Punkt 14 Tilsyn Ældreområdet 2019

Beslutningstema

Fremlæggelse af samlet årsrapport for tilsyn på ældreområdet i 2019 – uanmeldte tilsyn, dialogbaserede anmeldte tilsyn og tilsyn fra Styrelsen for Patientsikkerhed .

Indstilling

Direktionen indstiller:

  • at Social- og Sundhedsudvalget tager den forelagte årsrapport til efterretning.

Sagsfremstilling

Ifølge Serviceloven skal der én gang årligt udarbejdes og offentliggøres en årsrapport for tilsyn på ældreområdet. Social- og Sundhedsudvalget skal drøfte årsrapporten med henblik på opfølgning af tilsynet.

 

Der har i 2019 været afholdt i alt 21 uanmeldte kommunale tilsyn på plejecentre, som Svendborg Kommune driver eller har driftsoverenskomst med. Tilsynet har ved 12 tilsyn fundet ingen mangler, ved 6 tilsyn kun mindre mangler, der har givet anledning til faglig vejledning. Ved 3 tilsyn har der været betydende mangler der har givet anledning til udfærdigelse af handleplaner og opfølgende tilsyn.

 

Styrelsen for Patientsikkerhed har afholdt 5 anmeldte Ældretilsyn efter Serviceloven, hvor fokus er på kvalitet, og 15 anmeldte Patientsikkerhedstilsyn efter Sundhedsloven, hvor fokus er på patientsikkerhed.

Ældretilsyn har vist mindre problemer af betydning for den fornødne kvalitet, og 1 tilsyn har givet anledning til påbud, der er ophævet efter fornyet tilsyn.
 

9 Patientsikkerhedstilsyn har vist ingen problemer af betydning for patientsikkerheden. 4 tilsyn har vist mindre problemer af betydning for patientsikkerheden, men 2 tilsyn har vist større problemer for patientsikkerheden og medført påbud. Begge påbud er ophævet efter fornyede tilsyn.
 

Tilsynene viser, at områderne dokumentation, medicinhåndtering og patientrettigheder fortsat målrettet skal kvalitetssikres, for samlet set at leve op til både Sundhedsstyrelsens og Kommunens krav.

Overordnet set kan det konkluderes, at Svendborg Kommunes Ældreområde overholder de politisk vedtagne kvalitetsstandarder og gældende regler fra Sundhedsstyrelsen.

Lovgrundlag

Lov om social Service § 151.

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 16-06-2020

Taget til efterretning.