Punkt 4 Budget 2021, temaer - Miljø- og Naturudvalget

Beslutningstema

Drøftelse af temaer til budget 2021.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At udvalget beslutter, hvorvidt der er yderligere temaer, der skal fremsendes til Teknik- og Erhvervsudvalgets orientering og Økonomiudvalget med henblik på at indgå i budgetforhandlinger for budget 2021.

Sagsfremstilling

I henhold til budgetproceduren for 2021 har udvalget i foråret drøftet udvalgets egne temaer/indsatser og eventuelle særlige udfordringer samt forslag til finansiering. På nærværende møde beslutter udvalget, hvilke af de to alternativer, der skal arbejdes videre med inden for udvalgets område, herunder finansiering. På mødet den 11. august besluttede udvalget at fremsende en række budgettemaer til Økonomiudvalget med henblik på at lade temaerne indgå i budgetforhandlingerne:
 

Drift:

  • Skovforvaltning, herunder medarbejderressourcer til implementering.
  • Genopretning af Natur- og Miljøområdets administrative myndigheds- og driftsarbejde.

 

Anlæg:

  • Jordfordeling indgår i forbindelse med det Grønne Danmarkskort.
  • Naturgenopretning i relation til biodiversitet.

 

Udvalget besluttede endvidere, at temaet vedrørende CO2-reduktionsplan 2021-2030 skulle belyses yderligere.
 

Temaet fremlægges derfor i to forskellige alternativer til udvalgets drøftelse.

 

Alternativ 1: CO2-reduktionsplan 2021-2030

CO2-reduktionsplan 2021-2030 er fornuværende administrationens bedste bud på, hvordan omstillingen til vedvarende energi (VE) kan foregå i Svendborg Kommune på både virksomheds- og geografisk niveau.
 

Planen indeholder konkrete tiltag for hele kommunen samt estimater for udgifterne forbundet med de forskellige tiltag. Det er antaget at fjernvarmen omstilles med gennemsnitlig 200-300 ton årligt frem mod 2030. Samme antagelse om en jævn fordeling af CO2-reduktionen er antaget ved elproduktionen. Der er i alternativ 1 taget højde for eksempelvis levetid på eksisterende naturgasfyr og udløb af leasingaftaler for biler.
 

De øvrige initiativer, som f.eks. omstilling til ikke fossil drift af busser og specialkørsel, eldelebiler, informationsmøder m.v. i CO2-reduktionsplan 2021-2030 er ens for alternativ 1 og 2.
 

Investeringsoversigt for alternativ 1 kan ses i bilag 1 - Alternativ 1: CO2-reduktionsplan 2021-2030.

 

Alternativ 2: CO2-reduktionsplan 2021-2030 med fokus på mindst 900 ton i 2021
Udvalget ønskede efter sidste udvalgsmøde den 11. august 2020 yderligere afklaring af følgende tema:
 

  • Udmøntning af CO2-reduktionsplan 2021-2030 med fokus på mindst 900 ton i 2021 på virksomhedsniveau i form af indkøb af varmepumper samt udskiftning af de kommunale fossilbiler til elbiler, herunder ladekapacitet.

 

Udvalget ønskede i den forbindelse også undersøgt om der kan låneoptages til investering i varmepumper, og om der er afledte besparelser på driftsbudgetterne på grund af varmebesparelser.
 

Reduktion på 900 ton CO2 i 2021

Administrationen har beregnet hvordan en reduktion på 900 ton CO2 i 2021 med fokus på varmepumper og elbiler kan opnås. Det vurderes at reduktionen kan ske gennem en reduktion på 500 ton CO2 ved skift til varmepumper, 125 ton CO2 ved skift til elbiler og 10 ton CO2 ved skift til LED-vejbelysningen. Desuden antages det, at fjernvarmen reducerer med 300 ton CO2 i 2021 (200-300 ton CO2 årligt). Den samlede reduktion i 2021 anslås dermed til 935 ton CO2 i 2021.
 

Det er muligt, at låneoptage over 25 år til investering i varmepumper. Varmepumper indgår i dag i det Innovative energiSpare Projekt (ISP). Det er dog vigtigt at pointere, at tilbagebetalingstiden ved investering i varmepumper er meget høj (over 30 år).
 

På nuværende tidspunkt vurderes det, at omkostningerne ved varmepumpedrift vil være på samme niveau som drift med gaskedel, og at der derfor ikke vil være afledte driftsbesparelser. Årsagen er, at kommuner ikke kan gøre brug af den reducerede elvarmeafgift, men skal betale den normale elafgift. Der pågår undersøgelser i forhold til en konstruktion, hvor etablering og drift af varmepumper varetages i et kommunalt ejet selskab, da elafgiften dermed reduceres.
 

Administrationen bemærker, at Svendborg Kommune er i forvejen frontløber på varmepumpeområdet, da kommunen har relativt mange varmepumper sammenlignet med andre kommuner. Ikke desto mindre, vurderes det at være både omkostningsfyldt og teknisk vanskeligt at udskifte så mange naturgasfyr på én gang. Levetiden for en varmepumpe vurderes at være den samme, som for en gaskedel på ca. 15 år. Ved udskiftning af naturgasfyr svarende til en reduktion på 500 ton CO2 i 2021 er det anslået, at cirka 21 naturgasfyr skal udskiftes. Det vil kræve udskiftning af nyere gasfyr, som stadig har en restlevetid. Desuden vil der være behov for tilkøb af konsulenthjælp for at nå udskiftningen på kort tid samt risiko for betydelige driftsproblemer i forbindelse med en hurtig implementering. Der vil desuden være store afledte omkostninger til indreguleringer og opsyn. Der er på nuværende tidspunkt planlagt udskiftning af 10 naturgasfyr årligt.
 

Investeringsoversigt for alternativ 2 kan ses i bilag 2 - Alternativ 2: CO2-reduktionsplan 2021-2030 med fokus på 900 ton CO2.
 

Til orientering er der i forbindelse med etablering af Simac igangsat en undersøgelse om en havvarmepumpe som via fjernvarmen skal forsyne Simac, og i den forbindelse undersøges det, hvorvidt den også kan dække Frederiksø. Der pågår i øjeblikket forhandlinger med Svendborg Fjernvarme om udvidelse af fjernvarmens dækningsområde, hvilket kan betyde, at flere kommunale bygninger vil kunne forsynes med fjernvarme i stedet for naturgas.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Økonomien fremgår af de vedlagte temabeskrivelser. Jævnfør budgetproceduren ledsages driftsudgifter afledt af temaer af tilsvarende finansieringsforslag indenfor fagudvalgets budgetramme.

Lovgrundlag

Den kommunale styrelseslov.

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 31-08-2020

Miljø- og Naturudvalget fremsender følgende temaer til Teknik- og Erhvervsudvalgets orientering og Økonomiudvalget med henblik på at indgå i budgetforhandlinger for budget 2021:

 

  • CO2-reduktionsplan 2021-2030 (alternativ 1)
  • CO2-reduktionsplan 2021-2030 med fokus på mindst 900 ton i 2021 (alternativ 2)