Punkt 17 Permanente udendørs håndvaske i dagtilbud og skoler

Beslutningstema

Godkendelse af etablering af permanente udendørs håndvaske i de kommunale og selvejende dagtilbud og på folkeskolerne (inklusiv Byhaveskolen og Centerafdelingen).

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At Børne- og Ungeudvalget godkender:
  • At de midlertidige udendørs håndvaske på dagtilbud og skoler gøres permanente

 

  • At Teknik- og Erhvervsudvalget indstiller til Byrådets endelige vedtagelse:
  • At der bevilliges og frigives en samlet anlægsramme på 2,25 mio. kr. til fremrykning af projektet til 2020 og dermed søges låneoptaget.
  • At den årlige drift på 0,160 mio. kr. finansieres via anlægspuljen ”Pulje – Ekstra anlægsramme”, fra 2021 og frem.

 

 

  • At Økonomiudvalget indstiller til Byrådets endelige vedtagelse:
  • At de årlige låneydelser, i forbindelse med den øgede lånoptagelser, finansieres via anlægspuljen ”Pulje – Ekstra anlægsramme”.

Sagsfremstilling

I forbindelse med genåbningen af dagtilbud og skoler under Covid-19-krisen, blev der etableret midlertidige interimistiske udendørs håndvaske i kommunens dagtilbud og skoler, så kravet om øget håndhygiejne kunne overholdes.
 

Børnene har i hele genåbningsperioden og frem til sommerferien opholdt sig langt mere udendørs end tidligere.
 

Af både sundhedsmæssige og pædagogiske årsager er der en forventning og ambition om at børnene også fremadrettet opholder sig mere ude.
 

Den 19. juni 2020 udsendte Børne- og Undervisningsministeriet nye retningslinjer, gældende pr. 1. august 2020, om blandt andet kravene til håndhygiejne. I disse retningslinjer er der fortsat fokus på hyppig håndhygiejne ved ankomst til og afgang fra skole/dagtilbud, mellem forskellige opgaver og aktiviteter, før spisning, efter toiletbesøg og efter host/nys i hænder eller engangslommetørklæder.
 

Dagtilbudslederne har efter opsætningen af de midlertidige, interimistiske håndvaske givet meldinger om, at der er en tendens til færre syge børn og personale som følge af det øgede fokus på håndhygiejne. Det vurderes derfor at være en væsentlig faktor til at mindske smittespredningen, at dagtilbud og skoler har adgang til udendørs håndvaske året rundt.
 

På nuværende tidspunkt er der alene etableret interimistiske håndvaske med koldt vand og uden frostsikring. For at imødekomme ovennævnte retningslinjer anbefaler administrationen, at der etableres permanente udendørs håndvaske, som er beregnet til at kunne klare koldere sæsoner samt sikre, at børnene ikke skal opleve gener ved at vaske hænder i iskoldt vand.
 

Håndvaskene skal etableres i vejrbestandigt materiale med mulighed for at lukke af for vandet indefra. For at sikre fortsat adgang til udendørs håndvaske og for at undgå risiko for frostsprængninger, bør de midlertidige løsninger udskiftes til permanente inden vinteren 2020.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Økonomiudvalget besluttede den 21. april 2020 at udnytte den udvidede låneadgang, jævnfør delaftalen af 26. marts 2020 mellem Regeringen og KL.

 

I delaftalen af 26. marts 2020 mellem Regeringen og KL bliver kommunerne i 2020 sat fri af det aftalte anlægsloft. Regeringen og KL er derudover enige om at for at understøtte, at likviditeten ikke er en hindring for igangsætning af anlægsaktiviteter, vil regeringen give kommunerne mulighed for at få dispensation, så den forøgede anlægsaktivitet kan lånefinansieres.

 

Det er estimeret at den samlede udgift til realisering af det fremrykkede projektet udgør 2,25 mio. kr. På baggrund af dette søges der en anlægsbevilling i 2020 på 2,25 mio. kr., som yderligere søges finansiers via lånoptagelse.

 

Med den nuværende rente vil dette betyde en årlig låneydelse på 0,101 mio. kr. Den endelige udgift til renter og afdrag vides dog først på det tidspunkt, hvor der lånetoptages. Med henvisning til indstillingen søges de årlige renter og afdrag, i forbindelse med låneoptagelsen, finansieret af anlægspuljen ”Pulje – Ekstra anlægsramme”.

 

Den årlige drift i projektet udgør 0,16 mio. kr. og indeholder udgifter til vedligeholdes, vandforbrug, rengøring, sæbe mm. Med henvisning til indstillingen søges den årlige drift finansieret af anlægspuljen ”Pulje – Ekstra anlægsramme”, fra 2021 og frem.

Lovgrundlag

Lov om kommunal styrelse

Retningslinjer fra Børne- og Undervisningsministeriet

Sagen afgøres i

Byrådet

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 12-08-2020

Godkendt.

 

Afbud fra Mette Kristensen (V), hvorfor Jesper Larsen (V) deltog som suppleant.
Afbud fra Dorthe Ullemose (O).

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 13-08-2020

Indstillingen godkendt og fremsendes til Byrådets endelige vedtagelse.
 

Jens Erik Laulund Skotte (Liste Ø) deltog ikke i behandlingen af punktet. Stedfortræder Jesper Kiel (Liste Ø) deltog i stedet.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 25-08-2020

Indstilles.

Afbud fra Hanne Klit (A) og Birger Jensen (V). Som suppleanter deltog Pia Dam (A) og Per Nykjær Jensen (V).