Punkt 9 Udvidelse af Svendborg Idrætscenter - tillægsbevilling og frigivelse af rådighedsbeløb

Beslutningstema

Ansøgning om tillægsbevilling og frigivelse af rådighedsbeløb til udvidelse af Svendborg Idrætscenter

Indstilling

Direktionen indstiller til Byrådets godkendelse

  • om der skal bevilges yderligere lånegaranti på 5,0 mio. kr. og i givet fald anvises finansiering af deponering.
  • om der skal bevilges et øget driftstilskud på årligt 0,25 mio. kr. fra 2021 til finansiering af øget lånoptagelse, og i givet fald anvises finansiering.
  • at der i givet fald gives yderligere anlægsbevilling på 12,0 mio. kr., således den samlede bruttoanlægsramme udvides til 36,0 mio. kr. med indtægtsbevilling på 7,0 mio. kr., der samtidig frigives.

Sagsfremstilling

Konsortiet bag SYNERGIEN – SG-Huset, SfB Klubhus, 15-25 område - Svendborg Idrætscenter søger kommunen om yderligere lånegaranti på 5,0 mio.kr. samt driftstilskud til finansiering af låneydelsen efter afholdt licitation, idet det bl.a. ikke har været muligt at opnå fondstilskud i en størrelse som forventet.

Kommunen har i forvejen afsat en rådighedsramme til lånegarantistillelse ad to omgange. På Byrådsmøde den 26. februar 2019 blev det besluttet at afsætte 15,1 mio. kr. og ved budgetforliget for budget 2020 blev der yderligere afsat 8,9 mio. kr. I alt 24,0 mio. kr.

Det præciseres, at bygherrer er tre selvejende institutioner; SFB Huset, SG Huset og Svendborg Idrætshal, og at det er de tre parter, som er ansvarlig for anlægsopgaven.

Sagsfremstillingen og driftsbudgettet er udformet af administrationen med baggrund i en række møder med repræsentanter fra de tre projekter og ekstern rådgiver.

Svendborg Kommune har derudover ikke kvalitetssikret projektet eller projektets anlægsøkonomi. Svendborg Kommune frigiver således lånet på baggrund af materiale udarbejdet af konsortiet og dets rådgiver.

 

Projekterne

 

Projekterne ejes af SG-Huset, Svendborg Forenede Boldklubber og Svendborg Idrætshal. Parterne har koordineret arbejdet med de respektive projekter i én fælles styregruppe, hvor parternes fælles eksterne rådgiver har understøttet fremdriften i projekterne. Svendborg Kommune har understøttet styregruppen, ved at bidrage med vejledning omkring den politiske behandling af sagen, og ved at udarbejde driftsbudgetter for de enkelte projekter, på baggrund af driftstal fra SG Huset og Svendborg Idrætscenter 

Samlet set er ambitionen med de tre byggeprojekter, at skabe en fortsat udvikling af Svendborg Idrætscenter, som samlingspunkt og kraftcenter for idræt, bevægelse og kultur – for unge i alderen 15-25 år.  

Ambitionen med projektet er, at skabe et integreret forenings- og idrætsmiljø, hvor samarbejdet mellem de lokale foreninger og idrætter styrkes, for herigennem, at gøre Svendborg til Danmarks sundeste kommune.

Projekterne understøtter alle visionerne i Svendborg Kommunes Idrætspolitik, om at skabe fleksible og moderne idrætsfaciliteter og bevægelsesrum, hvor idræt og andre kulturelle aktiviteter kan udøves på tværs af alder, køn og fysisk formåen. Derudover understøtter projekterne Svendborg Kommunes strategiske samarbejde med DGI og DIF, som bevæg dig for livet visionskommune.

De nye faciliteter vil ligeledes få en funktion til DGI Landsstævnet i 2021, forudsat at faciliteterne kan tages i brug.

 

Synergien/Foyeren - Svendborg Idrætshal

Synergien på 600 m2 bliver det nye samlingspunkt for unge studerede og idrætsaktive fra hele Svendborg Kommune, og de øvrige brugere af Svendborg Idrætscenter. Her skabes der plads til det sociale møder mellem de unge på tværs af idrætslige og kulturelle præferencer. I Synergien kan de unge mødes efter skoletid. Der vil være adgang til café, mulighed for lektielæsning og adgang til forskellige former for idrætsfaciliteter og aktiviteter - udviklet i samarbejde med unge.

