Punkt 8 Grøn omstilling samt fælles udbud af buskørsel

Beslutningstema

Godkendelse af, at FynBus arbejder videre med en beskrivelse af muligheder for grøn omstilling og fælles udbud for buskørsel.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalgets godkendelse

  • At FynBus går videre med en beskrivelse af muligheder for grøn omstilling og fælles udbud for buskørsel.

Sagsfremstilling

Den 19. juni 2020 blev notatet Grøn omstilling samt fælles udbud af buskørsel – juni 2020 (Bilag 1 – FynBus notat) forelagt FynBus’ bestyrelse med henblik på efterfølgende forelæggelse for de politiske udvalg i kommuner og Region Syddanmark.
 

På baggrund af bestyrelsesmødet anmodes de politiske udvalg i kommuner og Region Syddanmark om stillingtagen til, om arbejdet med beskrivelse af muligheder for grøn omstilling og fælles udbud for buskørsel skal fortsætte.


Det forventes at FynBus’ bestyrelse vil få forelagt et beslutningsoplæg vedrørende et fælles udbud med grøn omstilling d. 1. oktober 2020. Beslutningsoplægget vil præcisere rammerne for et fælles udbud med grøn omstilling.


Efterfølgende vil der eventuelt blive afholdt administrative møder med kommuner og Region Syddanmark. Herefter vil der blive udarbejdet et dagsordenspunkt, som udvalget skal tage stilling til vedrørende deltagelse i det fælles udbud.

 

Det forventes, at udbudsmaterialet vil blive offentliggjort i februar/marts 2021.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Vil man en grøn omstilling, må man forvente, at det bliver dyrere end nuværende budget for buskørsel.

 

FynBus oplyser, at hvis man eksempelvis vælger el som drivmiddel, må man forvente en merudgift på 10 til 14 % i forhold til budget 2019 for kollektiv trafik, svarende til ca. 4 mio. kr. årligt. Dertil må der forventes udgifter til etablering af ladeinfrastruktur.

 

Meromkostninger ved grøn omstilling kendes dog først efter et endeligt gennemført udbud.

Lovgrundlag

Lov om trafikselskaber

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 13-08-2020

Indstillingen godkendt.