Punkt 6 Skiftekærmøllerne - Kommuneplantillæg og lokalplan for vindmøller ved Ny Søby, Tåsinge

Beslutningstema

Endelig vedtagelse af kommuneplantillæg 2017.13, lokalplan 637 og VVM-tilladelse for vindmøller ved Ny Søby, Tåsinge.

Byrådet har kompetencen til at vedtage kommuneplantillæg og lokalplan til vindmøller ved Ny Søby. Det er en forudsætning for vedtagelsen, at Miljø- og Naturudvalget d. 16. juni 2020 har godkendt, at der meddeles VVM-tilladelse til vindmøllerne.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget med endelig vedtagelse i Byrådet, at:

  • kommuneplantillæg 2017.13 for vindmøller ved Ny Søby vedtages.
  • lokalplan 637 for vindmøller ved Ny Søby vedtages. 
  • høringssvar besvares, som foreslået i den vedlagte hvidbog.

Sagsfremstilling

Baggrund

Dette dagsordenspunkt omhandler den igangværende plan- og miljøvurderingsproces for to vindmøller ved Ny Søby på Tåsinge, Skiftekærmøllerne.
 

Vindmøllerne blev sat op i oktober 2017 i overensstemmelse med det daværende plangrundlag. Plangrundlaget blev i december samme år underkendt af Planklagenævnet på grund af manglende miljøvurdering. Miljø- og Fødevareklagenævnet traf samtidig afgørelse om, at projektet var omfattet af krav om miljøvurdering. Klagenævnene har vurderet, at der skal gennemføres en konsekvensvurdering af påvirkningen af NATURA 2000 områder og særligt beskyttede arter i overensstemmelse med reglerne for beskyttelse af international natur (- habitatbekendtgørelsen). Når der er krav om en konsekvensvurdering er der samtidig krav om, at planer og projekt skal omfattes af en miljøvurdering.
 

For en oversigt over den samlede proces for Skiftekærmøllerne henvises til bilag 10 (Samlet proces for Skiftekærmøllerne 2012 til 2020).  
 

Den nuværende plan- og miljøvurderingsproces blev indledt i april 2018.

  • April 2018 – Første offentlige høring, inkl. borgermøde.
  • Juni 2018 – Opsamling på første høring. Teknik og Erhvervsudvalget beslutter at fortsætte plan- og miljøvurderingsprocessen. Miljø- og Naturudvalget orienteres.       
  • Marts 2020 – Byrådet godkender, at forslag til planer, miljøvurderinger, samt udkast til VVM-tilladelse sendes i offentlig høring – se bilag 5 ”byrådets beslutning af 31. marts 2020”
  • April/maj 2020 – Anden offentlige høring, inkl. digitalt infomationsmøde.


Følgende materiale har været fremlagt i offentlig høring i perioden d. 1. april 2020 til og med d. 27. maj 2020.  

  • Forslag til kommuneplantillæg 2017.13 
  • Forslag til lokalplan 637 
  • Miljøvurdering af planerne  
  • Miljøkonsekvensvurdering af vindmølleprojektet
  • Udkast til VVM-tilladelse

 

Høringssvar og hvidbog

Der er indkommet i alt tre høringssvar fra borgere på Tåsinge.

Der er ikke indkommet høringssvar fra andre myndigheder.

Høringssvarene omhandler følgende temaer:

  • Støj
  • Natura 2000 og særligt beskyttede arter ( bilag 4-arter)
  • Alternative placeringer
  • Strandbeskyttelseslinjen
  • Fremadrettet kontrol med vindmøllerne
  • Vindmøllernes harmoniforhold
  • Værditabsordningen
  • Proces 

 

Høringssvarene gengives som resumé i bilag 3 (Hvidbog). Her findes også et forslag til samlet svarnotat. De originale høringssvar er desuden vedlagt som bilag 4 (Samlede høringssvar).

 

Ændringer på baggrund af høringssvar

De indkomne høringssvar giver ikke anledning til ændringer i plangrundlaget eller VVM-tilladelsen.

 

Kommuneplantillæg og lokalplan 

Kommuneplantillæg 2017.13 og lokalplan 637 giver mulighed for opstilling af to vindmøller på maksimalt 80 m med tilhørende tekniske installationer, teknikbygninger, adgangs- og arbejdsarealer. Planerne er vedlagt som hhv. bilag 1 og 2.
 

Miljøvurdering

Planlægningen for vindmøller og det konkrete projekt er omfattet af krav om miljøvurdering. Der er derfor udarbejdet to miljøvurderinger, og i overensstemmelse med miljøvurderingsloven er miljøvurderingen af planerne udarbejdet af Svendborg Kommune, mens miljøvurderingen af projektet er udarbejdet af ansøger. 
 

Miljøvurdering af planer

Miljøvurderingen af planerne indgår i plangrundlaget og konkluderer, at kommuneplantillæg 2017.13 og lokalplan 637 kan realiseres, uden at det vil medføre væsentlige påvirkninger af miljøet.

