Punkt 4 Drøftelse af driftstilskud til lokalområderne

Beslutningstema

Drøftelse af mulighed for driftstilskud til lokalområderne

Indstilling

Direktionen indstiller, at Lokaludvalget

  • Drøfter hvorvidt lokalområderne skal modtage et fast årligt driftstilskud.

Sagsfremstilling

Lokaludvalget har på nuværende tidspunkt (august 2020) etableret samarbejde med 4 arbejds- og styregrupper:

  • Forum 5762
  • Stenstrup/Kirkeby/Lunde
  • Gudmekongens Land
  • Arbejdsgruppen Skårup Sogn

Som opfølgning på deres potentialeplan har Forum 5762 været i dialog med Lokaludvalget om, hvordan det fremtidige samarbejde med Svendborg Kommune kan organiseres og rammesættes. Forum 5762 har blandt andet efterspurgt muligheden for at modtage et fast årligt tilskud til deres arbejde i lokalområdet.

 

Som inspiration, støtter andre kommuner deres lokalområder på følgende måde:

Assens 

Der ydes et årligt driftstilskud til det enkelte lokalråd. Lokalråd med et dækningsområde med flere end 1200 indbyggere får 15.000 kroner, og lokalråd med dækningsområde under 1200 indbyggere får 7.500 kroner årligt.

 

Holbæk

Holbæk Kommune giver et fast tilskud til hvert af de 18 lokalområder. Tilskuddet bliver fordelt en gang om året på baggrund af antal indbyggere.

Det er lokalforum selv, som beslutter, hvordan tilskuddet bliver brugt - dog må det ikke bruges til løn. Hvis ikke tilskuddet er brugt, når året er gået, bliver det overført til året efter. Lokalforum må gerne have andre indtægter, fx overskud fra arrangementer.  I 2020 er det samlede tilskud på 450.000 kroner.

 

Faaborg-Midtfyn

I Faaborg-Midtfyn Kommune modtager de 21 lokalråd et fast årligt tilskud på 10.000 kr. Derudover er der puljer på i alt 500.000 kr., som lokalrådene kan ansøge til aktiviteter og projekter.

 

 

Administrationen vil facilitere drøftelsen på mødet.

 

 

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Som det fremgår af ”Bilag 1 – Budgetopfølgning Lokaludvalget pr 10.08.2020” er der 621.832 kr., som Lokaludvalget endnu ikke har disponeret over på nuværende tidspunkt.

 

Da Lokaludvalgets bevilling udløber efter 2021, er der behov for udarbejdelse af et budgettema, hvis driftstilskuddet skal sikres i årene frem. 

 

Det bemærkes, at der ikke er afsat administrative ressourcer til at varetage administrationen af driftsmidler, herunder betaling af regninger og andre udlæg, på vegne af borgergrupper.

Lovgrundlag

Det vurderes umiddelbart, at det ikke er muligt at udbetale midlerne til en enkel borgere, som er del af fx en arbejds- eller styregruppe. Dette skyldes, at der vil ske en sammenblanding af kommunens tilskud og private midler.

 

Der er umiddelbart to muligheder for en lovlig udbetaling:

1)      Borgergrupperne danner en forening og får oprettet et cvr.nr. På den måde kan der udbetales tilskud til foreningen, der herefter kan stå for afholdelse af udgifterne til aktiviteterne.

 

2)      Kommunen administrerer midlerne og betaler løbende regningerne/udgifterne for de aktiviteterne, der afholdes.

 

 

Beslutning i Lokaludvalget den 26-08-2020

Sagen blev drøftet og der forelægges et beslutningspunkt på det kommende møde.

 


Pia Dam (Liste A) forlod mødet kl. 17.00 under Nyt punkt 8. Stedfortræder Karl Magnus Bidstrup (Liste A) deltog i stedet i resten af mødet.

Bruno Hansen (Liste F) forlod mødet kl. 17.15 under punkt 3 og deltog ikke i resten af mødet.