Punkt 12 SYMF - Folkekirkens Skoletjeneste på Syd- og Midtfyn

Beslutningstema

B: Beslutningssag

SYMF søger tilskud på 15.890 kr. til ALSANG 2020 fællessangsstævne for skoleklasser, en sær-morgensang henvendt til skoleelever, der har arbejdet med alsangsmaterialet og temaet Frihed og fællesskab og direkte transmitteret på DR, hvor alle skoler kan se og synge med mandag den 4. maj kl. 9.05. Herudover er projektet en offentlig udstilling ”En lærke lettede og tusind fulgte” på Torvet i Svendborg i perioden 4. til 13. maj med lærker udarbejdet af Svendborgs skoleelever.

Indstilling

Direktionen indstiller, at

  • Udvalget træffer beslutning i sagen.

Sagsfremstilling

ALSANG 2020 er et stort nationalt projekt udviklet af Dansk Forfatterforening, Spil Dansk og Grundtvigsk Forum. Målet med projektet er at skabe det største nationale fællessangsinitiativ nogensinde. Den lokale folkekirkelige skoletjeneste SYMF vil gerne bringe ALSANG 2020 til Svendborg i form af et fællessangarrangement i anledningen af 75 årsdagen for Danmarks Befrielse.

 

Stævnet var oprindeligt planlagt til 4. maj 2020 til afholdelse på Torvet, men grundet COVID 19  udskudt til tirsdag den 16. juni kl. 11-12, og nu senest ændret, som det fremgår af den opdaterede ansøgning, hvor al sang foregår online hjemme på skolerne 4. maj, men hvor de holder fast i at lave det store fælles børnekunstværk, som opsættes på muren foran Vor Frue Kirke og på den forreste del af plænen foran kirken, og som består af tilmeldte elevers bidrag - en lærke i stenpapir som er dekoreret med ornamentering og elevernes egne udsagn om frihed og fællesskab. Blot er eleverne ikke selv med til at hænge deres lærker op - det ville være et brud på sikkerhedsanvisningerne fra myndighederne. 

 

SAK og skoletjenesten SYMF, indhenter elevernes lærker rundt om på Svendborgskolerne og hænger dem på det dertil designede stativ, der fastgøres på muren og i plænen foran Vor Frue Kirke. Herefter vil børnekunstværket være udstillet en uge og vil kunne ses af byens borgere, ligesom skoleklasser opfordres til at besøge kunstværket på egen hånd i dagene fra den 5. maj og til den 13. maj. Senere, når Svendborgs biblioteker åbner igen, vil elevernes lærker blive udstillet på de lokale afdelinger.

 

Skoletjenesten har udviklet et undervisningsmateriale til indskoling (1. - 3. kl.) og mellemtrin (4. - 6. kl.) I materialet vil eleverne på forskelligt niveau få en kort indføring i baggrunden for fænomenet Alsang, som opstod som en fredelig protest under den tyske besættelse af Danmark under 2. Verdenskrig. Til mellemtrinnet udvikles en lille filmisk fortælling og til indskolingen udvikles et lettere tilgængeligt materiale bestående af enkel tekst og billeder, der giver eleverne baggrundsviden om besættelsen, befrielsen og Alsang. Herudover vil materialet bestå af vidneberetninger fra mennesker fra lokalområdet samt en kobling til, hvad frihed og fællesskab betyder for os i dag.

 

Budgettet, der samlet set er på 94.000 kr. består af flere dele, der dækkes ind af forskellige parter: SYMF, Alsang Live, Alsang Læring og SEAF. Det ansøgte tilskud fra Kulturpuljen søges til dækning af udgifterne i forbindelse med børnekunstværket på Torvet.

 

Administrationens bemærkninger

Sagen til udvalgets afgørelse i henhold til retningslinjer for Kulturpuljen.

Det bemærkes, at når arrangementet til dels er afviklet, inden ansøgningens behandling, skyldes dette alene håndteringen af projektets mulige gennemførelse i relation til COVID 19. Arrangørerne har været vidt omkring i forsøget på at få lavet et stort fællesarrangement for skoler og offentligheden på Torvet.

 

Retningslinjer for Kulturpuljen

Puljen støtter kulturelle arrangementer/projekter, der understøtter Kulturløftet Fantastiske Fornemmelser eller de udmeldte temaer. Der kan søges om midler til arrangementer/projekter, der afholdes/udvikles indenfor kommunens grænse.

Puljen kan støtte sportsbegivenheder som VM, EM og DM, der afholdes indenfor kommunens grænse.

Puljen yder ikke driftsstøtte samt støtte til arrangementer/projekter, der er afviklet, inden ansøgningens behandling.

Støtte kan enten gives som tilskud eller underskudsgaranti. Der er ingen garanti for støtte. Alle ansøgninger behandles individuelt.

Ansøgninger om tilskud til musik skal søges hos Svendborg Musikudvalg, der administrerer musikpuljen.

Ansøgere kan være foreninger, institutioner og grupper af personer såvel som enkeltpersoner.

Ansøgere, der i forvejen modtager driftsstøtte fra Svendborg Kommune skal redegøre for og dokumentere, hvordan arrangementet/projektet rækker ud over den ordinære drift. Der kan ikke søges til ekstra driftsmidler.

Arrangementer/projekter, der tidligere har modtaget støtte skal som udgangspunkt kunne påvise en udvikling/nytænkning for at kunne opnå støtte igen.

Der kan kun søges støtte fra én kommunal pulje.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Bevilling vil være at afholde af Kulturpuljen, hvor det pr. dato ikke disponerede beløb fremgår under status på Kulturpuljen.

Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 07-05-2020

Ansøgningen imødekommes med et tilskud på 15.890 kr. fra Kulturpuljen.

 

Johan Emil Rasmussen (O) var fraværende.