Punkt 3 Orientering om aftaler vedr. naturpleje

Beslutningstema

Orientering om naturpleje.

Indstilling

Direktionen indstiller, at orientering tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Baggrund

Miljø- og Naturudvalget har ønsket at få en orientering om hvilke principper eller kriterier, der ligger til grund for indgåelse af aftaler vedr. naturprojekter samt nogle eksempler på sådanne aftaler.
 

Kommunen er forpligtiget til at gennemføre naturbevarende og -forbedrende indsatser inden for Natura 2000-områderne i overensstemmelse med Natura 2000-handleplanerne og inden for fredninger jf. fredningskendelserne.
 

Her ud over overtog kommunerne naturforvaltningsopgaven efter amterne og har fået DUT-midler til opgaven. Heri ligger en forventning om, at kommunerne også sikrer den øvrige natur og øger biodiversiteten.
 

Vi har værdifulde naturområder i kommunen som f.eks. Monnet, Rødme Svinehaver og Syltemade ådal. Andre af vores naturområder er relativt små, artsfattige og ligger spredt.
 

Kommunens strategi for naturpleje og –udvikling er beskrevet i ’Natur og Friluftsliv – strategi og handlinger 2019-2030’, som byrådet vedtog på møde den 28. maj 2019. Strategien er vedlagt som bilag.
 

Indsatser

Indsatserne omfatter:

  • Pleje af de eksisterende naturområder.
  • Udvidelse af eksisterende naturområder og sammenbinding/ny natur.
  • Indsatser for særlige arter.

 

Pleje af eksisterende naturområder

Indsatserne sikrer både naturtyper og arter. Plejen består primært i afgræsning af naturarealerne for at bevare artsrige enge og overdrev og for at sikre ynglelokaliteter for fuglene. Kommunen indgår aftaler med lodsejere om plejen. I aftalen forpligter lodsejerne sig til at drive arealerne ekstensivt med afgræsning, og hvis det mod forventning ikke sker, får kommunen en ret til at stå for plejen af arealet. Aftalerne er 5-årige. I de højest målsatte naturområder bekoster kommunen etablering af hegningen. I de højere målsatte naturområder betaler kommunen for materialer og lodsejerne opsætter selv hegnet. Lodsejerne kan søge EU-tilskud til afgræsningen.
 

Vi har bl.a. indgået sådanne græsningsaftaler på øerne i Det Sydfynske Øhav, Ollerup Åmose, Syltemade Ådal samt ved Stokkebækken og Kongshøj Å og i Casanovabakkerne.
 

Nogle naturarealer er vanskelige at gøre økonomisk rentable at drive med naturpleje. I meget værdifulde naturområder (primært Natura 2000-områder) og hvor naturplejen er vanskelig at gøre økonomisk rentabel, har kommunen købt kreaturer og geder, som så udlånes til dyreholdere, mod at de afgræsser bestemte arealer (strandenge i Det Sydfynske Øhav og Casanovabakkerne). Som en yderligere hjælp til afgræsning af øerne i Det Sydfynske Øhav driver kommunen kreaturprammen Yrsa sammen med de øvrige kommuner omkring øhavet.
 

Kommunen rummer f.eks. også to meget værdifulde moser med hængesæk – Skovholm Mose og Ravnebjerg Mose. Moserne har været under tilgroning med tagrør, pil og birk. Moserne kan ikke afgræsses. Plejen her har bestået i en afslåning af tagrør og vedplanter samt en hævning af vandstanden.

 

Udvidelse af eksisterende naturområder og sammenbinding/ny natur

Det er vigtig for biodiversiteten, at naturområderne har en vis størrelse, og at der er en god sammenhæng. Derfor indgås aftale om udvikling af ny natur på nøje udvalgte landbrugsarealer. Aftalerne indebærer, at dyrkningen ophører, og at arealerne fremover drives med ekstensiv afgræsning. Der kan også ske en ændring af vandstanden. Disse aftaler er tidsubegrænsede og tinglyses på ejendommen. Der gives en økonomisk kompensation svarende til værdinedgangen. Vi har indgået sådanne aftaler i Egebjerg Bakker, Stjoul Kohave og på Drejø. I nogle tilfælde kan det være afgørende for en aftale, at kommunen kan tilbyde erstatningsjord.

 

Indsatser for særlige arter

De sjældne og truede arter har ofte krav til flere forhold og kræver derfor særlig opmærksomhed. Kommunen har især gjort en indsats for padderne (klokkefrø, strandtudse og grønbroget tudse). Der er ved Klintholm og ved Det Sydfynske Øhav oprenset vandhuller, gravet nye vandhuller, etableret overvintringssteder og spredningskorridorer i form af græsningsarealer.

 

I ’Natur og Friluftsliv’ er en mere udtømmende liste over gennemførte indsatser.

 

Administrationen vil på mødet præsentere eksempler på konkrete naturplejeprojekter.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen

Sagen afgøres i

Miljø og Naturudvalget

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 31-08-2020

Orienteringen blev taget til efterretning.