Miljøvurderingen af planerne redegør for påvirkningen af:

  • Befolkningen særligt i forhold til støj, skyggekast og visuel påvirkning. 
  • Jordbund og arealanvendelse
  • Landskab
     

Forud for miljøvurderingen er der udarbejdet en vurdering efter habitatreglerne for påvirkning af NATURA-2000 området ” Det Sydfynske Øhav” samt arter, der kræver særlig beskyttelse (bilag 4 arter). Det er konkluderet, at der ikke er nogen påvirkning af arter, der er udpeget for NATURA 2000 området, og heller ikke af Bilag 4-arter. Vurderingen indgår som grundlag for miljø-vurderingen, og er vedhæftet som bilag til denne rapport. 
 

For yderligere oplysninger om miljøvurderingen af planerne henvises til bilag 5 (Miljørapport for planer) og bilag 9  (Byrådets beslutning af 31. marts 2020). 

 

Orientering om miljøvurdering af projektet

Miljøvurderingen af projektet, inkl. VVM-tilladelse, er behandlet af Miljø- og Naturudvalget d. 16. juni 2020. Miljøvurderingen af projektet konkluderer, at projektet kan realiseres uden at medføre væsentlige påvirkninger af miljøet.
 

Miljøvurderingen er kvalitetssikret af administrationen, og danner grundlag for VVM-tilladelsen til vindmøller.     
 

For yderligere oplysninger om miljøvurderingen af projektet henvises til bilag 7 (Miljøkonsekvensrapport for projektet).
 

Orientering om VVM-tilladelse  

VVM-tilladelsen er udarbejdet med udgangspunkt i det ansøgte projekt, og miljøvurderingen af projektet.
 

Tilladelsen indeholder vilkår om egenkontrol (overvågning), hvilket betyder, at mølleejerne skal kunne fremlægge data, der sandsynliggør, at den godkendte drift overholdes. Derudover er møllerne omfattet af de generelle regler om tilsyn jf. vindmøllebekendtgørelsen. Egenkontrollen er en oversigt over vindmøllernes drift gennem året, mens et tilsyn vil være et øjebliks-billede af den aktuelle drift.
 

Desuden er der i VVM-tilladelsen fastsat vilkår om, at ved ophør af driften af møllerne skal alle bygningselementer fjernes.
 

Eventuelle ændringer af det ansøgte projekt, skal som udgangspunkt screenes for, om der skal gennemføres en ny miljøvurdering. Det gælder dog ikke, hvis miljøpåvirkningen er uændret i forhold til den netop gennemførte miljøvurdering.
 

For yderligere oplysninger om VVM-tilladelsen henvises til bilag 8 (VVM-tilladelse).

Den videre proces

Hvis der træffes politisk beslutning om at give mulighed for vindmøller ved Skiftekær, vil administrationen efterfølgende offentliggøre afgørelser og bilag inkl. klagevejledning.
 

Alle borgere, der har indsendt høringssvar, får efter politisk behandling tilsendt et link til hvidbogen, som svar på deres indsigelse.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

De samlede udgifter til udarbejdelse af kommuneplantillæg 2017.13 samt lokalplan 657 med tilhørende miljøvurderinger og VVM-tilladelse for to vindmøller ved Skiftekær er finansieret indenfor administrationens budget.

Lovgrundlag

Lov om planlægning

Lov om miljøvurdering af planer og programmer og konkrete projekter (VVM).

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 18-06-2020

Liste V fremsætter følgende ændringsforslag til vedtagelse:

 

”Med baggrund i bestemmelserne i Vindmøllebekendtgørelsen (Bek nr. 135 af 07/02/2019) (Bilag 3), udsættes dagsordenens punkt 6, vedrørende endelig godkendelse af Skiftekærmøllerne, indtil gennemførelse af en “Miljøstøjmåling - ekstern støj”, er gennemført og indtil driftsdata, med maksimum 1 times interval imellem målepunkterne, foreligger og at disse data bekræfter, at møllerne indtil nu har overholdt den pålagte driftsbegrænsning. 

Udsættelsen sker endvidere med en bemærkning om at en senere godkendelse vil forudsætte at resultatet af den gennemførte “Miljøstøjmåling - ekstern støj”, opfylder de i bekendtgørelsen fastsatte støjgrænser og at kommunens kontrol med overholdelse af de pålagte driftsdata, som herover beskrevet, godtgør at de pålagte driftsbegrænsninger har været overholdt.

 

For stemmer 2 medlemmer: liste V

Imod stemmer 7 medlemmer: liste A, Ø og C og løsgænger Jens Munk.

 

Der blev derefter stemt om indstillingen:

 

For stemte 7 medlemmer: liste A, Ø og C og løsgænger Jens Munk.

Imod stemte 2 medlemmer: liste V

 

Indstillingen var dermed godkendt.

 

Liste V giver følgende mindretalsudtalelse:

 

For fuld information om Venstres ændringsforslag og dets baggrund henvises til kopi af det samlede forslag med bilag, som er vedhæftet dette mødereferat.

 

Afbud fra Jens Erik Laulund Skotte (liste Ø), Stedfortræder Jesper Kiel (liste Ø)