Punkt 9 Beslutning om deltagelse i DK2020 partnerskab

Beslutningstema

Godkendelse af deltagelse i DK2020 partnerskabet.

Indstilling

Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalgets godkendelse og endelig vedtagelse i Byrådet, at

  • Svendborg Kommune fremsender ansøgning om deltagelse i DK2020 partnerskabet og
  • der afsættes medarbejderressourcer svarende til 900.000,- kr. til deltagelse i partnerskabet i en 1,5 årig periode og
  • tildeling af medarbejderressourcer til projektet indgår i budgetdrøftelserne

Sagsfremstilling

Handleplan for bæredygtig udvikling 2020-2025 har været drøftet i alle udvalg i maj 2020. Alle fagudvalg tiltrådte udkastet.
 

På det seneste udvalgsmøde den 16. juni 2020 behandlede Miljø- og Naturudvalget handleplan for bæredygtig udvikling og den tilhørende CO2-reduktionsplan. Udvalget besluttede, at:

  • CO2-reduktionsplanen under Handleplan for bæredygtig udvikling 2020-2025 kvalificeres ved Svendborg Kommunes deltagelse i Region Syddanmarks ”DK2020 projekt” forud for planernes endelig vedtagelse.

 

DK2020 er et partnerskab indgået mellem Realdania, Kommunernes Landsforening og de fem danske regioner med en ambition om, at alle kommuner får udarbejdet klimaplaner. CONCITO er videnspartner og overordnet projektleder for projektet.
 

Projektet startede som et pilotprojekt, hvor 20 danske kommuner har gennemgået et faciliteret forløb, som skal ruste dem til at udvikle det kommunale klimaarbejde, og nu får de resterende kommuner også mulighed for at deltage. Den 16. juni 2020 modtog Svendborg Kommune borgmesterbrev fra KL (vedlagt som bilag 1 - Borgmesterbrev om DK2020 Partnerskab med bilag).
 

Alle kommuner tilbydes et individuelt vejledningsforløb, som skal understøtte kommunens klimahandlingsplan mod CO2-neutralitet senest i 2050, jf. Parisaftalens målsætninger. Partnerskabet omfatter både et tilbud til den enkelte kommune og arbejde på tværs af hvert Kommunekontaktrådet i Syddanmark (KKR Syddanmark) med regionen.
 

Første runde af projektforløbene har opstart i november i år, og anden runde har opstart i november 2021. Der er plads til 40 kommuner i første runde. Deltagelse i forløbet varer cirka 1,5 år for kommunen. Ansøgningsfrist er august 2020.
 

Både kommuner, som er langt fremme og har haft klimamål i en årrække, og kommuner, som er knap så langt fremme, men som ønsker at hæve ambitionsniveauet kan deltage.

 

Det forventes, at deltagende kommuner er:

-          Villige til at forankre projektet politisk og i topledelsen af kommunen.

-          Villige til at indgå i et forpligtende samarbejde og tage de nødvendige skridt til at opdatere eller videreudvikle deres eksisterende klimaplan eller –strategi.

-          I stand til at udpege kontaktperson og afsætte de nødvendige medarbejdertimer til et tværfagligt team.

 

Det koster ikke et gebyr at deltage, men kommunen skal afsætte ressourcer internt til planlægningsindsatsen og deltagelse i faglige workshop med andre kommuner.
 

Antallet af ressourcer kan variere fra kommune til kommune og vil afhænge af kommunens eksisterende klimaarbejde, hvilke data man allerede har og om man er vant til at arbejde med klima på tværs af forvaltninger. Det anslås, at der skal anvendes ca. 1 årsværk i projektperioden på 1,5 år fordelt på medarbejdere og ledelse primært i Natur og Miljø.
 

Administrationen anbefaler, at Svendborg Kommune tilslutter sig DK2020 partnerskabet, og at administrationen fremsender ansøgning om medlemskab i DK2020 partnerskabet i august 2020.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Svendborg Kommune er allerede langt med klimaarbejde, men ved deltagelse i partnerskabet modtages klimafaglig bistand, 1:1 vejledning og sparring til at udvikle, opdatere eller tilpasse klimaarbejdet
 

Lokalt.

Deltagelse i partnerskabet forudsætter, at der afsættes yderligere 900.000,- kr. til Natur og Miljøs driftsbudget i projektperioden. Der henvises til bilag 2 (Genopretning af natur og miljøområdets administrative myndigheds- og driftsarbejde) i denne dagsordens punkt 4 ”Budget 2021, temaer - Miljø- og Naturudvalget”.

Lovgrundlag

 

 

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 11-08-2020

Indstillingen godkendt og fremsendes til Byrådets endelige vedtagelse.
 

Beslutning i Økonomiudvalget den 25-08-2020

Indstilles.

Afbud fra Hanne Klit (A) og Birger Jensen (V). Som suppleanter deltog Pia Dam (A) og Per Nykjær Jensen (V).