Udbygning af SG Huset

Udbygningen bliver et nyt og dynamisk bevægelseshus på 1.355 m2. Faciliteten vil indeholde en række bevægelsessale mv, som skal danne ramme for SG’s stigende foreningsaktiviteter. Derudover vil udbygningen rumme rekreative fællesarealer til social aktivitet, og lokaler til spontane selvorganiserede idrætsaktiviteter.

SFB Huset

Med SFB Huset får fodboldklubben SFB en ny og moderne klubfacilitet på 877 m2. Klubfaciliteten vil indeholde omklædningsrum, klublokaler og mødefaciliteter, som ligeledes kan benyttes af andre foreninger. Faciliteten bliver en integreret del af Svendborg Idrætscenter, og bidrager dermed til at skabe et mere mangfoldigt idrætsmiljø i centeret.

 

SFB, SG Huset og Svendborg Idrætshal tilslutter sig administrationens sagsfremstilling og står inde for den fremlagte drifts- og anlægsøkonomi. Svendborg Idrætshal ønsker nedenstående kommentarer tilføjet:

Vi tiltræder sagsfremstillingen:

 

-         ”I tillid til at SIC Etape 1 behandles uafhængigt af Kommunens normale procedure for prioritering af ansøgninger til anlægsprojekter på fritidsområdet, idet sagsbehandlingen af SIC Etape 1 er startet før denne procedure blev besluttet i 2019”

 

-         ”I forventning om, at beslutningen af nærværende sag ikke vil have negativ indflydelse på Økonomiudvalgets og Byrådets behandling og prioritering af ansøgningerne til anlægsprojekter på fritidsområdet, herunder SIC Etape 2, når Økonomiudvalg og Byråd skal foretage prioriteringerne i forbindelse med Kommunens budgetprocedure for Budget 2021”.

 

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Byggeriets samlede anlægssum er 36,7 mio. kr., men bygherre forventer at kunne reducere i prisen med 0,7 mio. kr. via forhandling med entreprenør og optimering af projektet.

Svendborg Kommune har bidraget med i alt 24,0 mio. kr. i kommunegaranteret lån, og der opnået fondsmidler for i alt 7,0 mio. kr. (netto). Restbeløbet søges finansieret via øget kommunegaranteret lån på 5,0 mio. kr. med afledt driftsbudget på 0,25 mio. kr.

Grundet institutionernes medlemskab af Haludvalget og haludvalgsordningen, søges en bruttoanlægsbevilling på 36,0 mio.kr., og en indtægtsbevilling på 7,0 mio.kr., ligesom lånoptagelsen skal registreres på kommunens regnskab. De tre selvejende institutioner optager lån på 29,0 mio. kr., forudsat at kommunen øger deponeringen med 5,0 mio. kr.

Der er afsat midler til drift, som i budget 2021 og frem udgør 1.513.800 kr. (2020-pris).

Driftsbudgettet er udarbejdet i samarbejde med administrationen, for så vidt angår driftsudgifterne. Der er taget udgangspunkt i normtal for de øvrige haller under Haludvalget, samt estimeret timeforbrug til teknisk service og rengøring ud fra et erfaringsgrundlag gennem 7 år med samdrift i Svendborg Idrætscenter.

Indtægtssiden er opgjort ud fra foreningernes vurdering af forventet timeforbrug til egne medlemmer samt forventet udleje til eksterne brugere.

Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 07-05-2020

Fremsendes.

 

Johan Emil Rasmussen (O) var fraværende.

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 07-05-2020

Indstillingen godkendt med bemærkning om, at Økonomiudvalget anmodes om at vurdere ønsket om ekstra drift. Beslutningen fremsendes til Byrådets godkendelse.

Beslutning i Økonomiudvalget den 19-05-2020

Liste C foreslog, at lånegarantien blev konverteret til et anlægstilskud. Administrationen blev anmodet om at belyse de økonomiske konsekvenser af dette. Sagen fremsendes derfor til byrådets behandling.