Punkt 16 Venstres byrådsgruppe - Forslag vedr. ansøgning til opgradering af det offentlige område ved Præstelandingen på Thurø

Beslutningstema

Venstres byrådsgruppe

Sagsfremstilling

Venstres byrådsgruppe ønsker følgende behandlet på Teknik- og Erhvervsudvalgets møde den 13. august 2020:

 

Ansøgning til opgradering af det offentlige område ved Præstelandingen på Thurø

 

Præstelandingens Brolaug har fremsendt ansøgning til Kommunalbestyrelsen til opgradering af det offentlige område ved Præstelandingen på Thurø. Der er imidlertid fremsendt et administrativt afslag på ansøgningen, hvorfor Venstre, Det Konservative Folkeparti, De Radikale og Jens Munk ønsker at rejse forslaget til politisk behandling i Teknik- og Erhvervsudvalget.

 

Arealet, som er ejet af kommunen, ligger indenfor strandbeskyttelseslinjen og er desuden omfattet af fredning omkring Thurø Kirke.  En byggetilladelse forudsætter derfor dispensation fra kirkefredning og strandbeskyttelseslinje, hvor henholdsvis Fredningsnævnet og Naturstyrelsen er myndighed. Naturstyrelsen har oplyst, at det efter nærmere vurdering af den konkrete sag er muligt at få dispensation til flytning af en eksisterende bygning til rekreativ brug til andet nærliggende areal inden for strandbeskyttelseslinjen. Det er administrationens vurdering, at for at sagen kan behandles af henholdsvis Fredningsnævn og Naturstyrelsen, vil det kræve en råderetsaftale på jorden.

 

På den baggrund og såfremt en råderetsaftale er nødvendig for en realisering af projektet indstiller Venstre:

 

  • at der indgås en 25 årig råderetsaftale med Præstelandingens Brolaug
  • af råderetsaftalen skal det fremgå, at der ikke må ske yderligere beplantning på området, at området skal være offentligt tilgængeligt, og at der skal være en markering af området med natursten.
  • at administrationen bistår Præstelandinges Brolaug i ansøgning om dispensation hos Fredningsnævnet og Naturstyrelsen med henblik på opførelse af det ønskede anlæg og realisering af det ønskede projekt.

 

 

 

Baggrund fremsendt af Præstelandingens Brolaug:

Ind til 1934 foregik al trafik til og fra Thurø med småbåde eller færger. På nordsiden af øen, der er tættest på Fyn og Svendborg, foregik en fast bådfart til og fra forskellige landingssteder på Thurø.

 

Mejeriprodukter blev i en periode udskibet fra Mejerihavnen, og længere mod vest lagde den daglige postbåd til ved Snævringen. Ved Præstelandingen tættest på Svendborg landede præsten fra Skt. Nicolai Kirke i Svendborg frem til der blev ansat en fast præst ved Trefoldighedskirken på Thurø.

 

Thurø er i dag den næsttættest befolkede ø i Danmark efter Amager ved København. Thurø By er Svendborg Kommunes næststørste by med en befolkning på ca 3.400 indbyggere. Langt størstedelen af adgangen til kysten fra byen er blokeret af private grunde og private fællesarealer.

 

På nordkysten har Postlandingen og Mejerihavnen fået nogle begrænsede faciliteter som bænke og visse begrænsede toiletfaciliteter.

 

Et af de få kommunalt ejede områder ligger lige før Snævringen. Her har man opsat borde og bænke og lagt sand ud til en lille offentlig strand. Et meget populært tiltag med de mange unge familiers tilflytning til Thurø. Der er dog ingen sanitære installationer.

 

Ved Præstelandingen er der et meget stort kommunalt areal ned til Præstelandingens Brolaugs bro. En stor del af det flade græsområde er præget af en pumpestation drevet af  Vand og Affald. Det meste er dog placeret under jorden med store riste og brønddæksler i jordniveau.

 

 

 

Forslag

I det vestlige område af det kommunale areal ned til Præsetlandingens bro er det muligt at etablere et mindre rekreativt område. Uden den store udgift for kommunen.

 

Brolauget forestiller sig et åbent område mod Skårupsund med kombinerede borde og bænke med et par solide grillpladser til. Som forslag 3 borde/bænke og 2 stk solide grills.

 

Derudover vil Præstelandingens Brolaug gerne have tilladelse til opførelse af en træbygning i en størrelse på ca 25 kvm. Bygningen kan indeholde en sauna til det stigende antal vinterbadere, et mindre opholdsrum og et offentligt toilet. Træhuset tænkes malet i farver, der falder naturligt ind i det omgivende miljø.

 

Præstelandingens Brolaug har set, at lignende faciliteter er dukket op i Christiansminde med stor succes, og tiden er inde til at opgradere området med tidsvarende faciliteter, der også tiltrækker yngre familier og deres børn. Desuden vil det være et kærkomment tilbud for blandt andre de mange kajaksejlere gennem Skårupsund.

 

Brolauget ser gerne en markering af området med natursten som ved Snævringen og gerne en skiltning af, at der er tale om et offentligt tilgængeligt område.

 

Økonomi

Præstelandingens Brolaug anerkender, at forslaget indebærer nogle omkostninger, men brolauget er også villige til at dække størstedelen af dem. Plus det løse.

 

Træhuset på de ca. 25 kvm, placeret mod vest, nord for den afmærkede P-plads, vil brolauget gerne dække omkostningerne til opførelsen af. Dette forstået sådan, at saunaen drives af lauget. En fri afbenyttelse af saunaen vil have nogle mere ukontrollable konsekvenser. Det betyder, at de, der bliver medlemmer af brolauget, kan få nøgle til saunaen.  Medlemsskabet er pt 300 kr. om året. Brolauget står for rengøring og vedligeholdelse af hele huset, incl. det offentlige toilet.

 

Den kommunale udgift vil beløbe sig til tilslutning af vand og kloak i forbindelse med det offentligt tilgængelige toilet.

 

Træhuset vil ikke skygge for udsigten fra de omkringliggende boliger.

 

Brolauget har lagt mærke til, at hele det kommunale område ved Præstelandingen vedligeholdes af både Hede Danmark og Vand & Affald. Den vedligeholdelse i form af græsslåning og almindelig soignering af området vil brolauget gerne påtage sig.”

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 13-08-2020

Teknik- og Erhvervsudvalget godkender, at 

  • der udarbejdes en 25 årig råderetsaftale til Præstelandingens Brolaug, som forelægges Teknik- og Erhvervsudvalget.
  • af råderetsaftalen skal det fremgå, at der ikke må ske yderligere beplantning på området, at området skal være offentligt tilgængeligt, og at der skal være en markering af området med natursten.

 

Det bemærkes, at projektet fremsendes til det Grønne Råd med henblik på en udtalelse, såfremt Præstelandingens Brolaug opnår de nødvendige tilladelser ved myndighederne.

Jens Erik Laulund Skotte (Liste Ø) deltog ikke i behandlingen af punktet. Stedfortræder Jesper Kiel (Liste Ø) deltog i stedet.