Punkt 9 Socialfagligt tilsyn på Svendborg Kommunes tilbud

Beslutningstema

Orientering om socialfagligt tilsyn på Svendborg Kommunes tilbud i 4. kvartal 2019 og 1. kvartal 2020.

Indstilling

Direktionen indstiller;

  • at Social- og Sundhedsudvalget tager tilsynsrapporterne til efterretning.

Sagsfremstilling

I henhold til retssikkerhedsloven har kommunalbestyrelsen pligt til at føre tilsyn med, hvordan de kommunale opgaver løses. Formålet med tilsynet på det sociale område er at påse, at borgerne får den hjælp og støtte, de har ret til ud fra gældende regler.

Den kommunale tilsynsopgave på det specialiserede socialområde i Svendborg Kommune varetages af henholdsvis Socialafdelingen og Socialtilsyn Syd.

Socialafdelingen fører tilsyn med Svendborg Kommunes beskæftigelsestilbud samt aktivitets- og samværstilbud. Socialtilsyn Syd fører tilsyn med kommunens støttecentre, botilbud og misbrugsbehandlingstilbud.

Socialtilsyn Syd bedømmer tilbuddene på baggrund af en central fastsat kvalitetsmodel, som fremgår af figur 1. Kvalitetsmodellen består af syv temaer og en bedømmelsesskala.

 

Figur 1: Socialtilsyn Syds kvalitetsmodel

Tema

Bedømmelsesskala

1)      Uddannelses og beskæftigelse

1)      I meget lav grad opfyldt

2)      Selvstændighed og relationer

2)      I lav grad opfyldt

3)      Målgruppe, metoder og resultater

3)      I middel grad opfyldt

4)      Sundhed og trivsel

4)      I høj grad opfyldt

5)      Organisation og ledelse

5)      I meget høj grad opfyldt

6)      Kompetencer

7)      Fysiske rammer

 

Socialtilsyn Syd behandler ikke alle temaer ved det enkelte tilsynsbesøg. Det varierer således fra gang til gang, hvor mange af de syv temaer og hvilke temaer, der behandles. Det skal i denne forbindelse bemærkes, at tilsynsrapporterne således kan indeholde bemærkninger fra forrige tilsyn, selvom bemærkningerne ikke længere er aktuelle, da tilbuddet har handlet på dem.

Tilsyn gennemført af Socialafdelingen er mere generelle og er ikke på samme måde bedømt efter en fast kvalitetsmodel med en bedømmelsesskala.

 

Opsummering af tilsynsrapporterne

Socialafdelingen har i perioden fra cirka den 1. oktober 2019 til den 30. april 2020 modtaget i alt 15 tilsynsrapporter.  Heraf 14 fra Socialtilsyn Syd og 1 fra Socialafdelingen. De 15 tilsynsrapporter kan tilgås på www.tilbudsportalen.dk.

Tilsynene giver overordnet set udtryk for, at der er tale om velfungerende tilbud. Der er et højt fagligt niveau, og beboerne trives i tilbuddene.

Socialtilsyn Syd giver kommunens tilbud en score på mellem 4,4 og 5,0. Disse scorer indikerer, at tilbuddene i høj grad eller i meget høj grad lever op til socialtilsynets kriterier. Bilag 1 er en oversigt over Socialtilsyn Syds score for de enkelte tilbud.

 

Anmærkninger i tilsynsrapporterne

1)      I tilsynsrapporten for Sydbo påpeger tilsynet, at de faglige tilgange og metoder ikke anvendes systematisk, samt at den daglige dokumentation er mangelfuld ti forhold til borgerens udvikling og registreringer af aftaler med læger mv. Desuden vurderer tilsynet, at medarbejdernes viden i forhold til magtanvendelser er mangelfuld.

  • Sydbo har prioriteret pædagogfaglig koordination for at opkvalificere dokumentationen samt sikre, at de faglige tilgange og metoder anvendes systematisk. Desuden har Socialafdelingen igangsat undervisning om magtanvendelse og indlagt en systematik på teammøderne, hvor faglige drøftelser prioriteres umiddelbart efter en magtanvendelse med henblik på læring.

 

2)      Hvad angår Handicap Øst vurderer tilsynet, at samarbejdsvanskeligheder mellem tre af tilbuddene fortsat til en vis grad påvirker den pædagogiske indsat trods forskellige tiltag.

  • Der er foretaget en omorganisering af Handicap Øst og Handicap Vest, således at de 12 tilbud fremadrettet er fordelt på tre ledelsesområder. De tre omtalte tilbud er nu opdelt på to ledelsesområder, hvilket ændrer samarbejdsformen og har en positiv indvirkning på samarbejdet mellem de tre tilbud.

 

3)      I forhold til Handicap Vest bemærker tilsynet, at borgernes trivsel i Skovsbovej 103 er negativt påvirket af personalegennemstrømning, konkrete borgerforhold og et paradigmeskifte i tilgangen til den enkelte borger. Desuden påpeger tilsynet, at medarbejderne skal opkvalificeres i forhold til den nye vejledning om magtanvendelse fra januar 2020.

  • Omorganiseringen af Handicap Øst og Handicap Vest har styrket ledelseskraften generelt på tilbuddene – herunder også på Skovsbovej 103. Personalegennemstrømningen er aftaget, og der er ledelsesmæssigt fokus på, at den forholdsvis nye personalegruppe udvikler deres faglige samarbejde. Der er indarbejdet en systematik, hvor der afsættes tid til drøftelse af konkrete magtanvendelsessituationer med henblik på erfaringsudveksling og nye handlestrategier.

 

Høring i Handicaprådet og Rådet for Socialt Udsatte

Tilsynsrapporterne har været i høring i henholdsvis Handicaprådet og Rådet for Socialt Udsatte. Høringssvarene er vedlagt som henholdsvis bilag 2 og 3.

Lovgrundlag

Lov om socialtilsyn samt kapitel 4 i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område.

 

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 16-06-2020

Taget til efterretning.