Punkt 5 Arbejdsmarkedssituationen efter Covid19

Beslutningstema

Orientering om status

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • at orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

Beskæftigelsesområdet er udfordret af at arbejdsmarkedssituationen på kort tid har ændret sig efter covid-19.  Som følge af nedlukningen steg ledigheden markant, og om end der i de seneste ledighedstal er set en stagnerende tendens er der fortsat stor usikkerhed omkring de længerevarende konsekvenser for beskæftigelsessituationen.
 

Via jobcentrets virksomhedsservice og de brancheansvarlige accountmanagere er der set nærmere på de brancher, der er prioriteret i den vedtagne virksomhedsstrategi, for at danne et billede af hvordan covid19 påvirker virksomhederne. Situationen opleves forskelligt for de enkelte brancher, hvor f.eks. Bygge og anlægsbranchen har været relativt upåvirket af situationen, men Horesta-branchen var meget hårdt ramt af nedlukningen. I bilagsmaterialet er der kort beskrevet, hvordan de enkelte brancher er berørt.
 

Situationen har medført, at der er behov for at sætte et ekstra fokus på de nyledige – jobparate kontanthjælpsmodtagere og a-dagpengemodtagere, hvor der særligt ses en stigning i antallet af tilmeldte. Det høje ledighedstal vil betyde, en skærpet opmærksomhed på at de ledige støttes med de tilbud, der kan være med til at understøtte, at de går hurtigere i beskæftigelse.
 

Som udvalget godkendte på deres møde den 15. juni 2020 arbejdes der aktuelt med en helt ny kontakt- og indsatsstrategi for målgruppen, som vil blive præsenteret på et kommende udvalgsmøde.
 

Der er dog allerede en lang initiativer der har været bragt i spil. Jobcenter Svendborg valgte f.eks. allerede fra start at anlægge en aktiv linje, der betød en tidlig telefonisk kontakt til de ledige, også i den periode, hvor beskæftigelsesindsatsen var suspenderet. Der var fokus på at hjælpe de ledige videre til de jobåbninger, der trods alt også har været i perioden, f.eks. indenfor rengøringsområdet.
 

Der har i perioden også været fokus på at sikre at tilbudsmuligheder, der understøtter borgernes behov og samtidig lever op til sundhedsmyndighedernes retningslinjer. Bilagsmaterialet beskriver flere initiativer. 

Sagen afgøres i

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 07-09-2020

Orienteringen blev taget til efterretning.

 

Der var afbud fra Maria Haladyn (A). Som suppleant deltog Torben Frost (A).