Punkt 9 Status på arbejdet omkring ministermålet "Flere med Handicap i job"

Beslutningstema

Orientering om arbejdet med ministermålet.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • at orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

Som Beskæftigelses- og Integrationsudvalget blev orienteret om på deres møde i oktober, er der nedsat en tværfaglig styregruppe og en tværfaglig arbejdsgruppe, der skal fremme det tværlige samarbejde for derigennem at styrke mulighederne for at flere mennesker med et selvoplevet handicap opnår en tilknytning til arbejdsmarkedet.
 

Siden udvalgsorienteringen er der fra centralt hold offentliggjort 2 rapporter på området. Special funktionen Job & Handicap under STAR har udgivet ”Analyse af beskæftigelsesindsatsen på handicapområdet for 2018” der er en landsdækkende undersøgelse udarbejdet af Discus og Epinion. Undersøgelsen viser en lille stigning i det lokalpolitiske fokus på handicap området og at kommunerne har fokus på at bruge de handicapkompenserende undersøgelser. I rapporten ser lidt nærmere på betydningen af det øgede lokalpolitiske fokus, der dels er med til at skabe fokus på mulighederne, men som også er med til at øge det tværfaglige samarbejde i kommunerne. Analysen ser også lidt nærmere på kommunernes organisering på området, hvor langt de fleste kommuner organiserer sig med en eller anden form for nøglepersoner/ressourcepersoner på området.
 

Den anden rapport er ”Evaluering af ordningen med personlig assistance”, som STAR ligeledes har fået udarbejdet. Rapporten viser at redskabet i stigende grad anvendes, men primært som et fastholdelsesredskab og i mindre grad som en vej ind på arbejdsmarkedet. Evalueringen peger på en del udfordringer i kommunerne om administrationen af ordningen, hvorfor STAR vil medtage dette i en kommende gennemskrivning af lov om kompensation til handicappede i erhverv.

 

De 2 nævnte rapporter peger begge på at organisering og vidensniveauet har betydning for anvendelse af handicapkompenserende ordninger. Der arbejdes med et undervisningsforløb i samarbejde med CABI, der vil øge viden blandt en større gruppe af medarbejdere, der vil få et øget kendskab og mulighed for at spotte relevante borgere, der er i målgruppen. En øget opmærksomhed fra medarbejderne, der er suppleret med særligt specialiserende nøglepersoner, der kan understøtte administration af ordningerne, forventes at målrette anvendelsen af de handicapkompenserende ordninger. Undervisningen vil foregå i efteråret. Der vil derudover også blive udarbejdet informationsmateriale til medarbejderne.
 

Begge rapporter kan læses via STAR’s hjemmeside www.star.dk


Det lokale arbejde med at styrke handicapområdet har, som mange andre områder, været påvirket af Corona-nedlukningen, da en del af de planlagte aktiviteter har måtte udskydes. Aktiviteterne er planlagt til at blive genoptaget frem mod sommerferien.
 

Svendborg Kommune indgår i en kortlægning af området, der foretages af Marselisborg. Denne undersøgelse blev i første omgang pausemarkeret, men en del af aktiviteterne er efterfølgende gennemført digitalt. Der har været interview med udvalgte ledere og medarbejdere i jobcentret og der er gennemført en spørgeskemaundersøgelse og påbegyndt en sagsgennemgang. Senere vil der være en workshop for alle casekommunerne. Udvalget vil blive orienteret om resultaterne af kortlægningen når denne forelægger.
 

Der er arbejdet på en pjece med information til borgerne om hvor de kan søge information om støttemulighederne. Samtidig er der planlagt, at der i jobcaféen i Byparken samt i Jobbutikken på Ramsherred skal være en dag, hvor borgerne har mulighed for at søge yderligere information og få svar på deres spørgsmål ved en nøglemedarbejder. Datoerne bliver fastlagt efter sommerferien.
 

På lederniveauet har der været afholdt møde med Dansk Handicap Forbund for at indbringe viden og erfaring i Jobcenter Svendborg.  Ligeledes har der været afholdt møde med Job- og udviklingscenter Castberggård for at styrke jobcentermedarbejdernes viden om og arbejde med døve og personer med høretab.
 

Der er planlagt møder med jobkonsulenter på tværs af den kommunale organisering for at styrke samarbejdet. Der er tale om medarbejdere fra jobcentret, Grønnemoseværkstederne og CSV.

Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 15-06-2020

Orienteringen blev taget til efterretning.

 

Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B).