Punkt 8 Ligestillingsredegørelse 2020

Beslutningstema

Ligestillingsredegørelse 2020.

Indstilling

Direktionen indstiller, at Ligestillingsredegørelsen 2020 godkendes med henblik på endelig godkendelse i Byrådet.

Sagsfremstilling

Alle kommuner, regioner og staten skal efter ligestillingslovens § 5 og 5a indberette en Ligestillingsredegørelse om deres arbejde med ligestilling hvert tredje år.

 

Ligestillingsredegørelsen omfatter perioden 1. november 2017 til 31. maj 2020. Formålet med ligestillingsredegørelserne er:

 

  • At monitorere, sammenligne og fremme ligestillingsindsatser i det offentlige
  • At synliggøre indsatsen over for borgere og andre interesserede aktører
  • At indsamle god praksis som inspiration til myndighedernes videre arbejde med ligestilling.

 

Redegørelsen omhandler ligestilling mellem kønnene på personaleområdet og i kerneydelserne overfor borgerne.

 

Ved forelæggelsen af Ligestillingsredegørelsen i 2017 anmodede Byrådet administrationen om at fremkomme med forslag til bedre ligestilling til behandling i Økonomiudvalget.

 

Der er udarbejdet oplæg til bedre ligestilling på personaleområdet og det er behandlet på Økonomiudvalgets møde den 20. august 2019, hvor MED-hovedudvalgets oplæg blev taget til efterretning. 

 

Der er ikke udarbejdet oplæg til bedre ligestilling i kerneydelserne overfor borgerne for det er administrationens vurdering, at der løbende arbejdes med ligestilling mellem kønnene, hvor det er hensigtsmæssigt og relevant. Det var blot ikke synliggjort i Ligestillingsredegørelsen i 2017.

 

I det vedlagte bilag – ligestilling mellem kønnene i kerneydelsen – er der til Økonomiudvalgets orientering beskrevet 2 eksempler på hvordan der arbejdes med ligestilling i kerneydelserne. Det er indenfor Borger og Arbejdsmarked og på skoleområdet.

 

Det fremgår af beskrivelserne, at køn kun i nogen udstrækning er relevant for opgavevaretagelsen på områderne og der gives eksempler på hvor det kan være relevant. 

 

Der gøres opmærksom på, at i denne Ligestillingsredegørelse i 2020 ønsker ministeriet kun at få et eksempel på et initiativ, som kommunen har taget og ikke en beskrivelse af ”hvor meget” kommunen har taget initiativ til, som det var tilfældet i 2017. 

 

Ligestillingsredegørelsen har været forelagt for MED-hovedudvalget på mødet den 26. juni 2020. Udvalget havde ikke bemærkninger til redegørelsen.

 

Ligestillingsredegørelsen skal iflg. ligestillingsloven vedtages af Byrådet inden den sendes til ministeren for området.

Lovgrundlag

Ligestillingsloven

Sagen afgøres i

Byrådet

Beslutning i Økonomiudvalget den 25-08-2020

Indstilles.

Afbud fra Hanne Klit (A) og Birger Jensen (V). Som suppleanter deltog Pia Dam (A) og Per Nykjær Jensen (V).