Punkt 16 Frederiksgade p-plads. Godkendelse af leje af ekstra pladser og forskønnelse af pladsen

Beslutningstema

Godkendelse af leje af op til 9 ekstra p-pladser på allerede lejet areal på Frederiksgade ved eksisterende p-plads, samt godkendelse af udgifter til forskønnelse af p-plads på lejet areal.

Indstilling

Direktionen indstiller, at Teknik og Erhvervsudvalget godkender:

  • At lejekontrakt på p-plads i Frederiksgade udvides med 9 ekstra pladser mod en merbetaling.
  • At Svendborg Kommune finansierer forskønnelse af pladsen mod genforhandling af lejekontrakt.
  • At der deponeres svarende til det lejede areal.
  • At ovenstående finansieres af anlægsprojektet Forlængelse af Johannes Jørgensens Vej.

Sagsfremstilling

Udvidelse af p-plads med ni ekstra parkeringspladser

Udlejer af parkeringsarealet på Frederiksgade planlægger at ændre på parkeringspladsens udformning, så det bliver muligt at indrette med flere p-pladser. Disse pladser tilbydes udlejet til Svendborg kommune.

På nuværende tidspunkt er der 35 p-pladser på arealet. Antallet af pladser kan øges med 9 p-pladser. På bilag 1, Kort over p-pladsen, er de ni p-pladser markeret med lilla farve.

Hvis Svendborg Kommune ønsker at leje de 9 p-pladser, skal der ske en delvist opstregning af de nye p-pladser og en stillingtagning til belysning.

 

Forskønnelse af p-pladsen og genforhandling af lejekontrakt

I forbindelse med udvidelsen af p-pladsen ønsker udlejer at forskønne pladsen. Forskønnelsen vil bl.a. indebære etablering af permanent belysning, fjernelse af hegn, opsætning af stelere. Denne udgift ønskes dækket af kommunen og anslås til ca. 300.000 kr.

I den nuværende lejekontrakt, der gælder for de nuværende 35 p-pladser, er det lejer, der skal indrette det lejede areal til p-plads, samt respektere eventuelle arkæologiske interesser og lovgivning herom.

På pladsen har der tidligere ligget et gammelt kloster. Det vides ikke, hvilke arkæologiske hensyn der skal tages i forbindelse med opgravning og eventuel udjævning af niveauforskelle på arealet mellem parkeringspladsen og gangstien ved banen.

Derudover er det Svendborg Kommune, der på nuværende tidspunkt betaler for renholdelse, snerydning og vedligeholdelse af arealet. Denne udgift forventes ikke at ændres ved en eventuel udvidelse af pladsen.

Svendborg kommune har, som beskrevet i lejekontrakten, for egen regning indrettet nuværende areal til parkeringsplads med p-automater, vejskilte og et lejet lysanlæg.

Såfremt udvalget beslutter at udvide med 9 nye p-pladser samt betale for forskønnelse af p-pladsen, skal der laves en ny lejekontrakt. Baggrunden for en ændring i lejekontraktens eksisterende vilkår er, at eventuelle forskønnelser og forbedringer af arealet ikke må være en begunstigelse af udlejer. Hvis kommunen godkender at finansiere en forskønnelse af arealet, kan der f.eks. være tale om følgende forhold:

  • En nedsættelse af lejen,
  • Aftale om forlænget uopsigelig lejeperiode fra udlejers side,
  • En aftale om udlejers betaling for restværdien ved opsigelse indenfor en kortere periode 
  • Eller en kombination af ovenstående

Derudover vil det være nødvendigt at genforhandle ansvaret for eventuelle arkæologiske fund samt præcisere vedligeholdelsespligten mellem udlejer og lejer.

Udlejer giver mulighed for forlængelse af nuværende lejekontrakt, der udløber 1. oktober 2025.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Følgende oversigt er over nuværende og fremadrettede udgifter og indtægter ved parkeringspladsen i Frederiksgade, såfremt der udvides med 9 parkeringspladser.

 

    NU Efter

Årlig leje    252.000 316.800*

Leje af lys på pladsen   6.000  6.000**

Årlig vedligeholdelse (asfalt, opmærkning m.m.) 12.000 12.000

Årlig drift (rengøring, snerydning m.m.)  15.000 15.000  

Årlige udgifter i alt   285.000 349.800 

 

Skønnede årlige indtægter   140.000 176.000***

Kommunens samlede nettoudgift  145.000 173.800

 

*Den endelige årlige leje er ikke forhandlet.

**En forskønnelse af pladsen indbefatter etablering af permanent belysning, hvorfor nuværende leje bortfalder.

***Pris beregnet ud fra de 9 ekstra parkeringspladser.

 

Den samlede årlige udgift på p-pladsen vil stige med 28.800 kr. netto. jf. ovenstående forudsætninger. Beløbene finansieres indenfor udvalgets ramme.

Forskønnelse af p-pladsen vil koste ca. 300.000 kr. Med etablering af fast lysanlæg på pladsen, vil det betyde en del gravearbejde på pladsen som kan afstedkomme udgifter i forbindelse med evt. arkæologiske udgravninger, disse udgifter kendes ikke. Jævnfør nuværende kontrakt er det Svendborg Kommune, som har ansvaret for at afholde udgifter i forbindelse med arkæologiske undersøgelse.

Anlæg af parkeringspladserne må sidestilles med kommunale anlægsudgifter, hvorfor lejeaftalen er omfattet af lånebekendtgørelsens regler. Dette betyder, at der skal deponeres ca. 177.000 kr. for det lejede areal ud fra forudsætningen af 9 ekstra parkeringspladser.

Den samlede udgift til forskønnelse af parkeringsarealet samt deponering på Frederiksgade søges finansieres fra rest mindreforbruget på 1.231.268 kr. af anlægsprojektet Forlængelse af Johannes Jørgensens Vej.

Lovgrundlag

Planloven.

Vejloven.

Kommunalfuldmagten.

Parkeringsstrategien.

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 18-06-2020

Indstillingen godkendt.
 

Liste Ø kan ikke godkende indstillingen og afgiver følgende mindretalsudtalelse:

”Enhedslisten fandt det urimeligt at kommune både skal betale for forskønnelse og udvidelse af parkeringspladsen samtidigt med at lejen stiger”.

 

Afbud fra Jens Erik Laulund Skotte (liste Ø), Stedfortræder Jesper Kiel (liste Ø).