Punkt 13 Hensigtserklæringer om opbakning til nationale klynger

Beslutningstema

Godkendelse af hensigtserklæringer vedr. nationale klynger.

Indstilling

Direktionen indstiller, at Økonomiudvalget godkender:

 

  1. Hensigtserklæringen for Robot- og droneteknologi.
  2. Hensigtserklæringen for Maritime erhverv og logistik.
  3. Hensigtserklæringen for Byggeri og Anlæg.

 

Sagsfremstilling

Processen for udpegning af nationale klynger og styrkepositioner er nu så fremskreden, at Erhvervshus Fyn er i gang med at forberede en ansøgning til de tre klynger ”Robot og Droneteknologi”, ”Maritime Erhverv og Logistik” samt ”Byggeri og Anlæg”. Med henblik på at levere det bedst mulige bud har Erhvervshus Fyn anbefalet de 9 ejerkommuner at godkende en hensigtserklæring om opbakning til projektet.

 

Med vedtagelsen af Lov om Erhvervsfremme af 12. december 2018 er der et ønske om forenkling af Erhvervsfremmesystemet, herunder at skabe stærkere klynger og en bedre sammenhæng i erhvervsfremmeindsatsen. Det betyder, at den kommunale indsats skal konsolideres i større erhvervsklynger.

 

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har udpeget de danske styrkepositioner og fremtidens klynger, hvilket har taget udgangspunkt i fire sigtelinjer:

 

  • Én professionel og landsdækkende klyngeorganisation skal være den bærende kraft for innovation på sit område.
  • Klyngeindsatsen skal forankres i en selvstændig privat klyngeorganisation, der styrker innovation i virksomhederne via samarbejde på tværs af økosystemet og andre erhvervsfremme- og innovationsaktører, herunder de tværkommunale erhvervshuse.
  • Klyngeorganisationer skal være neutrale samarbejdsplatforme, der favner og er tilgængelige for alle typer af relevante virksomheder og iværksættere i hele landet.
  • Klyngeindsatsen skal bestå af aktiviteter, der motiverer virksomhederne til at tage medansvar for områdets udvikling, fx via privat medfinansiering.

 

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har peget på "Robot- og droneteknologi" som et spirende område. Spirende områder er prioriteret ud fra store og skalerbare potentialer, hvor vækstudsigten peger på vind i sejlene for virksomhederne set i lyset af makrotendenser, globale markeders udvikling og styrken i dansk viden og forskning på området.

 

Herudover har Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse peget på "Maritime Erhverv og Logistik" og "Byggeri og Anlæg" som en styrkeposition. En styrkeposition er kendetegnet ved, at danske virksomheder og vidensmiljøer er blandt de bedste på deres felt, og at den økonomiske aktivitet har national betydning med konkurrencekraft af høj international kaliber.

 

I september 2020 forventes Erhvervsfremmebestyrelsen samt Uddannelses- og Forskningsministeriet at udpege operatørerne af de kommende nationale styrkepositioner og spirende områder. For at skabe de bedste forudsætninger for at komme i betragtning ved disse udpegninger er det Erhvervshus Fyns vurdering, at det vil være hensigtsmæssigt, at de fynske kommuner i fællesskab laver en hensigtserklæring, der viser opbakningen til projekterne.

 

Formålet med hensigtserklæringen er at skabe et udgangspunkt for oprettelsen af klynger inden for de tre områder. Klyngerne vil hver især basere sig på det arbejde og de erfaringer, der har været en del af de fynske miljøer gennem en årrække.

 

Herunder følger en beskrivelse af de 3 projekter:

 

Robot- og droneteknologi – et spirende erhvervsområde

I Danmark er robotindustrien under hastig udvikling og vokser. Antallet af virksomheder og medarbejdere stiger, og i løbet af de seneste 20 år er det lykkedes den danske robotindustri at ride forrest på en af de helt store globale teknologiske makrotendenser - udvikling og produktion af robotteknologi. I dronebranchen spores lignende forventninger til vækst- og eksportpotentiale, selvom branchen er betydeligt yngre og mindre moden.

 

Klyngen vil via lokale afdelinger give virksomheder i hele landet adgang til den opbyggede viden og infrastruktur for vækst, forskning og innovation, der eksisterer i og omkring Odense, for herigennem at understøtte forløsning af den samlede danske robot-, automations- og droneindustris vækstpotentiale.

