Punkt 6 Vuggestuepladser i Svendborg by og på Thurø

Beslutningstema

Beslutning om at opretholde antallet af vuggestuepladser i Svendborg by og etablere vuggestuepladser på Thurø.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At Børne- og Ungeudvalget godkender:
    • At 14 vuggestuepladser i Vesterlunden Kernehuset gøres permanent.
    • At vuggestuepladser flyttes fra Sundbyøster Poppellunden til Sundbyøster Kobberbækken.
    • At der etableres 14 vuggestuepladser i Østerdalen Thurø Børnehuse.

 

  • At Teknik- og Erhvervsudvalget indstiller til Byrådets endelige vedtagelse:
    • At der bevilliges en samlet anlægsramme på 2,95 mio. kr. til realisering af projektet.
    • At den samlede anlægsramme disponeres med et rådighedsbeløb på 2,06 mio. kr. i 2020 og 0,89 mio. kr. i 2021.
    • At den samlede anlægsramme finansieres som beskrevet under punktet ”Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser”.
    • At rådighedsbeløbet på 2,06 mio. kr. i 2020 frigives.

Sagsfremstilling

Ifølge Børnetalsprognose og kapacitet 2020-2024, godkendt af Børne- og Ungeudvalget den 6. maj 2020, forventes der at mangle ca. 20 0-2 års pladser i Svendborg by i 2023 og 2024.

Årsagen er, at der i Svendborg by samlet forsvinder 28 vuggestuepladser fra 2022, da de midlertidige pavilloner ved Vesterlunden Kernehuset og Sundbyøster Poppellunden udløber i henholdsvis 2021 og 2022. Pavillonerne blev etableret i 2017 og 2018 for at imødekomme et stigende børnetal i Svendborg by.

Ifølge Børnetalsprognose og kapacitet 2020-2024 forventes der endvidere mangel på 0-2 års pladser på Thurø i perioden 2021-2024. Pladsanvisningen har i hele 2020 tilbudt nogle børn fra Thurø plads i Svendborg by, idet der også i 2020 er mangel på 0-2 års pladser på Thurø.

Årsagen er et stigende børnetal på Thurø, som ifølge børnetalsprognosen forventes at fortsætte i perioden 2021-2024.

Det forventes at Dagplejen kan opretholde den nuværende kapacitet i Svendborg by og på Thurø med henholdsvis ca. 150 og 45 dagplejepladser, men at der ikke kan etableres flere dagplejepladser i Svendborg by og på Thurø.

For fortsat at kunne tilbyde plads i nærområdet, hvis det er i overensstemmelse med forældrenes ønske, er der brug for at opretholde antallet af vuggestuepladser i Svendborg by og etablere vuggestuepladser på Thurø.

 

Vuggestuepladser i Svendborg by

Da der forventes at mangle ca. 20 0-2 års pladser i Svendborg by i 2023 og 2024, er der brug for at opretholde antallet af vuggestuepladser i Svendborg by.

Dette kan delvist gøres ved at pavillonen ved Vesterlunden Kernehuset med 14 vuggestuepladser gøres permanent med etablering af fundament, teglvægge, tegltag mv. for at overholde gældende lokalplan.

På grund af Sundbyøster Poppellundens samlede udeareal er det ikke muligt at gøre pavillonen permanent og derved opretholde de nuværende 14 vuggestuepladser.

Sundbyøster Kobberbækken, som består af to bygninger, er ved at gennemgå en renovering som følge af vandskade i den ene bygning.

I forbindelse med renoveringen ændres ibrugtagningstilladelsen, idet børnehuset af pædagogiske og ressourcemæssige grunde ønsker at samle vuggestuebørnene i den ene bygning og børnehavebørnene i den anden bygning.

En ændret ibrugtagningstilladelse medfører, at der kan etableres flere vuggestuepladser i Sundbyøster Kobberbækken.

Hvis pavillonen ved Vesterlunden Kernehuset gøres permanent, og der etableres flere vuggestuepladser i Sundbyøster Kobberbækken forventes det, at der ikke mangler 0-2 års pladser i Svendborg by i 2023 og 2024.

 

Vuggestuepladser på Thurø

Der kan etableres vuggestuepladser på Thurø ved at flytte pavillonen ved Sundbyøster Poppellunden med 14 vuggestuepladser til Østerdalen Thurø Børnehuse.

Dette kan ske i takt med at vuggestuebørnene i Sundbyøster Poppellunden bliver børnehavebørn. Med afsæt i den aktuelle børnegruppe forventes det at pavillonen kan flyttes i foråret 2021.

På Thurø udgør pavillonen en permanent løsning, da fundament, teglvægge, tegltag mv. ikke påkræves af gældende lokalplan.

Såfremt pavillonen flyttes skal der etableres liggehal og legeplads for vuggestuebørn, da Østerdalen Thurø Børnehuse i dag kun har børnehavebørn.

Hvis pavillonen ved Sundbyøster Poppellunden flyttes til Østerdalen Thurø Børnehuse forventes det, at der ikke mangler 0-2 års pladser på Thurø i perioden 2021-2024.

Etablering af vuggestuepladser på Thurø betyder, at der i alle skoledistrikter kan tilbydes dagpleje- og vuggestuepladser.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Vuggestuepladser i Svendborg by

Udgiften ved at gøre pavillon ved Vesterlunden Kernehuset permanent er estimeret til 1,75 mio. kr. Udgifterne omfatter etablering af fundament, teglvægge, tegltag mv. for at overholde gældende lokalplan.

Etableringen af flere vuggestuepladser i Sundbyøster Kobberbækken er finansieret via forsikringsmidler samt fremrykning af anlægsprojekter forbundet med COVID19, hvorfor dette ikke indgår i projektet.

 

Vuggestuepladser på Thurø

Udgiften til etableringen af 14 nye vuggestuepladser i Østerdalen Thurø Børnehuse er estimeret til 1,2 mio. kr. Udgifterne omfatter flytning af pavillon fra Sundbyøster Poppellunden, etablering af liggehal og legeplads for vuggestuebørn og reetablering af parkeringspladser mv.

Realiseringen af det samlede projekt fordrer en anlægsinvestering på 2,95 mio. kr., med et rådighedsbeløb på 2,06 mio. kr. i 2020 og 0,89 mio. kr. i 2021.

Rådighedsbeløbet i 2020 på 2,06 mio. kr. søges finansieret af restmidler fra anlægsprojektet ”Juniorklub på Holbøllsminde” og rådighedsbeløbet i 2021 på 0,89 mio. kr. søges finansieret af puljen ”Sikkerhedsmæssige tiltag”.

Projektet forventes ikke at have driftsmæssige konsekvenser.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 17-06-2020

Godkendt.

Afbud fra Karl Magnus Bidstrup (A), hvorfor John Arly Henriksen (A) deltog som suppleant.

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 18-06-2020

Indstillingen godkendt og fremsendes til Byrådets endelige vedtagelse.
 

Afbud fra Jens Erik Laulund Skotte (liste Ø), Stedfortræder Jesper Kiel (liste Ø).


 

Beslutning i Økonomiudvalget den 23-06-2020

Indstilles.

Afbud fra Dorthe Ullemose (O).