Punkt 7 Samarbejde om madproduktion med Langeland Kommune

Beslutningstema

Beslutning om opsigelse af samarbejdsaftale med Langeland Kommune i forhold til samarbejde om madproduktion, samt en principbeslutning om at arbejde videre med etablering af et § 60-selskab mellem Svendborg og Langeland Kommune.

Indstilling

Direktionen indstiller:

  • at Social- og Sundhedsudvalget træffer beslutning om at opsige samarbejdsaftalen om madproduktion med Langeland Kommune med virkning fra den 1. august 2020,
     
  • at administrationen i dialog med Langeland Kommune arbejder på at etablere et samarbejde om madproduktion via et § 60-selskab.

Sagsfremstilling

I efteråret 2019 indgik Svendborg og Langeland Kommune en samarbejdsaftale vedrørende madproduktion. Ordningen trådte i kraft den 1. november 2019.

Baggrunden for samarbejdet er økonomisk. Langeland Kommune indgik i samarbejdet for at undgå besparelser der ville påvirke serviceniveauet for borgerne på Langeland. For Svendborg Kommune har den øgede produktion minimeret prisstigninger for kommunens borgere.

Kommunerne har arbejdet i god tro. Samarbejdsaftalen blev lavet med udgangspunkt i Randers og Norddjurs Kommunes samarbejdsaftale, der både af Klagenævnet for Udbud og Ankestyrelsen var erklæret lovlig.

Siden har Social- og Indenrigsministeriet offentliggjort en udtalelse på baggrund af det private firma ”Det Danske Madhus” klage over Randers og Norddjurs Kommune. Ministeriet kommer i deres udtalelse frem til, at samarbejdet om madproduktion er ulovligt. Samarbejdet kan lovliggøres ved etablering af et § 60-selskab.

 

Opsigelse af nuværende samarbejde

Samarbejdsaftalen kan opsiges med 10 måneders varsel til den første i måneden. Aftalen vil blive opsagt med virkning fra den 1. august 2020, hvorfor den ophører ved udgangen af maj 2021.

 

Etablering af et § 60-selskab

Et § 60-selskab er et samarbejde mellem kommuner, hvor deltagerkommunerne afgiver kompetence til at varetage netop de opgaver, der med vedtægterne overføres til selskabet.

Ankestyrelsen skal ind over sagsbehandlingen ved etablering af et § 60-selskab.

 

 

Ejerfordeling

Der anbefales en ejerfordeling på 85/15 mellem Svendborg Kommune og Langeland Kommune på baggrund af antallet af solgte retter pr. år.

 

Overdragelse af medarbejdere

Ved eventuel etablering af § 60-selskab vil alle medarbejdere i Det Gode Madhus skulle virksomhedsoverdrages til § 60-selskabet, og eventuelt chauffører fra Langeland Kommune. Det følger af virksomhedsoverdragelsesloven, at § 60-selskabet som udgangspunkt indtræder i både eksisterende rettigheder og forpligtelser i forhold til overtagne medarbejdere. Dette gælder rettigheder og pligter, der følger af individuelle ansættelsesaftaler, kollektive overenskomster og aftaler og offentlige bestemmelser eller aftaler om løn- og arbejdsforhold. Notat vedrørende overdragelse af medarbejdere er vedlagt som bilag.

 

Opsættende virkning

Opsigelse af samarbejdsaftale og etablering af § 60-selskab vurderes at have store omkostninger for de to kommuner, både ressourcemæssigt, økonomisk og i forhold til virksomhedsoverdragelse af medarbejdere.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag har udtalt, at hun på baggrund af sagen fra Norddjurs og Randers vil kigge nærmere på kommunernes muligheder for at samarbejde. På baggrund af dette har Langeland og Svendborgs borgmestre anmodet ministeren om, at lovkrav om opsigelse af samarbejdsaftale får opsættende virkning, indtil ministeren har haft mulighed for at vurdere lovgivningen på området sammen med KL.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

De samlede økonomiske konsekvenser ved etablering af et § 60-selskab skal beregnes. I den forbindelse skal det blandt andet undersøges:

-          hvad markedslejen er for udlejning af køkken inkl. udstyr til § 60-selskabet, og

-          hvad § 60-selskabet skal betale Svendborg Kommune for at få bistand til løn- og it-administration mv.

Det er en forudsætning, at der skal etableres en bestyrelse, udpeges en revisor til § 60-selskabet, og selskabets vedtægter skal kvalitetssikres af en ekstern advokat.

Lovgrundlag

Kommunestyrelsesloven § 60

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 16-06-2020

Udvalget godkender opsigelsen og beder administrationen arbejde på etablering af et § 60-selskab.