 

Samlet møder den danske robot-, avanceret automations- og droneindustri, uagtet imponerende vækstrater, endnu ikke kriterierne som genuin national styrkeposition i forhold til volumen i antal medarbejdere, indtjening og værdiskabelse. Klyngen tæller i vid udstrækning dynamiske unge virksomheder, der sammen med excellente nationale forsknings- og vidensmiljøer udgør hjørnestenene i et samlet, men stadig spirende dansk økosystem for robotter, avanceret automation og droner.

 

Byggeri og anlæg i Danmark

Danske virksomheder inden for byggeri og anlæg, herunder fremstilling af byggematerialer, yder et stort bidrag til den nationale økonomi. Med fokus på øget produktivitet, teknologiudvikling og nye løsninger kan branchen være med til at fremtidssikre en bredt funderet vækst rundt i Danmark. Byggeri omfatter i denne sammenhæng hele værdikæden på området, som blandt andet strækker sig over bygninger, arkitekter og rådgivningsvirksomheder samt byggematerialer. Anlægsområdet dækker primært transportinfrastruktur samt drift og vedligehold heraf. På det samlede erhvervsområde er der stigende fokus på bæredygtighed i valg af materialer og selve udførelsen af bygge- og anlægsopgaven.

 

Byggeri og anlæg leverer et markant bidrag til den danske økonomi og har en omsætning, der udgør ca. 7 pct. af den samlede danske økonomi. Den samlede bygge- og anlægsbranche beskæftiger godt 170.000 personer, hvor langt størstedelen arbejder i små og mellemstore virksomheder (SMV’er), og hvor en stor del er hjemmemarkedsorienterede i relation til byggeprocessen.

 

På Fyn er bygge- og anlægssektoren en af de helt store brancher med mere end 20.000 beskæftigede. Størstedelen af virksomhederne er små og mellemstore virksomheder, men ellers adskiller erhvervet sig ikke fra den øvrige branche i Danmark. Dog har dele af branchen i en lang årrække tilegnet sig kompetencer i bæredygtigt byggeri, og det afspejles også i byggeriet, hvor både private og offentlige bygherrer i langt større grad bygger byggerier med bæredygtighedshensyn. Også de fynske videninstitutioner har bæredygtighed integreret i deres byggefaglige uddannelser, og videnniveauet er således højt på dette område.

 

Syddansk Universitet opbygger også på det byggefaglige område stor faglighed i det, man kalder Build 4.0 teknologier – eksempelvis robotter, droner, 3D print og ”computational design”, hvor computerdesignede bygningsdele sammen med robotteknologi skaber muligheder for ny arkitektur og anvendelse af materialer på en ny og mere æstetisk og bæredygtig måde.

 

En klyngeindsats vil understøtte innovation gennem forsknings- og videndeling på tværs af byggeriets værdikæde. Klyngeorganisationen skal samle virksomheder, vidensinstititutioner og andre aktører om konkrete projekter, der medvirker til, at virksomhederne – og særligt de små og mellemstore – løfter sig både i relation til konkurrenceevne og vækst.

 

Klyngen vil via lokale afdelinger give virksomheder i hele landet adgang til den opbyggede viden og infrastruktur for vækst, forskning og innovation, der eksisterer i byggeriets værdikæde.

 

Maritime Erhverv og Logistik – en national styrkeposition

Sammen har virksomhederne inden for maritime erhverv og logistik stor betydning for Danmarks beskæftigelse, vækst og udvikling. Maritime erhverv og logistik dækker her hele værdikæden fra produktion og udvikling af udstyr og teknologi til management, service i forbindelse med den maritime sektor og logistik fra global afsender til modtager. Det omfatter søtransport, end-to-end-logistikløsninger på tværs af land og vand og i luften og relaterede gods- og persontransportområder med beslægtede behov og potentialer for udvikling og innovation. Desuden omfattes maritim industri, havne, udstyrsproduktion og decommissioning.

 

Med stærke traditioner inden for søfart er Danmark verdens femtestørste skibsfartsnation målt på tonnage opereret af danske rederier. Det Blå Danmark er med knap 100.000 beskæftigede, en bruttoværditilvækst på over 96 mia. kr. og godt en fjerdedel af den danske eksport et vigtigt erhvervsområde.

 

Fyn er en stærk spiller i Det Blå Danmark med flere end 250 virksomheder og over 7.000 ansatte, som er centreret omkring den voksende Lindø Industripark samt et stærkt maritimt uddannelsescentrum på Sydfyn, hvor der er skabt solid sammenhængskraft imellem de fynske virksomheder og uddannelsesinstitutioner. Forankringen til forskningsmiljøerne sikrer et højt innovationsniveau i branchen og lægger kimen til værdifulde iværksættermiljøer. Det fynske fokus på det maritime område centrerer sig om green shipping, autonom skibsfart, innovation og startup-miljøer. Der arbejdes fx konkret med udviklingen af autonome kompetencer, hvor der er særdeles store vækstperspektiver.

