Punkt 10 Orientering om status på processen med Elevforum

Beslutningstema

Orientering om status på processen med Elevforum.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At Børne – og Ungeudvalget tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Udvalget for Børn og Unge besluttede den 3. april 2017 at oprette et fælleskommunalt elevråd (Elevforum) med deltagelse af elevrepræsentanter fra alle skoler med følgende formål:

  • at understøtte elevernes medindflydelse i Svendborg Kommune, samt
  • at skabe et forum for fællesskab og samarbejde mellem skolernes elevråd.

Skoleafdelingen har i samarbejde med skolelederne evalueret Elevforums struktur og arbejde. På baggrund af evalueringen er det besluttet at ændre Elevforums mødestruktur samt ledelsen af Elevforums møder fra skoleåret 2020/2021. Ungdomsskolen vil således fremadrettet have ansvar for Elevforum, i samarbejde med Skoleafdelingen.

Skoleårets sidste planlagte møde i Elevforum var planlagt til 29. april. Grundet den aktuelle situation omkring Corona har det ikke været muligt at afholde mødet. Der vil i stedet blive indkaldt til et nyt møde 9. september. På mødet vil både den tidligere koordinator for Elevforum samt Ungdomsskolen deltage.

Mødet i september planlægges med fokus på elevernes evaluering af det hidtidige arbejde i Elevforum samt deres ønsker til det fremtidige. Mødet tilrettelægges med en proces, hvor både elever og kontaktlærere får mulighed for at byde ind med vigtige pointer fra det hidtidige arbejde og ønsker til det fremtidige – og desuden byde ind med ønsker for vigtige fælles emner for Elevforums arbejde. Eksempelvis har flere skolers deltagere i dette skoleår udtrykt ønske om at arbejde på tværs af skolerne med en klima-og miljødagsorden.

Det er væsentligt, at Elevforums arbejde har fokus på demokrati og medborgerskab, og at arbejdet i Elevforum udvikler og engagerer eleverne i demokratiske processer på egen skole og på tværs af skolerne i Svendborg Kommune. Store lokale arrangementer som Landsstævnets ungeprojekt ”Verden er vores” og Demokratifestivalen på Ollerup i forbindelse med Grundlovsdag er eksempler på oplagte muligheder for at involvere Elevforum.

På baggrund af septembermødets input fra de deltagende elever fastlægges indhold og struktur for det kommende år. Ungdomsskolens erfaring med demokratiarbejde vil være en rød tråd i deres arbejde med Elevforum, så skolernes lokale elevrådsarbejde fremadrettet styrkes.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 17-06-2020

Taget til efterretning.

Afbud fra Karl Magnus Bidstrup (A), hvorfor John Arly Henriksen (A) deltog som suppleant.