Punkt 14 Medlemskab af Global Destination Sustainability Index

Beslutningstema

Beslutning om medlemskab af Global Destination Sustainability Index

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik og Erhvervsudvalget med oversendelse til endelig godkendelse i Byrådet at:

  • Svendborg Kommune tegner medlemskab i GDS-Index for 2020 og 2021.
  • Der i budgettet 2020 afsættes 15.000 kr. og i 2021 afsættes 37.400 kr. til dækning af udgifterne i forbindelse med medlemskab af GDS-Index.

Sagsfremstilling

Destination Fyn /Erhvervshus Fyn har inviteret kommunerne Svendborg, Odense og Nyborg til at deltage i GDS-Index med henblik på at indgå et samarbejde for at samle og styrke den fynske bæredygtighedsindsats på især konference- og eventområdet. En placering på indekset og ikke mindst den dedikation som en sådan placering viser, vil stille Fyn og Svendborg stærkere i konkurrencen om at tiltrække konferencer og events, samt ift. synliggørelsen af en bæredygtig turismebranche.

Destination Fyn ser positivt på GDS-Index og er parat til at gå med og vil gerne påtage sig en koordinerende rolle frem til, at deltagerkommunerne konkret går i gang med en scoring.

Odense og Nyborg har valgt at indgå i GDS-Index fra 2020 sammen med Destination Fyn.

Hvorfor gå med i GDS-Index?

GDS-Index er en god mulighed for at arbejde strategisk og målrettet med bæredygtighed i Svendborg Kommune. GDS-Index er et velegnet værktøj til en systematisk afrapportering af bæredygtighed og de 17 verdensmål.

De indikatorerne GDS-Index bygger på vil afspejle et generelt billede af, hvordan der arbejdes med bæredygtighed i Svendborg og et mere detaljeret billede for turismebranchen fx inden for hotel- og restaurationsbranchen. GDS-Index kan med fordel samlende mange af Svendborgs bæredygtighedsinitiativer herunder også Geopark og Cittaslow. Ved at samle indsatserne under GDS-Index bliver det lettere at synliggøre både små og store indsatser og dermed øge brandingværdien og styrke vores konkurrence i tiltrækning af bl.a. konferencer og events.

Gennem et medlemskab af GDS-Index får Svendborg anbefalinger og rådgivning ift., hvor vi skal forbedre os og hvilket fokus det videre arbejdet med bæredygtighed med fordel kan have.

GDS-Index kan blive en god løftestang til at få turistbranchen og relateret erhverv mere med på bæredygtighedsbølgen, som er et vigtigt element i det kommende arbejde med at få gang i turismebranchen igen.

Derudover er GDS-Index et velegnet værktøj i at arbejde med at nå en række af bæredygtighedsmålene under både Erhvervspolitikken og Bæredygtighedsstartegien.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

For at tegne medlemskab i GDS-Index skal der i 2020 afsættes 15.000 kr. og i 2021 afsættes 37.400 kr. til dækning af udgifterne i forbindelse med medlemsskabet.

Udgifter til GDS-Index dækkes inden for udvalgets budgetter.

I 2020 dækker udgifterne scoring på indekset, Destination Fyn påtage sig de øvrige udgifter.

I 2021 dækker udgifterne scoring på indekset samt rådgivning til strategiudvikling.

Svendborg Kommune skal herudover bidrage med administrative ressourcer.

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 07-05-2020

Liste V ønsker indstillingen til afstemning.

For indstillingen stemmer 6 medlemmer, liste A, liste C og liste Ø.

Imod indstillingen stemmer 3 medlemmer: liste V og løsgænger Jens Munk.

Mindretalsudtalelse fra liste V:

Brug hellere de penge på noget mere jordnært. F.eks. livredderen på Christiansminde. Vi har snart mange konsulentrapporter stående på reolen, som aldrig kommer til at ændre på noget som helst.  Vi er ved at planlægge at reducere Svendborg Event, og i stedet som her at lægge vores turist indsats ind under Erhvervshus Fyn”.

 

Indstillingen blev herefter godkendt og oversendes til Byrådets endelige vedtagelse.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 19-05-2020

Indstilles. Liste V var imod med henvisning til mindretalsudtalelsen fra Teknik- og Erhvervsudvalget.