 

På hele området er der et øget fokus på automatisering, hvor fx autonome enheder vil spille en betydelig større rolle i de kommende år. Ligeledes er digitalisering en fælles udfordring og mulighed, hvor fx blockchain og kunstig intelligens spås at være centrale elementer i at udvikle nye løsninger til globale markeder. Brugen af nye teknologier og produktionsmetoder rummer også store potentialer for udvikling inden for maritim industri.

 

Samtidig rummer den globale grønne omstilling af skibsfart og logistikløsninger et betragteligt vækstpotentiale. Det omfatter ligeledes den del af de maritime erhverv, der udgøres af offshore-industrien og de rederier, der servicerer offshore-installationer.

 

En klyngeindsats bør understøtte innovation gennem forsknings- og videndeling inden for og på tværs af maritime erhverv og logistik. Klyngeorganisationen skal samle virksomheder, vidensinstititutioner og andre aktører om konkrete projekter, der medvirker til, at virksomhederne – og særligt SMV’erne – på området griber mulighederne for at styrke den samarbejdsbaserede innovation. Der er et særligt potentiale i at arbejde med nye og digitale teknologier, autonome enheder, nye forretningsområder og i at styrke den grønne omstilling på det samlede erhvervsområde.

 

Klyngen vil via lokale afdelinger give virksomheder i hele landet adgang til den opbyggede viden og infrastruktur for vækst, forskning og innovation, der eksisterer i og omkring det maritime miljø.

 

Aktiviteter i klyngerne

De tre klynger vil hver især beskæftige sig med følgende aktiviteter inden for eget område:

 

  • Styrke såvel videnbaseret som erhvervsrettet innovation i de danske virksomheder.
  • Accelerere virksomhedernes vækst og bæredygtig udvikling.
  • Arbejde for et økosystem hvor investeringer i forskning og uddannelse understøtter virksomhedernes behov.
  • Tiltrække talenter til virksomhederne.
  • Kompetenceudvikling.
  • Medlemsservice og faglige netværk.
  • Tiltrække investorer, som understøtter vækst og innovation i virksomhederne.
  • Synliggøre klyngens betydning for den grønne omstilling og en bæredygtig samfundsudvikling.
  • Analyser.
  • Sikre internationalering af økosystemet.
  • Understøtte iværksætteri.

 

Organisering

Målet for organiseringen af de 3 klynger er, at de hver især etableres i en selvstændig juridisk enhed i form af en almennyttig forening, der samler aktiviteterne i et hovedkontor samt en række lokale afdelinger spredt rundt i landet. For så vidt angår klyngen for robot, droner og avanceret automation vil hovedkontoret blive placeret i Odense.

 

For alle klyngerne gælder det, at de ledes af en bestyrelse med en overvægt af virksomheds-medlemmer, der repræsenterer klyngens geografi og målgrupper.

 

Økonomi og proces

Det forventes, at aktiviteterne i klyngerne finansieres af en række forskellige kanaler, herunder:

 

  • Statslige klyngemidler - Innovationskraft 2021-2024.
  • Nationale projekt- og aktivitetsmidler.
  • EU-projekter.
  • Kommunale tilskud til aktiviteter.
  • Kontante kontingenter fra virksomheder.

 

De kommunale tilskud udmøntes via en årlig resultatkontrakt, som indgås mellem den pågældende klynge og Erhvervshus Fyn. Det betyder også at etableringen af klyngerne ikke medfører yderligere behov for finansiering.

 

Det forventes, at klyngerne vil være fuldt operationelle selvstændige juridiske enheder senest den 1. januar 2021.

 

Hensigtserklæringen er ikke juridisk bindende for kommunen, men er udtryk for den politiske tilkendegivelse om at de fynske kommuner via samarbejdet i Erhvervshus Fyn P/S bidrager med en substantiel støtte til klyngerne, og for så vidt angår robotklyngen bliver kommunerne én af hovedbidragsyderne.

 

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser for kommunen, herunder for kommunens kassebeholdning, idet finansieringen af klyngesamarbejdet sker via Erhvervshus Fyn.

Beslutning i Økonomiudvalget den 19-05-2020

Godkendt.