Punkt 17 Kulturarvsprojekt på Klosterplads

Beslutningstema

Orientering om projekt for kulturarvsformidling i området ved Klosterplads samt tilhørende finansieringsstrategi.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget, at

  • Projekt for Kulturarvsformidling godkendes
  • At forslag til finansieringsstrategi godkendes
  • At fondsansøgning til medfinansiering af kulturarvsformidlingen godkendes

Sagsfremstilling

Svendborg Kommune har i samarbejde med rådgiver og Svendborg Museum udarbejdet et oplæg til kulturarvsformidling, som tager afsæt i klosteret, der lå i området ved Klosterplads og stationsbygningen. Oplægget hertil indgår i projektforslaget for anlægsprojektet. Rådgiver har efterfølgende arbejdet videre med projektets detaljering og det kunstneriske udtryk.


For at sikre, at kulturarvsformidlingsprojektet gennemføres inden for tidsrammen for Liv i Min By, er der igangsat et arbejde med denne delopgave, der koordineres med projektet i øvrigt – ikke mindst hvad angår det kunstneriske helhedsgreb, materialevalg samt tidsplanen for de øvrige anlægsarbejder i området.
 

Konkretiseringen af kulturarvsformidlingsprojektet har afstedkommet en revision af det tilhørende budget, hvormed det økonomiske overslag for det samlede projekt udgør ca. 1.4 mio.kr.
 

Administrationen har derfor gennemgået hovedbudgettet for Liv i Min By med henblik på:
 

a)      at afdække behovet for ekstern medfinansiering (fondsmidler)

b)      at udpege muligheden for, gennem omfordeling af udvalgte Liv i Min By delbudgetter, at skabe den fornødne finansiering for kulturarvsformidlingsprojektet. Denne model er drøftet med og godkendt af Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen.
 

Ved omfordeling af delbudgetter kan Liv i Min By finansiere 1 mio. kr. til kulturarvsprojektet.
 

Finansiering af det samlede kulturarvsformidlingsprojekt kræver dermed, at projektet tilføres yderligere 400.000 kr.
 

Projektledelsen anbefaler, at den manglende finansiering afdækkes gennem finansieringsmodel a) med søgning af ekstern medfinansiering på 400.000 kr. Der er således udarbejdet fondsøgningsmateriale, der danner afsæt for administrationens forestående dialog med potentielle bidragsydere.
 

Se bilag: Kulturformidling Klosterplads_Fondsansøgning.
 

Områdeforum har på møde den 10. juni 2020 godkendt projektet for kulturarvsformidling samt fondansøgningen, der nu igangsættes.
 

Områdeforum har endvidere besluttet at igangsætte første del af projektet. Denne del af projektet omfatter tre munkeskulpturer, etablering af lyd ved Munkebrønden samt skilt med hologram og skriftlig formidling af klostrets historie.
 

Udgiften til første del af projektet er ca. 1,0 mio. kr.
 

Realisering af sidste del af projektet afhænger af mulig ekstern medfinansiering i form af fondsstøtte på 400.000 kr. Denne del af kulturarvsprojektet omfatter en fjerde munkeskulptur, der tænkes placeret i Klosterstræde. Hvis muligt, tænkes denne munkeskulptur realiseret i sammenhæng med det eventuelle anlægsarbejde for ny belægning på Klosterstræde jfr. Liv i Min By, projektforslag for omdannelse af Klosterplads, Klosterstræde og Frederiksgade.
 

Muligheden for at færdiggøre anlægsprojektet, med ny belægning i Munkestræde og ovenfor det ny trappeanlæg på Klosterplads, vil blive vurderet ifm. Liv i Min Bys budgetgennemgang på møde i Områdeforum september 2020.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Det samlede kulturarvsformidlingsprojekt beløber sig til 1,4 mio.kr., hvor Liv i Min By finansierer 1,0 mio.kr. Hvis det samlede projekt realiseres, sker det via fondsstøtte, hvorfor udgifterne holdes indenfor eksisterende budgetramme.

Realisering af kulturarvsprojektet på Klosterplads vil bidrage til forskønnelsen af området, til glæde for byens borgere og erhvervslivet i området.
 

Endvidere forventes projektets formidling af Svendborgs kulturarv, i form af det tidligere gråbrødrekloster i området at udgøre en turistmæssig attraktion.
 

Kulturarvsprojektet vil være omfattet af almindelig kommunal drift af byens rum og pladser.

Lovgrundlag

Lov om byfornyelse og udvikling af byer.

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 13-08-2020

Indstillingen godkendt.