Punkt 6 Opfølgning på IGU-forløb indenfor SOSU-området 2018

Beslutningstema

Orientering om IGU-forløb indenfor SOSU-området.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • at orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

Den 17. september 2018 startede 20 borgere i et IGU-forløb indenfor Social og Sundhedsområdet. IGU-forløbene blev etableret i et samarbejde mellem SOSU Fyn, Ældreområdet og Jobcenter Svendborg.
 

Et IGU-forløb varer 2 år og de forløb der fortsat er i gang vil blive afsluttet den 16. september 2020. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har løbende i den 2 årige periode fået en kort status på forløbene. Denne status vil være den afsluttede status på forløbet fra 2018.
 

Af de 20 borgere, der startede forløbet er der 9 der fortsat er i gang og 11 der har afbrudt forløbet før tid.

 

Deltagere der er afsluttet før tid:

  • 3 af deltagere afbrød allerede forløbet i januar 2019 og startede i ordinær uddannelse.
  • 2 borgere flyttede fra kommunen – den ene er efterfølgende flyttet tilbage og deltager i det nye forløb, der startede i februar 2020
  • 3 borgeres forløb er stoppet
  • 3 borgere har selv opsagt deres stilling (en valgte at blive selvstændig, en stoppede af økonomiske årsager og en af helbredsmæssige årsager)

 

Deltagere, der afsluttes 16. september 2020:

  • 1 forventes at blive ansat i nogle timer – dog ikke fuld tid
  • 2 borgere afsluttes med ros, men der er aktuelt ikke vakante stillinger på de pågældende arbejdspladser. De understøttes i at søge andre job indenfor fagområdet.
  • 6 borgere ansættes ikke (2 har motivationsudfordringer, mens de øvrige har sproglige eller faglige udfordringer)

 

De positive erfaringer fra forløbet er, at alle parter på de enkelte arbejdspladser har fået udbytte af forløbene. Personale og ledelse har taget meget positivt imod IGU-eleverne, og gjort, hvad de har kunnet for at forløbene blev udbytterige.

 

Eleverne har især fået udbytte i form af at opleve, hvad det vil sige og hvad det kræver at være på en dansk arbejdsplads. Alle har udviklet sig sprogligt, om end i forskellig grad. Alle vurderes at være blevet mere afklaret i forhold til fremtiden.
 

Udfordringerne har især været det sproglige. Få har haft et så godt sprog, at dette ikke har været en barriere. For mange har det været endog en stor barriere. Det har været medvirkende til at  flere mistede motivationen i forhold til undervisningsdelen. Der har i mindre grad været nogle kulturelle udfordringer, der er blevet løst løbende. De fleste har ikke haft megen arbejdserfaring hjemmefra, og for mange virker de krav, der stilles på en dansk arbejdsplads meget store.

 

For de borgere, der vender tilbage til offentlig forsørgelse vil der være fokus på gennem en aktiv indsats at bygge videre på de kompetencer de har fået gennem forløbet og dermed hjælpe den enkelte videre mod beskæftigelse.
 

Forløbene har også bidraget til at udvikle et endnu bedre samarbejde mellem ældreområdet og jobcentret. Som led i budgetforliget 2020 blev der aftalt et nyt IGU-forløb, hvor der aktuelt er 11 borgere i gang. Erfaringerne fra det første forløb inddrages naturligvis i de nye forløb, bl.a. i forhold til undervisningsdelen.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Der er indhentet 17 resultattilskud. De borgere, der efter endt forløb ikke opnår ansættelse vil være berettiget til ydelse/dagpenge.

Sagen afgøres i

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 07-09-2020

Orienteringen blev taget til efterretning.

 

Der var afbud fra Maria Haladyn (A). Som suppleant deltog Torben Frost (A).