og en trinvis indføring på arbejdsmarkedet.
  • Der skal være fokus på samarbejde med virksomheder, uddannelsesinstitutioner og andre samarbejdspartnere for at sikre at der arbejdes sammen om at hjælpe borgerne til at få skabt en varig tilknytning til arbejdsmarkedet.

 

Det foreslås, at principperne, der vil indgå i beskæftigelsesplanen for 2021 formuleres, så de fortsat bedst muligt understøtter de nye udfordringer på arbejdsmarkedet, samt at der tilføjes et princip i forhold til ministermålet om værdighed:

 

  • Dem der kan selv – skal selv
  • Professionalisme og specialisering – hjælp til dem der ikke kan selv
  • Fokus på mobilitet – faglig og geografisk
  • Forpligtende og aktive fællesskaber – opgaven løses sammen med borgeren
  • Virkeligheden virker – den virksomhedsrettede indsats skal være omdrejningspunktet
  • Stærkt tværgående samarbejde – internt og eksternt
  • Værdig sagsbehandling – intern læring og proaktiv opfølgning.

 

 

Fokusområder i 2021

I Beskæftigelsesplanen for 2020 var der udpeget 4 fokusområder; unge, integration, samarbejde og sygefravær.

 

Sygefravær:

Der har i 2019 og 2020 været fokus på at udvikle et tæt og professionelt samarbejde mellem Jobcenter, HR og kommunens arbejdspladser. Det er vurderingen, at samarbejdet i dag fungerer godt. Det vurderes derfor, at der ikke længere er behov for at fastholde sygefravær som et særligt fokusområde.

 

Unge:

Det anbefales, at unge fastholdes som et fokusområde. Erfaringerne fra det interne ungeprojekt peger på at en tidlig screening kan være med til at afklare de unge hurtigere og mere præcist, således at de får den indsats de har behov for.

 

Integration:

Det anbefales at integration fastholdes som et fokusområde i 2021. Indsatserne skal blandt andet understøtte arbejdet i den boligsociale helhedsplan. Samtidig bør der være fokus på at videreudvikle samarbejdet med Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Integrationsrådet.

 

Samarbejde:

Det anbefales at samarbejde fastholdes som et fokusområde i 2021. F.eks. samarbejdet med socialt ansvarlige virksomheder som er et udvalgets budgettemaer. Men også samarbejdet med øvrige samarbejdspartnere er vigtigt for at lykkedes med beskæftigelsesindsatsen.

 

Set i lyset af den aktuelle beskæftigelsessituation foreslås det, at der i 2021 også sættes fokus på de jobparate ledige, hvor der er set en stigning som følge af covid19. Borgere tæt på arbejdsmarkedet skal sikres en hurtig og målrettet indsats for at sikre at ledighedsforløbet bliver så kort som muligt. I løbet af efteråret præsenteres en ny kontakt- og indsatsstrategi.

De foreslåede fokusområder er dermed:

  • Jobparate
  • Unge
  • Integration
  • Samarbejde.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen.

Sagen afgøres i

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 07-09-2020

Indstillingen blev godkendt.

 

Der var afbud fra Maria Haladyn (A). Som suppleant deltog Torben Frost (A).